Usvojen rebalans, smanjene plaće i otvoren EU ured

Sjednica požeškog Gradskog vijeća
(FOTO: Mario Nakić)

13.09.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 12732

Najviše rasprave na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Požege povelo se prilikom izglasavanja rebalansa proračuna za 2013. godinu koji je smanjen za 16 posto u odnosu na planirani i sada iznosi 95 milijuna kuna. U prvom polugodištu je ostvareno oko 40 posto planiranog. Kao razloge smanjenja proračuna dogradonačelnik Mario Pilon (HDZ) naveo je smanjenje prihoda. Predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić (nezavisni) naglasio je još jednom kako se proračun prije sastavljao na način da su se izmišljali prihodi za koje se znalo da neće biti ostvareni. Bivši gradonačelnik, a sada oporbeni vijećnik Zdravko Ronko (SDP) nije se složio s tom konstatacijom jer je, prema njegovim riječima, promjenom vlasti izostala agilnost i aktivnost u ministarstvima i poduzećima kako bi se povukla dogovorena sredstva. Rekao je i kako je on priskrbio Požegi pola milijarde kuna, a sada se u gradu, osim dovršavanja ranije započetih investicija, kako kaže, "više ništa ne radi".



Gradonačelnik Vedran Neferović (HDZ) odgovorio mu je kako to nije istina, da on ide u Zagreb u ministarstva, ali došavši u Gradsku kuću nije zatekao ljude obučene za pisanje projekata i apliciranje prema EU fondovima, kao što ni u gradskom proračunu nije bila predviđena stavka za consulting usluge za spomenuta sredstva.


- Od 20 milijuna kuna potraživanja, koja su se vodila kroz proračun Grada, dobar dio je nenaplativ - rekao je Neferović.


Vijećnike SDP-a je zanimalo zašto je stavka za zimsku službu, u kojoj je bilo predviđeno 600.000 kuna smanjena na 200.000 te što će se dogoditi kad padne snijeg. Pitali su i zašto su smanjeni rashodi na socijalnim davanjima, za starije i nemoćne, subvencije za gospodarstvo i stipendije.

Dogradonačelnik Pilon im je odgovorio kako je 200.000 kuna predviđenih za zimsku službu samo do kraja ove godine, dakle za prosinac i eventualno studeni, dok je veći dio sredstava od predviđenih 600.000 kuna već potrošen u prva tri mjeseca ove godine. Za drugi dio sljedeće zime, od siječnja pa nadalje, bit će predviđena sredstva u proračunu za 2014. godinu.

- Socijalna prava i prava umirovljenika nitko nije dirao, ona i dalje ostaju kao i dosad, samo što neće više biti dijeljenja "predizbornih kuna" na manifestacijama kao što su "Nitko ne smije biti sam" i za Valentinovo. Nema ni smanjenja stipendija, a broj stipendista će biti povećan sljedeće godine. Nismo dirali ni gospodarstvo jer stavka koja predviđa subvencije bila je nerealno planirana na 500.000 kuna, mi smo provjerom realnog stanja utvrdili da će za subvencije trebati 350.000 kuna i nitko neće biti zakinut - rekao je Pilon.

Neke planirane investicije, kao što je uređenje Trga sv. Terezije, odgođene su za sljedeću godinu.

Rebalans proračuna je usvojen većinom glasova, pri čemu su za njega glasovali vijećnici koalicije HDZ-HSPAS i nezavisni (11), dok su vijećnici koalicije SDP-HNS-HSU i vijećnik HDSSB-a (ukupno 10) bili suzdržani.

Na aktualnom satu Kazimir Balog (nezavisni) postavio je pitanje gradonačelniku koliko je na kraju Grad Požega izdvojio proračunskog novca za financiranje Glazbenog festivala Slavonije.

