Požežani pokazuju sve slabiji interes za ljetovanje u Baškoj

Odmaralište u Baškoj
(FOTO: PŠS)

14.10.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 10931

"Interes djece za ljetovanje u požeškom odmaralištu Baška nikada nije bio tako slab kao ove godine. Ne znam je li razlog novac i to što smo doista osiromašena sredina ili nešto drugo", kaže Vladimir Englman, predsjednik ŽKK Požega koji je od Grada koncesiju za upravljanje objektom u Baškojna otoku Krku dobio prije tri godine na rok od pet godina, uz mogućnost produžetka na dodatnih pet.

Od Englmana doznajemo da ih je preuzimanjem objekta dočekalo niz problema na koje nisu niti računali. Tako npr. dječje odmaralište nikada nije dobilo kategorizaciju te je ŽKK zapravo u najam dobilo običnu zgradu.

- Kako bi dobili potrebnu kategorizaciju morali smo dići kredit od 110 tisuća eura.  Uređena je fasada, izmijenjene vodovodne i električne instalacije, dograđene terase, proširena je kuhinja, zidovi i stropovi su renovirani, a sve sobe pregrađene i preuređene u šesterokrevetne - pojašnjava Englman. Tim je ulaganjima vrijednost objekta s nekadašnjih pet milijuna kuna porasla na gotovo 13 milijuna kuna.



Vladimir Englman


Naime, nekada su u odmaralištu bile sobe s 20 i 10 kreveta i kapacitet odmarališta je bio oko 80 djece. Danas odmaralište prima 65-70 djece.

S Gradom je ugovorena cijena za devet punih pansiona u odmaralištu 1.200 kuna, no s obzirom da je samo gorivo u tri godine poskupjelo za četiri kune po litri ta cijena je postala neodrživom. Ove je godine ona bila 1.320, odnosno 1.560 kuna za individualne goste.

- Najbolje rješenje za odmaralište bila bi prekategorizacija objekta u hostel ili prenoćište. Naime, djece je sve manje, a teško ćete dvije obitelji staviti zajedno u jednu sobu - smatra Englman. Potkrepljuje to podacima da je ove godine bilo svega 11 djece iz dječjih vrtića, iz socijalnog programa grada Požege 13-ero te još dvadesetak djece s područja grada. Najviše je djece došlo na ljetovanje putem Crvenog križa iz Našica te škole u prirodi iz Pakraca.

Postoji ideja o korištenju objekta i izvan sezone za sportske pripreme i školu u prirodi no, to iziskuje i dodatna ulaganja. U narednih mjesec dana Englman očekuje sastanak s gradskim čelnicima kako bi se vidjelo što i kako dalje s obzirom na dosadašnja ulaganja kao i ona koja je još potrebno napraviti te s druge strane slab interes za ljetovanje. Mišljenja je da prije svega pravno treba riješiti mogućnost davanja objekta u podnajam jer udruge, a to je ŽKK Požega, imaju puno manje ovlasti.

Veliki izdatak za odmaralište je i pred Gradom jer je objekt potrebno legalizirati.

- Postoji važeći ugovor između Grada i ŽKK Požega. Do sada nismo još raspravljali o tom odmaralištu ali na sastanku s gospodinom Englmanom vidjet ćemo koji su to problemi i kako ih riješiti - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI