Poljoprivreda u kolapsu: U dvije godine ugašeno 300-tinjak OPG-a

Ilustracija: krava za mužnju
(FOTO: Željko Rukavina/24sata/PIXSELL)

08.09.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 6581

Na području Požeško-slavonske županije su trenutačno registrirana 5.734 poljoprivredna gospodarstva, dok ih je 2011. godine bilo preko 6 tisuća. Među aktivnim gospodarstvima dominiraju ona s manje od 5 hektara zemljišta (oko 70 posto). Najviše je obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (5.549), a slijede obrti (114), trgovačka društva (50) i zadruge (16).

To su samo neki od zabrinjavajućih podataka o kojima će vijećnici Županijske skupštine raspravljati u utorak na posebnoj, tematskoj sjednici posvećenoj selu i poljoprivredi. Zabrinjava i činjenica da je u našoj županiji lani isplaćen najmanji iznos državnih poticaja za poljoprivredna gospodarstva u usporedbi s ostalim slavonskim županijama - ukupno oko 130,5 milijuna kuna, dok je, primjerice, gospodarstvima u Vukovarsko-srijemskoj isplaćeno preko 340, Osječko-baranjskoj preko 633, a Virovitičko-podravskoj županiji preko 211 milijuna kuna. Nismo puno bolji ni po iznosu povučenog novca iz europskog IPARD programa, gdje smo povukli oko 26,5 milijuna kuna. Osječko-baranjska je županija uspjela povući gotovo pet puta više.

Najteže stanje je u proizvodnji mlijeka. Broj isporučitelja kravljeg mlijeka u Požeško-slavonskoj županiji pao je ispod 450, što znači da se broj proizvođača više nego prepolovio u zadnjih pet godina. Tijekom prošle godine drastično je smanjen i broj uzgajatelja goveda. U 2011. godini bilo ih je 814, dok ih je sada 714. Najviše uzgajatelja otpada na posjednike male količine goveda, do 5 grla. Ostao je samo još jedan uzgajatelj na našem području koji ima stado veće od 100 grla.


Županijski vijećnici raspravljat će o tome kako pomoći požeško-slavonskim poljoprivrednicima, kako da budu konkurentniji na tržištu i ostvare bolje rezultate pri povlačenju novca iz državnih i europskih fondova.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI