Baka Mandica nas uči starinskoj tehnici: ¨Ovo je šlinganje, to volim i nosim u sebi¨

Mandica Lucić
(FOTO: Klementina Malčić)

14.05.2015. | Klementina Malčić
Pregleda: 23875

"Ručnim radovima se bavim 40 godina, moja starija sestra me podučila svemu. To je nešto što volim i nosim u sebi. Tehnika kojom se ja bavim je šlinganje, a uz to ide heklanje, štrikanje i vez - kazala nam je 65-godišnja Mandica Lucić iz Zagrađa kod Pleternice.

Šlinganje je tehnika izrade bijelog bušenog veza na rubini ili platnu pomoću igle - mašinice ili u današnje vrijeme šivaćom mašinom.

- Postupak šlinganja je takav da prvo nanesem šablonu na tkaninu koristeći indigo papir, zatim stavljam drveni obruč zbog zatezanja rubine te lakšeg rada na mašini. Nakon išlingane šablone izrezuju se male rupice i dobiva se gotova slika. Pri samoj izradi šlinge koristim sve vrste konca ovisno o namjeni odjevnog ili ukrasnog predmeta.





- Moji prvi ručni radovi su bili razni ručnici, stoljnjaci, uskrsne salvete te šokačke ponjave, a kasnije i narodne nošnje. Za izradu jednostavnijih radova potrebno je nekoliko dana, a za kompliciranije i do nekoliko mjeseci - opisuje baka Mandica.



- U narodnu nošnju se oblačim još od djetinjstva, koju sam kasnije i sama pošela izrađivati. U početku je to bilo iz potrebe, a kasnije se to pretvorilo u nešto bez čega ne mogu zamisliti dan.

Na pitanje koristi li modernu odjeću, odgovorila je uz osmijeh: - Samo jednom sam obukla hlače, to je bilo za maškare i nikada više.



Mandica pri izradi svojih radova koristi materijale još od svoje majke, koji su ručno tkani - Trebala bih živjeti jos 100 godina da bih iskoristila sav materijal.

U svojoj kući ima pravo malo bogatstvo. Naime, radi se o prostoriji koja je puna njenih uradaka. Posebnu pažnju privlače lutke odjevene u narodne nošnje, koje je sama izrađivala. Ima tu dosta radova kao što su zlatovezi, tkane marame, vezenke, žalini (oko vrata), zaprege od vunice, krilca te razni dodatci poput narukvica i ukrasnog cvijeća.





- Posebno me veseli smotra folklora, koja se održava svake godine krajem lipnja u Zagrađu, gdje imam priliku okititi prozore kuće i okućnicu svojim radovima - kazala nam je Mandica.



- Nastavit ću izrađivati svoje radove, a u planu mi je još izrada slika sa zlatnim vezom, ako me posluži vid i zdravlje - zaključuje.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI