Novac se prikuplja: Većina članova biračkih odbora još čeka isplatu

17.09.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 12582

Iako je od lokalnih izbora prošlo više od tri mjeseca većina članova biračkih odbora još uvijek nije dobila naknade od po 300 kuna.

Novac su u potpunosti isplatile jedino općine Velika i Čaglin, kako za izbore za načelnike, tako i za župana. Isplatili su ga iz vlastitih proračuna, a sada čekaju povrat sredstava iz Županije. Naime, 50 posto sredstava za rad biračkih odbora u prvom krugu izbora dužne su isplatiti općine, a preostalih 50 posto Županija. U Velikoj je bilo 16, a u Čaglinu 23 biračka odbora s po deset članova.

- Imali smo puno upita ljudi koji su bili u odborima i nismo ih željeli zavlačiti. Zato smo im novac isplatili još prije godišnjih odmora - rekao nam je Vlado Boban, načelnik općine Velika.


U Čaglinu je načelnik izabran u drugom krugu, no kako su novac osigurali rebalansom proračuna isplatili su sve naknade, pojasnio je načelnik Ivan Đurina.


Jučer je naknade dobilo 110 članova biračkih odbora u općini Kaptol. Županija im je doznačila 50-postotni iznos za načelnika, dok za izbore za župana novac još nisu dobili pa tako on nije niti uplaćen članovima odbora.

Za prvi su krug novac dobili i u Brestovcu. Županiji je poslan obračun i zahtjev za odbore za župana te i u ovoj općini očekuju sredstva kako bi isplatili ljude. Ista je situacija i u Jakšiću.

U Požegi je isplaćena naknada za prvi krug izbora za gradonačelnika, dok za drugi krug vjeruju da će ona biti uskoro. Za izbore za župana isplata još nije bila. Budući da je pakrački gradonačelnik izabran u prvom krugu tamo su članovi odbora već isplaćeni, ali se još uvijek očekuje novac za drugi krug izbora za župana. Kada će novac za drugi krug dobiti 160 članova biračkih odbora u Lipiku još se ne zna, a novac za rad u odborima za oba kruga izbora još uopće nisu dobili u Pleternici i Kutjevu.

Od pleterničke gradonačelnice Antonije Jozić doznali smo da se novac intenzivno prikuplja i da bi trebao biti isplaćen u kratkom roku. Kutjevačkog pak gradonačelnika Ivicu Nikolića dobili smo u trenutku kada je zatvarao financijsku konstrukciju kako bi uplatio 130 tisuća kuna za doprinose članova odbora i povjerenstava.  Nakon toga prikupljat će se novac za oba kruga izbora te za izbore za župana. Kaže kako im je za to potrebno 360 tisuća kuna, što je poprilično velika stavka za gradski proračun.

Iz Županije smo pak dobili informaciju da vjeruju da će novac za drugi krug izbora za župana biti ubrzo.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI