Požega dobiva ekološki laboratorij vrijedan 200.000 eura

Predstavljanje projekta ekološkog laboratorija u požeškoj Gimnaziji
(FOTO: Aleksandar Grlić)

26.08.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 12604

U Gimnaziji je predstavljen projekt "Gimnazijski ekološki laboratorij" ukupne vrijednosti oko 196 tisuća eura, koji s 80-postotnim udjelom sufinancira Europska unija. Cilj projekta je osposobiti učenike i nastavnike za sustavno snimanje stanja okoliša u Požeškoj kotlini te povezivanje znanja iz različitih znanstvenih disciplina u praksu i izrada interdisciplinarnog kurikuluma "Zaštita okoliša i održivi razvoj". Partneri Gimnaziji su Park prirode Papuk i Zavod za javno zdravstvo PSŽ koji su također dobili vrijednu opremu.

- Korist od ove opreme će biti ogromna jer ćemo moći konačno izmjeriti koncentraciju peludi i alergena. Dosad nismo imali takve podatke za našu županiju, dok se u susjednoj Brodsko-posavskoj oni već prikupljaju. Dosad nam je bio problem doći do sredstava. Uređaj koji ćemo dobiti je mobilan i moći će se koristiti gdje bude potrebe. U svemu će sudjelovati učenici i nastavnici, a naši zaposlenici će biti stručne osobe koje će raditi na njihovoj edukaciji. Podučit ćemo ih kako da rade mjerenja, dolaze do podataka i rade izračune - izjavio nam je Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

- U sklopu ovog projekta Park prirode Papuk će nabaviti meteo stanicu koju ćemo koristiti za nadziranje šumskog područja Turjak. Dio sitnije opreme će se koristiti za provedbu edukacije nastavnika i učenika. Naš udio u ovom projektu osim edukacije je i terenski rad. U sklopu ovog projekta smo zaposlili i jednu osobu na pola radnog vremena tijekom 18 mjeseci koliko projekt traje. Naša je misija zaštita prirode, na ovaj način ćemo mladim generacijama približiti tu prirodu i probuditi veću svijest o potrebi njene zaštite - kazala nam je Kristina Kožić, ravnateljica PP Papuk.


Projekt podržavaju i Institut Ruđer Bošković te lokalne podružnice Hrvatskih Voda i Hrvatskih šuma. Laboratorij ne predstavlja jednu fizičku lokaciju. Gimnazija će osim suvremene laboratorijske opreme u kabinetima biologije, kemije i fizike, dobiti i softver za navigaciju te još mnogo opreme za terenski rad. Predviđena je izrada internetske stranice, priručnika za učenike i nastavnike te ekološkog leksikona požeške kotline.


- Projekt je usmjeren na lokalni održivi razvoj i zaštitu okoliša. Dobitnici su i sve druge škole kojima ćemo također omogućiti sudjelovanje. Tu su lokalne uprave i samouprave kojima mogu poslužiti mjerenja i istraživanje koja će se ovdje provoditi. Podaci će biti korisni građanima, udrugama koje se bave zaštitom okoliša, Ministarstvu koje će preko nas dobiti jedan novi kurikulum, gospodarstvenicima pogotovo u području gospodarenja otpadom. Neformalno smo već pričali s učenicima, pravo uključivanje njih i nastavnika počinje početkom školske godine. Uz ravnatelja i 15 nastavnika računamo i na 60-ak učenika - pojašnjava Ivo Žanetić, voditelj projekta.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI