Grad Pakrac se zadužuje za sufinanciranje EU projekta

Gradsko vijeće Pakraca
(FOTO: Pakrački list)

11.09.2013. | Mario Barać
Pregleda: 5738

Stanje u kojem je pakrački proračun nakon pola godine bitno je lošije od očekivanog i da bi riješili financijske obveze, Grad Pakrac je posegnuo za pozajmicom od 3 milijuna kuna. Potvrdio je to gradonačelnik Davor Huška (HDZ) na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Pakraca na kojoj je polugodišnje izvješće prihvaćeno s 13 glasova za dok su protiv bili nezavisni Damir Špančić i Miroslav Vacek.

Ostvareno 29 posto planiranih prihoda

Od planiranih 30 milijuna kuna pakrački proračun je u prvih šest mjeseci prihodovao tek 8,6 milijuna odnosno svega 29 posto, a podbacili su najviše planirani prihodi od dotacija države (realizacija 9 posto), poreza (42 posto) i prodaje imovine (7 posto). Kako je istaknuo gradonačelnik Huška, unatoč odgađanju nekih kapitalnih projekata, a sve zbog uštede, rashodi su u prvom polugodištu iznosili 11,5 milijuna kuna što je oko 38 posto planiranog. Razlika od 3 milijuna kuna pokrivena je bankovnom pozajmicom koja je realizirana krajem svibnja i koja mora biti vraćena do siječnja iduće godine u sedam mjesečnih rata. Osim toga Grad je morao platiti svoje učešće u kapitalnim projektima koje realizira kroz predpristupni fond IPA ili s Hrvatskim vodama i Fondom za energetsku učinkovitost što je također bio jedan od razloga posezanja za pozajmicom.


Obrazlažući manji prihod od planiranog Huška je naglasak stavio na izostanak sredstava državnih potpora pa je za drugi dio godine najavio  poboljšanje. Govoreći u ime Kluba vijećnika HDZ-a Miroslav Ivančić nije krio nezadovoljstvo stanjem u proračun, ali je dodao da je to rezultat teškog stanja u državi pri čemu Pakrac ne može biti izuzetak.


- U isto vrijeme možemo biti zadovoljni što je proračunski manjak ostao na lanjskoj razini od 600.000 kuna i to govori da se novac trošio racionalno, rekao je Ivančić.

Žestoko na relaciji Huška - Špančić

Najžešću raspravu tijekom jučerašnje sjednice vodili su sadašnji gradonačelnik Huška i bivši gradonačelnik Damir Špančić, sada vijećnik Nezavisne liste koji je rekao da je zabrinut za budućnost gradskog proračuna. On tvrdi da je problem u nerealnom planiranju prihoda u kojima se uvijek računa na državu, županiju, a ne na vlastite snage. Također, sumnja i u zakonitost realiziranja bankovne pozajmica, tražio je da se obznane uvjeti pod kojim je proračun zadužen te projekciju prihoda u razdoblju vraćanja novca.

Huška mu je pak odgovorio da zakonski nije ništa sporno po pitanju pozajmice te da se na ovakav način pokušava nepotrebno uplašiti građane. U sličnom tonu su Huška i Špančić raspravu nastavili i kod izvješća o radu gradonačelnika u prvoj polovini ove godine, ali i kod nalaza revizije proračunskog poslovanja u 2012. godini koji je najbolji od rata i po prvi put je ocijenjen bezuvjetno čim se može godišnje pohvaliti svega sedam jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.
 
Uz pohvale stručnim službama, Huška se dodirnuo i vremena od prije desetak godina kada je nalaz revizije, kako je rekao, bio na rubu kaznene prijave. Osjećajući se prozvanim, Špančić je rekao da se u njegovo vrijeme puno gradilo i zidalo pa su bile moguće i pogreške. Ova će sjednica ostati upamćena po tome što je bila prva sjednica za koju su vijećnici materijale dobili e-mailom, a u radu su koristili i prijenosna računala.

LINK Na ovaj je članak reagirao pakrački gradonačelnik Davor Huška


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI