NASLOVNASPORTARHIV


Odmaralište Baška nekad (FOTO: Arhiv Ž. Lukića)

SELO I GRAD NEKAD I SAD
Teške omaške oko Baške

17.10.2013. | Željko Lukić PREGLEDA: 7948

Odmarališe na otoku Krku uvijek je bilo ispod turističkih kriterija, a posljednjih godina njime se upravlja ispod zdravorazumskih kriterija

Poput aveti iz horora, svako malo iskrsne pitanje odmarališta (ljetovališta, ili kako god) u Baškoj na otoku Krku. Najnovijim potezanjem njegove budućnosti obilježena je "prigodno i jubilarno" 60. obljetnica od kada je Požega (općina, kasnije grad) vlasnik ovoga objekta. Naime, još 1951. Narodni odbor Slav. Požege iznajmio je manji derutni hotel sa stotinu kreveta, a dvije godine kasnije kupio ga je u trajno vlasništvo. Svake godine školska i predškolska djeca ljetovala su ondje u smjenama od 15. lipnja do 15. rujna. Kako su ljetovala? Uglavnom jako loše, čak i po ondašnjim standardima opće neimaštine i niske razine obzira prema djeci. Osobno sam se kao 12-godišnjak u prvoj polovini 60-ih godina uvjerio u to kao i mnogi drugi, a djeci se uvijek ružne uspomene usijeku u pamćenje. Neka mi bude dopušteno nekoliko rečenica o tome.

Brojni su roditelji, pa tako i moji bili zgranuti kad sam im napisao da umjesto u zgradi spavam s još 20-ak veće djece, u golemom vojničkom šatoru u dvorištu objekta. Po dvoje je spavalo u krevetu, a iznad glava je šator prokišnjavao. Neki stari ćelavi upravitelj je rado šamarao djecu za svaku sitnicu (i ja sam dobio "zaušnicu" jer sam bacio sitno kamenje u dvorištu) te dijelio bombone onima koji su čistili veliki betonski valov za umivanje. Hrana je bila loša i nedostatna, a za užinu smo često dobivali smrdljivi sir koga nismo mogli jesti. Da je samo to. Među djecom su uz dozvolu uprave haračile kojekakve varalice - neki veliki klipani prodavali su žive morske zvijezde, sjajno veliko kamenje s kristalima, a za unaprijed uplaćeni novac su nas čamcem vozili tobože do morske pećine koju nismo nikad vidjeli. Ah, da.. dok smo putovali vlakom tamo i nazad žeđali smo jer odgajatelji nisu osigurali vodu. Vratio sam se mršaviji nego kad sam otišao. I još jedna pikanterija: djeca su zatekla jednog mlađeg odgajatelja kako se seksa s jednom kuharicom (ili administratoricom..nisam siguran).


Sve je to bila cijena da umočiš prvi put u žitovu guzicu u morsku vodu. Koliko dugo se ovakav dječji konc-logor održao i koliko djece prije i poslije su bile žrtve nije me zanimalo, ali gotovo nitko od Požežana koji su bili sa mnom nije ponovio ljetnu avanturu u Baškoj.

Odmaralištem su upravljale nekadašnje udruge - teško mi je doći do podataka, ali mi se čini da je to bilo Društvo "Naša djeca", pa čak i Crveni križ. Ondašnji režim nije dopuštao da se netko javno žali jer je bilo vlastodršcima važno da se mogu hvalisati kako vode brigu o djeci i da Općina ima "svoje" odmaralište. Dakako, rad objekta i boravak djece sufinancirala je općinska uprava, no odmaralište se sve teže nosilo s promjenama u ekonomskoj politici i razvojem turizma na Jadranu.

U neovisnoj Hrvatskoj požeško odmaralište u Baškoj ubrzo je postalo predmet prepucavanja između lokalnih političkih stanaka. Kao i u divljini, odmah su grabežljivci i lešinari bacili oko na vrijednu obalnu "nekretninu". Na sreću ili nesreću (ovisi o gledištu), nije im uspjelo preuzeti objekt. Odmaralište nije privatizirano, a glavni razlog je u tome što je jedina vrijednost bila lokacija, a dovođenje same zgrade u punu turističku funkciju iziskivalo bi golem novac s neizvjesnim razultatom. Stvar je stručne procjene bi li se više isplatilo obnavljati nefunkcionalni objekt i ulagati u njega ili sruštiti ga i izgraditi novi.