- Grad nije dužan financirati festival. U razgovoru s koncesionarom oni su nas obavijestili da zbog nedostatka financijskih sredstava ove godine to neće moći biti organizirano na razini koju Požega zaslužuje pa sam odlučio da se Grad uključi. Koncesionar je u tom trenutku imao samo jedan potpisan sponzorski ugovor i dva u planu, ukupno oko 165.000 kuna - rekao je Neferović, dodavši kako je Grad pomogao prvenstveno pri ugovaranju i traženju sponzora te da je na taj način prikupljeno još 250.000 kuna koji se uplaćuju na račun Grada. To je stavka za festival, ali ne radi se o gradskom novcu nego o dotacijama sponzora.



- Grad je dosad uplatio 37,5 tisuća kuna HRT-u za marketinške aktivnosti jer taj je račun stigao svega par dana prije početka festivala, a koncesionar tada nije imao ni kune na računu pa je Grad platio. Također iz gradske blagajne plaćeno je i 37,9 tisuća kuna za šator budući da nam nije odobreno korištenje prostorija Veleučilišta, a nije bilo ni drugog adekvatnog rješenja za prijem gostiju i večere. To je ukupno 75,4 tisuće kuna koje je Grad Požega izdvojio za festival - pojasnio je dogradonačelnik Pilon.

Na Balogovo pitanje je li moguće ponovno pokrenuti autobusnu liniju od bolnice do Frankopanske ulice Neferović je odgovorio da je moguće i da će probati dogovoriti s prijevoznikom. Na pitanje što je s dječjim igralištem u Babinom viru i kada će biti sanirano, odgovoreno je da će u planu za sljedeću godinu posebnu pažnju Grad voditi o igralištima i da će sigurno biti uređeno. Mirjana Novaković (HSU) pitala je za isplatu novca za drugi krug izbora, a dogradonačelnik Pilon joj je odgovorio kako taj novac nije bio predviđen u prvom planu proračuna (koji se donosio krajem prošle godine), ali će zahvaljujući uštedi u rebalansu novac sada biti osiguran i isplata bi mogla krenuti već sljedećeg tjedna. Na pitanje kada će biti otvoren ured za starije i umirovljenike, Neferović odgovara kako to ima u planu i moglo bi biti ostvareno početkom sljedeće godine.

Zanimljivo je pitanje postavila i oporbena vijećnica Dijana Tomić Šajn (SDP), koja tvrdi kako je u prošlom sazivu Gradskog vijeća Nino Smolčić (tada oporbeni vijećnik, a sada predsjednik vijeća) redovito predlagao da se smanji ili ukine naknada predsjedniku koja iznosi 12,5 tisuća kuna po sjednici.

- Dok je gospodin Štajduhar bio predsjednik vijeća, gospodin Smolčić je na svakoj sjednici predlagao ukidanje ove visoke naknade. Na taj bi se način uštedjelo i do 50.000 kuna godišnje. Ne vidim da se to više predlaže, kada će to doći na dnevni red? - upitala je Tomić Šajn. Gradonačelnik Neferović joj je odgovorio da ne zna kako je bilo u prijašnjem sazivu Gradskog vijeća jer u njemu nije sudjelovao, ali će se informirati o tome pa će joj odgovoriti na pitanje na sljedećoj sjednici.

Usvojene su sve 34 točke dnevnog reda, među kojima valja izdvojiti bezuvjetno mišljenje revizije za 2012. godinu, smanjenje koeficijenta za plaće službenicima i namještenicima u gradskoj upravi i institucijama, gradonačelnika i dogradonačelnika te osnivanje novog gradskog ureda u kojem će raditi Upravni odjel za europske integracije. On će se baviti pripremom, izrađivanjem i vođenjem projekata financiranih iz fondova Europske unije i projekata međuregionalne i međunarodne suradnje, izrađivat će gospodarske projekte razvojnih, investicijskih i drugih ekonomskih programa te slične poslove. Izabrani su i novi članovi Nadzornog odbora Tekije, to su Stjepan Vukušić, Dragan Borevac, Ivica Kovačić, Nino Smolčić i Miro Rašić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI