Imaju li mala energetska postrojenja budućnost u Hrvatskoj?

FOTO: agroklub.com

PROJEKT BIOMASE

Imaju li mala energetska postrojenja budućnost u Hrvatskoj?

25.2.2018. 10:02 | Mladen Mirković IZVOR: agroklub.com PREGLEDA: 1884

Jučer je u prostorima Visoke škole u Virovitici u sklopu 23. sajma Viroexpo 2018 održana konferencija "Razvoj ruralnih područja kroz projekte biomase - kako zadržati mlade u Hrvatskoj".

 Jučer je u prostorima Visoke škole u Virovitici u sklopu 23. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2018 održana konferencija "Razvoj ruralnih područja kroz projekte biomase - kako zadržati mlade u Hrvatskoj".

Konferenciju su organizirali Energetski institut Hrvoje Požar, Zelena energetska zadruga i Hrvatska poljoprivredna komora, a podršku konferenciji dala je Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika (HUMP AGRO). Konferencijom su se prikazali načini korištenja biomase te mogućnosti poljoprivrednog i energetskog sektora kao potencijala za razvoj novih poslova koji mogu omogućiti ostanak mladih u Hrvatskoj. Ovu konferenciju omogućili su H2020 projektiBiogas Action, uP_running i Biomasud Plus.


Tolušić: Možemo napraviti više nego u Irskoj ili NjemačkojPozdravnu riječ dao je Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je rekao kako svatko od nas može napraviti više ovdje nego u Irskoj, Njemačkoj i slično. "Mladi su ti koji trebaju pričati o poljoprivredi. Ljudi su nekada ostajali na poljoprivredi kada nije bilo drugog posla no to treba biti zanimanje jer to netko želi, pa da od toga može bolje i kvalitetnije živjeti", dodao je ministar te nastavio: "Neki mladi poljoprivrednici koje znam imaju mjesečnu zaradu po 10-20 tisuća kuna, što je više nego što ja zarađujem, a to tako i treba biti. To možete biti i vi", obratio se ministar mladim sudionicima konferencije.


Žele poljoprivrednicima približiti ideju energetskih postrojenjaPrvi dio predavanja održali su predstavnici Energetskog instituta Hrvoje Požar, Ivona Ivić i Dinko Đurđević. Istaknuli su kako je cilj projekta Biogas Action promicati razvoj malih energetskih postrojenja i pokušati utjecati na zakonodavne okvire tog područja te da budžet projekta iznosi dva milijuna eura. Rekli su kako oni u institutu žele radionicama i seminarima približiti temu poljoprivrednicima, izraditi koncept postrojenja te dati okvirne cijene ostvarivanja takvog projekta. "Ideja je zatvoriti krug farme, i to objasniti poljoprivrednicima", istaknuli su.Mogli smo čuti zanimljivost kako Njemačka prednjači u broju energetskih postrojenja te da ih ima oko 8,5 tisuća.

Koje je najbolje rješenje za digestat?Predstavnici instituta objašnjavali su faze u procesu nastanka bioplina, parametre procesa anaerobne digestije, a pokazali su i primjer bioplinskog postrojenja Gradec u kojem se koriste kukuruzna silaža i gnojovka. Zatim se postavilo pitanje što s digestatom, odnosno nusproizvodom procesa dobivanja bioplina? Dali su primjer Njemačke koja ga je počela spaljivati no što s hranjivim tvarima koja se nalaze u njemu? Nije li "šteta" to spaljivati?

Nakon konstruktivne rasprave uslijedio je drugi dio: "Stvaranje dodatnog prihoda za mlade u ruralnim područjima kroz korištenje rezidbenih ostataka iz poljoprivredne proizvodnje", rezultati projekta uP_running, a konferencija je završila temom "Kruta biomasa - kako je uvrstiti u sektor kućanstva?" kao dio projekta Biomasud Plus.

Projekt uP_running nastoji osloboditi snažni europski potencijal ostataka drvne biomase nastale od poljoprivrednih rezidbenih ostataka i uklanjanja nasada (PROUN) i promovirati njezino održivo korištenje kao energetske sirovine. 


Tagovi: biomasa, poljoprivreda, posao, projekti

48 SATI NA 034PORTALU

.

HDZ Požega obilježio Dan sjećanja na Vukovar paljenje svijeća u Vukovarskoj ulici u Požegi

.

Članovi SDP-a upalili su lampione u znak sjećanja na žrtvu Vukovara

.

Godinama saborski fikus Vlaović se sad sjetio ustati za Slavoniju ili je samo u bitci za fotelju???!

.

Paljenje lampiona u znak sjećanja na žrtvu Vukovara u Pleternici

.

Požar obiteljske kuće u Kaptolu

.

U Pleternici mopedom naletio na psa - vozač završio u OŽB Požega

.

Je li McDonalds iduća novost u Požegi??! Nakon shopping centra, Studentskog doma, Poduzetničkog inkubatora...

.

I Požega je sinoć slavila na Rujevici pobjedu Vatrenih i plasman na Euro 2020.

.

Na 9. Šokačkom sijelu u Prekopakri prikazano bogatstvo tradicije i kulturne baštine

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Svetkovina Obljetnice posvete crkve sv. Lovre u Požegi

.

Biskup Škvorčević prisustvovao posveti obnovljene crkve svetih Apostola Petra i Pavla u Kućancima

.

Organizator moto karavane Đani Radovanović: ʺVukovar nas je ujedinio 90-tih pa sve do danas - NIKADA GA ZABORAVITI NEĆEMOʺ!

.

Danas pretežno oblačno uz povremenu kišu

.

Moto karavana ʺZajedno u ratu, zajedno u miruʺ stigla u Požegu i zapalila svijeće na Trgu 123. brigade

.

U tijeku pripreme za “Miris Božića“ u Lipiku

.

Kišna i tmurna šetnja Požegom 16.11.2019.

.

Zbog svinjske kuge cijena mesa je već skočila

.

Može li robot zamijeniti farmera !?

.

Nedaleko Kutjeva zapalio se autobus - učenici i profesori na vrijeme pobjegli od vatre

.

Hrvatski časnički zbor Pakrac-Lipik nastavit će promicati istinu i sjećanje o Domovinskom ratu

.

Općina Velika dobila 432.270 kuna za realizaciju projekata

.

Moto karavana „Zajedno u ratu, zajedno u miru“ večeras dolazi u Požegu

.

Sportski vikend u dvorani Tomislav Pirc

.

U Gradskom muzeju Požega otvorena izložba ʺLjepota lažnog sjajaʺ

.

Struje neće biti ...

.

Danas pretežno oblačno s kišom

.

Obljetnica posvete crkve sv. Lovre u Požegi, 15.11.2019.

.

U Lipiku održana radionica “Petrikivski rospys”

FOTONALAZ

Dostʼ dobar parking kod KTC-a