Postojale su dvije osnovne struje s oprečno viđenom daljnjom sudbinom: jedni su tvrdili da objekt valja što prije prodati, jer se u njega ne isplati ili se ne može  ulagati, dok su drugi lamentirali o nedopustivoj prodaji "obiteljskog srebra" (koje to obitelji; možda Soprano, ili Capone?).  "Ležanje" objekta bez funkcije nosi trošak i čisti je gubitak pa je gradska uprava odlučila dati odmaralište u koncesiju. Jesu li poštovana zakonom propisana pravila tog postupka? Čisto sumnjam, s obzirom da se radi o bivšoj gradskoj vlasti. Koliko sam uspio pratiti ovaj slučaj, prvi je koncesionar bio Požeški sportski savez, a onda Ženski košarkaški klub "Požega".  Naviknuta  na svakojake montipajtonovske cirkuse u režiji gradske vlasti, javnost se sramežljivo pitala: kako i zašto baš oni? Tajnik kluba V. Englman proklamira ideju vodilju da se osposobi odmaralište, a prihod od turista će omogućiti financiranje požeške ženske košarke. Da se povjeruje u tu priču? Ma, kako da ne...

Bilo kako bilo, nekadašnji čelni čovjek požeškog HDZ-a, odjednom stručnjak za hotelijerstvo, pronašao je zajednički jezik s SDP-ovim gradonačelnikom. Žalbe onih koji su imali peh da ondje ljetuju ovih sezona (priznajem, blaže su od onih koje sam naveo iz osobnog iskustva), dovele su do opadanju broja korisnika, čemu se tajnik ženske košarke pomalo čudi. I ja se čudim što ih nije i manje. Unatoč tome nude se javnosti fotografije nove lijepe fasade, kao u investicijskoj izreci: "prvo fasada, a onda samo...nada", ili još starijoj narodnoj: "izvana gladac - iznutra jadac". Vijećnik N. Smolčić je u prošlome mandatu glasno upozoravao da se radi o aranžmanu koji je van pameti, ali mnogim je poslušnicima očito bio beton u glavi, a lubanja služila samo kao "šalung"."Kako bi dobili potrebnu kategorizaciju morali smo dići kredit od 110 tisuća eura..." - izjavljuje između ostalog svestrani Englman. Ohoho... Vrte se tu još neke veće brojke - milijunske vrijednosti. Tko smo to "mi", tko je korisnik kredita, a tko jamac?  Možda je jamstvo založno pravo banke na klupske lopte i koševe ili se čeka anonimni švicarski kapital kao za gradsku podzemnu garažu i tržnicu? Teška naivnost ili teška mućka? Na novoj gradskoj upravi je zadatak da na to odgovori.

[email protected]


Tagovi: selo i grad, baška, odmaralište

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

NASTAVLJA SE CRNI NIZ: Još jedna prometna, ozlijeđene dvije osobe

.

Imate kronično začepljen nos? Nova istraživanja povezuju to s promjenama u aktivnosti mozga

.

Što znači novi zakon? Evo detalja

.

Objavljen je kalendar nove školske godine: Evo kad za učenike počinje nastava i dokad traju praznici

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Preminulo 39 osoba

.

Zbog velike krize: Dijaspora od rodbine u BiH traži da im vrate pare

.

Vraća se inflacija, cijene rastu: Duhan i alkohol skuplji čak 10,3 posto

.

Recept za tiramisu cheesecake koji se ne peče

.

Ovog mjeseca Požega je u znaku baruna Trenka- 2.dio ratna karijera

.

Poštari od sada dostavljaju i na električnim mopedima

.

PSŽ: broj zaraženih i dalje u porastu, od jučer njih 36, ukupno je 347 slučajeva zaraze

.

HPD Gojzerica: U Požegi održana Edukaciji za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi

.

Požeško-irska priča: Požežanin o novom životu u Irskoj

.

Danas pretežno oblačno s kišom

.

Domovinski pokret, MOST i nezavisne liste predstavili kandidate za gradonačelnike/ce gradova Lipika, Kutjeva i Požege

.

Projekt novog vatrogasnog spremišta u Kaptolu

.

Hrvatska danas ima preko 2600 novozaraženih osoba

.

Građansko streljačko društvo Požega 1871 nabavilo 3 nove zračne puške i 3 zračna pištolja za Školu streljaštva uz sufinanciranje Hrvatskog streljačkog saveza

.

Kaufland s polica povlači proizvod zbog mogućeg ozljeđivanja pri njegovu korištenju

.

Subotnja šetnja Požegom, 17.04.2021.

.

Recept za buhtle: Mekane ʺdebeljuceʺ koje nas vraćaju u djetinjstvo

.

Marija godinama nije znala da je posvojena, a istraga o biološkoj majci dovela ju je u Požegu

.

Ivan Šedevi ponovo pomiče granice izdržljivosti i upornosti, u novom pješačkom pothvatu propješačio gotovo 200 km

.

Biskup Škvorčević uputio pismo krizmanicima

.

Krajem ožujka 2021. u evidenciji HZZ-a Područnog ureda Požega registrirano je 2.695 nezaposlenih osoba

.

Dinko Zima: Veleučilišni profesor koji je izabrao sport kao način života

.

PSŽ: broj zaraženih i dalje raste, od jučer njih 67, ukupno je 311 slučaj zaraze

.

Vrijeme danas umjereno do pretežno oblačno

FOTONALAZ

ʺOvdje se svaki dan u nekoliko navrata ovako parkira!ʺ