Dječji dom ima sve manje korisnika, ali opstanak nije upitan

Goran Nikles, ravnatelj Dječjeg doma Lipik
(FOTO: Pakrački list)

28.08.2013. | Mario Barać
Pregleda: 5704

Dom za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi Lipik godinama smanjuje broj korisnika, a sve je prisutniji i trend da se u tom dijelu socijalne zaštite, umjesto smještanja u ustanove popularizira udomljavanje u obitelji. Svoje viđenje takve situacije u novom broju Pakračkog lista koji će se u prodaji naći u petak dao je Goran Nikles, koji je nedavno dobio šesti mandat ravnatelja lipičkog doma.

Zadržati 40-ak korisnika

- Bez obzira što su naputci Europske unije takvi da se broj ustanova poput naše smanji, mislim da naš opstanak nije upitan. Vjeru u našu opstojnost gradimo na kvaliteti našeg rada koji nam je stvorio rejting i u nekom bližem razdoblju ovaj dom se sigurno neće gasiti niti će drastično mijenjati namjenu. Vjerujem da ćemo proširiti lepezu usluga i biti prepoznati u lokalnoj zajednici kao nositelji mnogih projekata za djecu, odnosno za one korisnike koje je zakon dobno definirao, do 21 godinu starosti, ističe Nikles.
 
Tvrdi i kako je njegova želja zadržati broj od 40-ak korisnika. - Planiramo imati 3 skupine po osmore djece u stalnom boravku te dvije skupine po osmero djece u poludnevnom boravku. To su djeca koji nastavu pohađaju u osnovnim školama u Pakracu i Lipiku. S obzirom da smo jedina ustanova te vrste na području Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko- bilogorske županije, mi smo njima dakle domicilna ustanova i najviše stalnih korisnika imamo s tog područja, a nedavno smo dobili i troje djece s područja Novske, pojašnjava Nikles.


Ponovno korisnici stambene zajednice


Osim toga, od 1. rujna u stambenu zajednicu koju u Lipiku fizički čini jedan stan, ulaze dva brata pri čemu je jedan punoljetan, što je preduvjet da bi stambena zajednica uopće bila otvorena.

- Do sada su iskustva dvojaka. Imali smo korisnike u stambenoj zajednici koji su se prekrasno snašli, a imali smo i one koji su zlorabili situaciju da su samostalno živjeli pa smo ih morali vratiti u dom jer nisu poštivali kućni red stambene zajednice. Imamo ideju i projekt koji smo nazvali Markova kuća kojim želimo kupiti kuću koju bi koristila djeca koja su završila srednju školu, a nemaju uvjete za povratak u svoju sredinu i na taj način im još jednom pomoći da stasaju. Moramo razlikovati našu stambenu zajednicu od ovog projekta. Stambena zajednica je podrška mladim ljudima od 18 do 21 godine u doba studiranja ili početka radnog odnosa, a Markova kuća bi treba biti podrška tim osobama i nakon 21. godine jer nam praksa pokazuje da neki od tih mladih ljudi i nakon te dobi nisu u mogućnosti samostalno živjeti, ističe Nikles.

Smanjenje tehničkog osoblja

U lipikom Domu je trenutačno 19 zaposlenika od kojih je 11 stručno (pet odgojitelja, voditelji odgojnih grupa), socijalni radnik, psiholog, medicinska sestra, dva noćna odgojitelja i ravnatelj, dok je njih 8 tehničko osoblje (računovodstvo, kuharice, domar, pralje, čistačice).

- Intencija Ministarstva socijalne skrbi je smanjivanje osoblja, napose tehničkog, zaključio je Nikles.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI