Odlagalište otpada Vinogradine ulazi u posljednju fazu sanacije

Odlagalište otpada Vinogradine pored Alilovaca. Snimak iz satelita.
(FOTO: Google maps)

10.10.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 5144

Deponij miješanog komunalnog i neopasnog proizvodnog otpada Vinogradine nije na "crnoj listi" Ministarstva zaštite okoliša. Dok su  komunalna poduzeća u tri hrvatska grada već dobila zabranu obavljanja djelatnosti gospodarenja otpadom, a 15 ih još čeka na rješenje, za požešku "Tekiju" bojazni nema, doznajemo od gradonačelnika Vedrana Neferovića.

Direktor "Tekije" Ante Kolić pojasnio nam je da se u odlagalište Vinogradine sustavno ulaže od 2004. godine, kada je započela sanacija odlagališta. Preostao je još samo posljednji korak sanacije, a to je izgradnja četvrte kazete za odlaganje otpada. Vrijednost tih radova je oko dva milijuna kuna. Fond zaštite okoliša osigurat će 60 posto sredstava, a ostatak "Tekija" iz redovitih prihoda za obavljanje kominalne djelatnosti.

Kolić pojašnjava da Vinogradine rade u skladu s postojećim zakonom i izdanim dozvolama.


- Novi zakon traži određene prilagodbe i mi ćemo dozvole u skladu s njim ishodovati u propisanom roku, odnosno do travnja iduće godine - dodao je Kolić.


Od Milana Beslića, voditelja Razvojno-tehničkog sektora "Tekije" doznajemo da je u sanaciju deponije uloženo gotovo 11,5 milijuna kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radove je financirao s 5,3 milijuna, dok je preostalih 6,1 milijun kuna osigurala "Tekija".

Na Vinogradine se odlažže komunalni i neopasni tehnološki otpad s područja triju gradova i pet općina naše županije. U okviru deponija je i reciklažno dvorište za papir, staklo i PET ambalažu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI