Obilježili obljetnicu povratka lipicanaca (foto)

Učenici OŠ Lipik u posjetu lipicancima
(FOTO: Mario Barać)

13.10.2013. | Mario Barać
Pregleda: 5025

Na današnji dan prije šest godina u Lipik su se iz progonstva u Srbiji vratili konji lipicanci, koji su jedan od simbola Grada Lipika, a tim povodom je danas u Državnoj ergeli Lipik održan Dan otvorenih vrata.



Ergelu su posjetili učenici Osnovne škole „Lipik“ koja je, zajedno s Udrugom „Lijepa naša“ - ogranak Lipik, inicijator organiziranja Dana otvorenih vrata. O važnosti lipicanaca koji su i u lipičkom grbu, ali i o njihovom stradavanju i progonstvu, najprije u Bosnu i Hercegovinu, a potom i u Srbiju, osnovnoškolcima je govorio Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika. O povijesti ergele i uzgoja konja govorio je Damir Jakšić, upravitelj lipičke ergele koji je podsjetio kako je još 1843. godine grof Izidor Janković utemeljio lipičku ergelu koja je 1938. godine dobila status državne ergele. Istaknuo je i kako je danas u ergeli u uzgoju 60 lipicanaca.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI