Komunalac pokrenuo 250 ovrha, nove opomene već stižu

Iskapčanje plina - ilustrativna fotografija
(FOTO: Pakrački list)

10.10.2013. | Mario Barać
Pregleda: 7410

„Uoči početka sezone grijanja pakrački Komunalac nije dužan prema Ini, dobavljaču plina, i nema straha od redukcije. Potrošnja tek počinje i ne budu li potrošači plaćali svoje obveze, mi nećemo moći plaćati našeg dobavljača. Da se to ne bi dogodilo, krenuli smo s prvim opomenama“, upozorava Marijan Pierobon, direktor pakračkog „Komunalca“ u intervjuu u najnovijem broju „Pakračkog lista“.

Tvrdi da je riječ o 900 opomena s dugom od oko 1,5 milijun kuna. - To su opomene samo za one potrošače koji imaju nepodmirena dva ili više računa. Kada se potrošnja „zahukta“, krenut ćemo i s isključivanjem onih koji nisu reagirali na opomene, pa u konačnosti i na utuživanje.

Nije korektno prema urednim platišama


- Ove godine smo pokrenuli oko 250 ovršnih postupaka za vrijednost od oko pola milijuna kuna jer je to za neke bio jedini način naplate. Nije korektno da oni potrošači koji uredno plaćaju, plaćaju i za one koji ne podmiruju svoje račune ili da zbog njih uredni trpe neke druge posljedice kao što je redukcija ili poskupljenje, tvrdi Pierobon.


Na pitanje o trenutačnoj sigurnosti plinske mreže, odgovara: - Tu konkretnog odgovora nema. Svaki dan radimo na uklanjanju nedostataka i kvarova. Radimo i na izračunu eventualnog zaduživanja "Pakrac plina" radi rekonstrukcije dijela mreže. Očekujemo da će nam država odobriti veću distributivnu naknadu u cijeni upravo u cilju modernizacije mreže, ističe Pierobon.


Marijan Pierobon (foto: Pakrački list)

Sa sezonom grijanja postaje aktualna i dimnjačarska služba koja radi kroz redovite obilaske i narudžbe, ali Pierobon tvrdi da su efekti slabi i ljudi tu uslugu ne žele koristiti. - Ne vjerujem da je razlog u cijeni od 30 kuna koliko iznosi redovito čišćenje.

Pojasnio je i novu reorganizaciju unutar „Komunalca“ jer je temeljem Zakona o vodama predviđeno da se djelatnošću vodoopskrbe i odvodnje voda može baviti trgovačko društvo koje se bavi isključivo tim djelatnostima i ničim drugim. To nalaže da se iz postojećeg Komunalca izdvoji novo društvo za ove dvije djelatnosti.

Iz nekadašnje jedne nastaju tri tvrtke

Na pitanje što to znači za „Komunalac“, a što za potrošače, Pierobon je odgovorio: - Za naše društvo to znači strukturalne promjene. Neki građani znaju ili se sjećaju da smo prije četiri godine osnovali novu tvrtku, "Pakrac plin", koja se bavi distribucijom plina. Sada će iz „Komunalca“ nastati još jedna tvrtka pa ćemo umjesto nekadašnje jedne imati tri, koje po zakonu moraju funkcionirati posve samostalno. Zakonsku formu moramo zadovoljiti, a nastojat ćemo to napraviti sa što manje troškova i opterećenja.

Korisnik plaća

- Što se tiče građana, iz Europske unije smo preuzeli niz zakona koji reguliraju komunalnu problematiku pa tako i onaj dio koji kaže - korisnik plaća. To znači da iz cijene komunalne usluge pružatelj mora osigurati funkcioniranje te djelatnosti. U konkretnom slučaju Vijeće za vodne usluge kontrolira cijenu usluga ne dozvoljavajući da se na tome zarađuje, ali istovremeno brine da cijena omogućuje održavanje i razvoj sustava. Na području Pakraca i Lipika postoji velika potreba da se i jedno i drugo nadograđuje i modernizira. Puno smo napravili u posljednjih nekoliko godina, ali je to još uvijek daleko od onoga što bi trebalo biti, pri čemu cijene nismo mijenjali. Čak štoviše, kada je došlo do smanjenja PDV-a na te usluge, mi razliku nismo zadržali nego smo smanjili cijenu usluga, što nije često slučaj u Hrvatskoj. Najavljenom promjenom morat ćemo povećat tih 3 posto, zaključuje Pierobon.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI