Ni geleri im ne smetaju: Pakrački streličari brane hrvatske boje

Tomislav, Zoran i Damir predstavljali su Hrvatsku na svjetskom prvenstvu u Italiji
(FOTO: Mario Barać)

15.10.2013. | Mario Barać
Pregleda: 5427

Tomislav Nemet (62), Damir Marošević (54) i Zoran Petrović (48) vratili su se iz talijanskog Sassaria gdje je održano Svjetsko prvenstvo u streličarstvu, u disciplini 3D, na kojem je ovaj pakrački trojac branio boje hrvatske reprezentacije. Svi su u Italiju otputovali s ciljem da uđu među 16 najboljih u svojim kategorijama, što je uspjelo jedino Zoranu koji je osvojio 14. mjesto u kategoriji goli luk, u konkurenciji 39 natjecatelja iz 26 zemalja.

Zoran izjednačio osobni rekord

– Pucao sam iznad svojih mogućnosti i komparirajući rezultate, u Italiji sam izjednačio osobni rekord. Zadovoljan sam jer sam prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Austriji osvojio 30. mjesto pa je ovo značajan rezultatski pomak.

Pomak je ostvario i Damir Marošević koji je pucao i istoj kategoriji. Za razliku od 2011. godine kada je u Austriji osvojio 25. mjesto, iz Italije se vratio kao 22.


– Iako nisam ušao među 16, jako sam zadovoljan jer sam pucao na razini svojih najboljih rezultata. Više od ovoga se nije moglo jer je konkurencija bila strašna, a ako gledamo četiri najbolje plasirana streličara, mogu slobodno reći da oni nisu ljudi nego strojevi koji se u životu bave samo streličarstvom, ističe Damir koji je i ovogodišnji 3D prvak Hrvatske.


Zadovoljan je i Tomislav koji se natjecao u kategoriji dugi luk i osvojio 32. mjesto u konkurenciji 39 streličara.

– Ipak sam ja, s obzirom na svoje godine, odradio maksimum i nije objektivno da sa sadašnjim rezultatima ostvarim bolji plasman, priznaje Tomislav.

Za razliku od metnih streličarskih disciplina, u 3D natjecatelji gađaju trodimenzionalne makete životinja u prirodnoj veličini, na različitom terenu i različitih nepoznatih udaljenosti.

Osim ljubavi prema streličarstvo Tomislavu, Damiru i Zoranu je zajedničko stradavanje i ranjavanje u Domovinskom ratu. Svi su hrvatski branitelji, streličarstvom se bave pet godina i ne kriju da im je streličarstvo psihička i fizička terapija te da je imalo veliki utjecaj u njihovom poboljšanju zdravstvenog stanja.

Da nije streličarstva, pili bi i kartali u birtiji


– Da se ne bavim ovim sportom, što bih drugo radio osim sjedio u birtiji i pio i kartao, pojašnjava Tomislav koji je ranjen u ruku, nogu te u trbuh i ima oštećenje crijeva i unutarnjih organa, pa u šali voli reci da ga „fali skoro pola“. Zanimljivo je i to da nema srednji prst pucačke desne ruke, ali tvrdi da je već navikao i da mu to ne smeta pri gađanju.

Damir puca s gelerom u kralježnici i srcu

Medicinski fenomen je zasigurno i Damir koji ima geler u kralježnici i u srcu.

– Ne znam zašto me je Bog ostavio na životu, ali osjećam se dobro i uz ovaj sport proživljavam drugu mladost, tvrdi Damir.

Zoran je morao je na operaciju kralježnice, ali dodaje da se sada osjeća izvrsno.

– Prije nisam noćima mogao spavati, trnule su mi ruke, ramena, leđa. Danas se fizički osjećam odlično, a više nemam problema ni sa spavanjem, pojašnjava Zoran.

Osim što u kontinuitetu imaju status reprezentativaca i što su na ovom natjecanju činili pola reprezentacije Hrvatske, sva trojica su ponosni na svoj Streličarski klub „Kuna“ u kojem trenira 20-ak članova, a najvrjednijim ističu sve više djece.

– Neki od njih se natječu i u olimpijskom luku u metnom streličarstvu, što je jedina streličarska olimpijska disciplina i tko zna što donosi budućnost. Rad s njima i treninzi daju rezultate pa tako ove godine imamo i dva prvaka Hrvatske u konkurenciji djece – Antonio Plaščar do 12 i Antonio Šubert do 14 godina starosti, ističe Zoran.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI