Domaćinima poželjeli puno krečenja (foto)

Otvaranje Mađarske kuće u Brekinskoj
(FOTO: Mario Barać)

29.09.2013. | Mario Barać
Pregleda: 5581

„Želim vam da ova kuća bude maksimalno iskorištena za rad Društva Mađara, da se i dalje njeguju kultura, jezik i običaji Mađara i da imate puno krečenja“, rekao je Šandor Juhas, predsjednik Saveza mađarskih udruga jučer u Brekinskoj nedaleko Lipika gdje je svečano otvorena Mađarska kuća.

Dio je to velikog projekta SMU koji po Hrvatskoj otvaraju mađarske kuće, a ova u Brekinskoj je 12. po redu. Upravo Savez je pomogao u kupovini ove kuće koju su uredili i u funkciju stavili članovi Društva Mađara Lipik, uz pomoć Grada Lipika i drugih sponzora, a koji su bili domaćini jučerašnjeg otvaranja.







Predsjednik Društva Dragutin Fezi se tom prigodom zahvalio svima koji su pridonijeli da kuća i ovaj projekt zažive.

Društvo sa 119 članova

- Napokon smo dobili svoj kutak za rad i život, a sjećam se kako nas je, kada smo 25. listopada 2005. godine osnivali društvo, bilo svega četvero. Danas društvo broji 119 članova, 30 djece i 44 deklarirana Mađara, a imamo i folklornu skupinu koja iza sebe ima brojne nastupe u zemlji i inozemstvu, rekao je Fezi.





U sklopu svečanosti otvaranja Mađarske kuće, održana je i smotra kulturnog stvaralaštva mađarskih udruga na kojoj su, osim domaćina, nastupili i gosti iz Velike Pisanice, Grubišnog Polja i Novog Bezdana, a smotru je otvorio lipički gradonačelnik Vinko Kasana.





Dokaz poštivanja manjinskih prava

– I ova svečanost je dokaz da Hrvatska njeguje svoje manjine i da se poštuju njihova prava. Želim vam da ova kuća bude živa, da ne ostanu samo zidovi jer bi onda trud svih koji su radili na njoj i njezinom otvaranju, bio uzaludan, poručio je Kasana.





Mnogobrojne okupljene, među kojima su bili i predstavnici mađarskih gradova Igalo i Kaposvar te Ivan Gabor, veleposlanik Mađarske u RH, pozdravio je i Deneš Šoja, saborski zastupnik ispred mađarske nacionalne manjine koji je naglasio povezanost mađarskog i hrvatskog naroda, dodavši kako je mađarska kultura ukorijenjena u ovom kraju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI