Poljoprivrednici, očistite blato s traktora kad se vraćate s polja!

Konj i traktor
(FOTO: Mario Nakić)

05.10.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 7261

Budući da je nastupilo razdoblje kada su česte izmjene kišnih i sunčanih dana dodatno je povećan rizik događanja prometnih nesreća, a tome osobito pogoduje iznošenje blata na kolnik na kotačima traktora prilikom izvođenja poljoprivrednih radova. Ovakav neodgovoran način postupanja u prometu do krajnjih granica povećava rizik od događanja prometnih nesreća i to onih s najtežim posljedicama, upozorava Ivana Radić, glasnogovornica PU požeško-slavonske.

- Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač koji se vozilom sa zemljane ceste, gradilišta i sličnih površina uključuje na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom obavezno mora zaustaviti vozilo i ukloniti blato s kotača. Ukoliko vozač ne ukloni blato s kotača, predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna. Međutim rijetki vozači se nažalost pridržavaju ove zakonske odredbe. Problem nastaje kada padne kiša uslijed čega dolazi do miješanja zemlje s kišom te se stvara blato, kolnik je tada vrlo sklizak i postaje opasan za sve sudionike u prometu - napisala je glasnogovornica Radić i dodaje kako zakon za isti prekršaj predviđa i kaznu do 15.000 kuna ukoliko se radi o pravnoj osobi ili obrtniku. Također, prekršitelj će morati snositi i troškove uklanjanja blata s ceste koje će, ukoliko on to ne učini, napraviti služba zadužena za održavanje prometnice.

- Apeliramo ovom prilikom na sve vozače, koji sudjeluju u prometu poljoprivrednim i drugim vozilima, kojima se poljoprivredni urod izvozi i prevozi našim cestama, da prije uključivanja na asfaltirane cestovne površine osiguraju čišćenje svojih vozila, jednako tako svim ostalim sudionicima u prometu savjetujemo da pripaze ako uoče mjesto gdje traktor ili drugo vozilo izlazi na cestu s blatnjavim gumama, jer je kolnik tada vrlo sklizak te da o uočenim većim onečišćenjima obavijeste nadležnu policijsku postaju, stoji u policijskom priopćenju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI