Cijena grožđa 2,80 kn, interventnog otkupa neće biti

02.10.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 7423

Cijena grožđa ove je godine čak 70 lipa po kilogramu manja nego lani. Za grožđe s količinom sladora od  83 oeksla vinogradari će tako ove godine dobiti 2,80 kn. Razlog tome je što država za otkup neće izdvojiti niti lipe.

- Dosadašnjih je godina država subvencionirala otkup sa 60 lipa do jedne kune. Lani je otkupna cijena bila 3,50 kn i nadali smo se da će i ove godine biti tako. Sazvan je sastanak u Ministarstvu poljoprivrede gdje su najavili da će na dnevnom redu biti upravo otkupna cijena grožđa. Međutim, o tome je bilo riječi samo površno i saznali smo tek to da subvencije nema - požalio se Mladen Itrak, predsjednik Uprave Kutjeva d.d.

Otkupnom cijenom nisu, naravno zadovoljni niti vinogradari. Ogorčeni su što ih se do zadnjeg trenutka držalo u neizvjesnosti i tek su jučer neslužbeno doznali kolio će dobiti za kilogram predanog grožđa.


- Bojali smo se da će biti tako jer poznato je da nije bilo novca niti za pšenicu, šećernu repu, mandarine i slično. Nemamo drugog izlaza i jednostavno grožđe moramo predati po toj cijeni - kaže predsjednik kaptolačke Udruge vinogradara, vinara i voćara Ferdinand Novak. Dodaje da ne tješi činjenica što je otkupna cijena na iločkom području manja za 30 lipa jer je poznato da je grožđe s ovog područja kvalitetnije, što u konačnici potvrđuje i razlika u cijeni između kutjevačkih i iločkih vina.


Kutjevo d.d. ove će godine otkupiti planiranih tri do tri i pol tisuće tona grožđa. Međutim, o interventnom otkupu u ovom trenutku niti ne razmišljaju.

- Lani smo otkupili i neugovorene količine i to po cijeni od 1,80 kn po kilogramu. Ove godine to nemamo u planu. Otkupit ćemo samo ugovorene količine - rekao je Itrak. Novac za predano grožđe vinogradarima će, kao i dosadašnjih godina, biti isplaćen do kraja ožujka iduće godine.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI