Županija izdvaja 30 posto osnovnih prihoda za plaće zaposlenika

Zgrade Županije i HZJZ-a na adresi Županijska 7 i 9 založene su u Hypo banci
(FOTO: Mario Nakić)

19.09.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 5930

Požeško-slavonska županija ostvarila je tijekom prvih 6 mjeseci 43,7 milijuna prihoda od poslovanja i prodaje nefinancijske imovine, što je 41 posto planiranih prihoda za cijelu 2013. godinu. U istom razdoblju realizirani su rashodi u visini 42,9 milijuna kuna, doznajemo iz polugodišnjeg izvještaja koji će se u utorak naći pred vijećnicima Županijske skupštine. Na dnevnom redu najavljene sjednice bit će i prvi ovogodišnji rebalans proračuna.

Plan prihoda i rashoda za ovu godinu povećan je za 1,6 milijuna kuna i iznosit će 108,5 milijuna na prihodovnoj, odnosno 96,5 milijuna na rashodovnoj strani. Najveće povećanje planiranih sredstava odnosi se na izbore za EU parlament, a radi se o 1,6 milijuna kuna iz državnog proračuna. Županija planira povećati vlastite prihode za 900.000 kuna prodajom državnih biljega gdje Županija ostvaruje 25 posto od ukupnih prihoda te od prihoda od naknada za legalizaciju građevinskih objekata gdje se planira povećanje za 300.000 kuna. Planirana sredstva za lokalne izbore ukupno iznose 2,7 milijuna kuna i veća su u odnosu na prvotni plan za milijun kuna. Povećat će se i rashodi, između ostalog, za sufinanciranje međumjesnog prijevoza za pola milijuna. U planu se napominje kako su provedenim postupkom javne nabave za prijevoz učenika osnovnih škola smanjeni troškovi prijevoza za 800.000 kuna koji su usmjereni na otplatu obveza za izgradnju sportske dvorane u Velikoj i druge materijalne troškove osnovnog školstva.

Obavljena državna revizija za 2012. godinu Požeško-slavonskoj županiji dala je uvjetno mišljenje. Prema izvješću, nisu otklonjene sve nepravilnosti utvrđene revizijom 2011. godine, dio prihoda nije utrošen namjenski, Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja nije doznačen pripadajući dio (77 posto) vraćenih kredita odobrenih po programu kreditiranja poljoprivrede, ukupan manjak prihoda i primitaka za pokriće u sljedećem razdoblju iznosi 13,8 milijuna dok dospjele obveze iznose 38,5 milijuna kuna i masa sredstava za plaće veća je od dozvoljene zakonom.


Rashodi za zaposlene, prema izvješću revizije, ostvareni su u iznosu od 16 milijuna kuna, od čega se na zaposlene u tijelima Županije odnosi 5,7 milijuna. Županija je krajem prošle godine imala 46 zaposlenika. Prema Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi, masa sredstava za plaće ne smije iznositi više od 20 posto prihoda poslovanja ostvarenih u prethodnoj godini, pri čemu se ne računaju prihodi od pomoći i donacija, a u Požeško-slavonskoj županiji ona je lani iznosila oko 30 posto.


Državni ured za reviziju naložio je Županiji da kod obračuna i isplate plaće zaposlenicima postupi u skladu s odredbama zakona te da donese program mjera za pokriće manjka.

U očitovanju Županije, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević navodi kako je nakon stupanja na snagu spomenutog zakona o plaćama 2010. godine Županija smanjila broj zaposlenika te s obzirom na potpisani Kolektivni ugovor i u dogovoru sa sindikatom smanjila plaće za 6 posto, koliko je u tom trenutku bilo moguće. Najavljuje i poduzimanje određenih mjera u sljedećem razdoblju s ciljem pridržavanja odredbi zakona. Obrazlaže kako su ostvareni manjak te dospjele obveze posljedica preuzimanja kredita ŽUC-a te je Županija u skladu sa svojim mogućnostima poduzela određene korake s ciljem smanjivanja troškova i poboljšanja naplate prihoda te su u zadnje tri godine ukupan manjak i ukupne obveze znatno smanjeni. Što se tiče nenamjenskog trošenja, u očitovanju se navodi kako je dio namjenskih sredstava od lovozakupnine privremeno koristila za otplatu preuzetih kredita i obveza ŽUC-a te drugih obveza iz prethodnog razdoblja s ciljem osiguranja likvidnosti proračuna i obavljanja poslova iz svoje nadležnosti. Zbog teške financijske situacije mogli u državni proračun uplatiti sredstva od povrata kredita odobrenih za kreditiranje poljoprivrede, a to će učiniti čim se steknu uvjeti za povrat.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI