Color emajl će iskoristiti poticaje i zaposliti preko 50 novih radnika

Proizvodnja u Color emajlu - ilustrativna fotografija
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

04.10.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 19076

Centar za investicije Hrvatske gospodarske komore organizirao je jučer prezentaciju Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja. Proveo ju je voditelj Službe za provedbu mjere za poticanje ulaganja u Ministarstvu gospodarstva RH Tomislav Pokaz. U prostorijama HGK okupili su se i najveći i najmanji poduzetnici s požeškog područja zainteresirani za poticanje zapošljavanja, stručnih usavršavanja i novih investicija.

- Mi to pratimo i inače, ali želimo čuti što imaju reći o tome u Ministarstvu gospodarstva. Poticajne mjere nam mogu omogućiti da brže prođemo investicijski ciklus. Proizvodnju apsolutno planiramo širiti. Imamo ozbiljne investicijske zahvate u proizvodnji dimovodnih cijevi i kamina. Ako se uključimo u poticajne mjere, ljudi bi prije mogli dobiti posao. Planiramo povećanje broja zaposlenih sigurno 20 posto u odnosu na trenutnih oko 370 radnika - izjavio nam je Žarko Timarac, financijski direktor Color emajla.

- Imam obiteljski biznis, radimo brat i ja. Želio bih biti upoznat s promjenama zakona. Proizvodimo protektirane gume za kamione i autobuse. Potražnja postoji, ali je problem naplata. Uvijek je problem taj dio. Kada bilo što prodamo vani, čak i neki sanirani otpad, naplatimo se u roku 30 dana. Na domaćem tržištu znali smo se naplatiti tek za godinu dana ili čak nikada. Općenito ako nekoga želite zaposliti, morate imati i povećanu potražnju koja će stvoriti potrebu koju nećete moći sami odraditi. Svaka mjera koja će olakšavati poslovanje nama, poduzetnicima je dobrodošla - kaže Marko Vidović, direktor tvrtke Alfa-protekt.


Zakon o poticanju investicija i investicijskog okruženja postoji u raznim oblicima od 2000. godine. Zadnja prošlogodišnja verzija zakona je usklađena s europskim smjernicama i pravnim stečevinama, no njegovi zahtjevi su prosječnom poduzetniku često nedostižni. Od velikih gospodarskih subjekata u Požeštini jedino se Plamen prijavio za korištenje poticajnih mjera.


- To je sustav koji je živ i mi ga stalno unapređujemo. Novost su poticaji za mikropoduzetnike i obrtnike u sustavu poreza na dobit, koji već s investicijama od 50.000 eura i otvaranjem tri nova radna mjesta mogu ostvariti oslobođenje od poreza na dobit u iznosu od 50 posto. Ostali poticaji su dostupni bez obzira na veličinu poduzeća. Minimalni prag je 150.000 eura i petero novih zaposlenika. Konkretno od velikih subjekata za koje smo nadležni iz Požeško-slavonske županije imamo zasad samo jednu prijavu. Očekujemo i druge. Ministarstvo poduzetništva i obrta je nadležno za mala i srednja poduzeća, vjerujem da ima puno više takvih prijava - rekao nam je Tomislav Pokaz iz Ministarstva gospodarstva.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI