NASLOVNADRUŠTVO
Hrvatske ceste iz godine u godinu provode značajne investicije na području Požeško-slavonske županije

FOTO: pszupanija.hr

Hrvatske ceste iz godine u godinu provode značajne investicije na području Požeško-slavonske županije

30.9.2022. 10:48 | pszupanija.hr IZVOR: pszupanija.hr PREGLEDA: 2081

Županica Antonija Jozić zajedno s Goranom Martinovićem, rukovoditeljem Poslovne jedinice Osijek u Hrvatskim cestama, lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom, pleterničkom gradonačelnicom Marijom Šarić, te načelnicima s područja investicija, obišla je gradilišta na DC47 dionici Lipik-Dobrovac, radove na mostu Kusonje II. na DC38 , kao i na raskrižju pored novoizgrađenog kružnog toka u naselju Brestovac na DC38 i DC51, te izgradnju kružnog toka u Jakšiću na DC51 i radove u naselju Frkljevci na DC525.U sklopu radova na DC47 dionici Lipik-Dobrovac, ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna s PDV-om, a na dionici dugoj 2,73 km, izradit će se nova kolnička konstrukcija ceste, cijevni propusti, nova prometna signalizacija, kružni tok, nove pješačke i biciklističke staze, uključujući i novu stazu od „Šumarije Lipik“ do Državne ergele Lipik, kao i 4 nova autobusna stajališta, te skretanje prema jezeru Raminac. Goran Martinović iz Hrvatskih cesta rekao je kako se na ovoj dionici širina kolnika širi na 6,60 m, a uz cestu se izvodi i biciklistička staza širine 2 metra. Kolnička konstrukcija sanira se metodom reciklaže, što će rezultirati većom nosivosti ceste.
Gradonačelnik Kasana istaknuo je odličnu suradnju s Hrvatskim cestama, naglasivši kako mu je posebno drago što prate investicije Grada Lipika. „Realizacijom ovih radova naličje našega Grada pored drugih investicija koje se paralelno odvijaju, bit će vraćeno u onu prijeratnu poziciju, a možda još i ljepšu.“ - rekao je gradonačelnik zahvalivši Požeško-slavonskoj županiji i Hrvatskim cestama na podršci.

Zbog lošeg stanja i ugrožene statike Hrvatske ceste krenule su i u sanaciju mosta Kusonje II. na DC38, ukupne vrijednosti radova 2,6 milijuna kuna uz rok izvođenja 6 mjeseci. Trenutno je u tijeku sanacija luka mosta i krila upornjaka te se postavlja armatura za armiranu betonsku ploču, nakon čega slijedi proširenje nasipa te izvedba asfaltnih slojeva na samoj ploči.Marijan Malogorski, pročelnik upravnog odjela za graditeljstvo i komunalne djelatnosti Grada Pakraca, obilazeći radove istaknuo je kako se na ovome mjestu vrši rekonstrukcija mosta, nakon čega će se raditi na ojačavanju cijele konstrukcije te nogostupu za pješake.

Obilazeći DC38 i DC51 na raskrižju pored novoizgrađenog kružnog toka u naselju Brestovac iz Hrvatskih cesta poručili su kako je na ovome mjestu provedena rekonstrukcija bivšeg križnog raskrižja, u raskrižju s kružnim tokom. Ukupna vrijednost investicije je 3,2 milijuna kuna, a izgradnjom ovog kružnog toka dobit će se manje konfliktnih točaka te će se postići manja brzina kod prijevoza čime će se osigurati i kontinuitet vožnje.Načelnik Zdravko Mandić ovom prigodom istaknuo je kako je navedenim projektom završena dugo očekivana investicija na području Općine čiji je osnovni cilj ulaganja povećanje svih sudionika u prometu, a izgradnjom kružnog toka promet je usporen te je isto tako uljepšano i samo središte Brestovca.

Hrvatske ceste krenule su i sa rekonstrukcijom bivšeg T raskrižja na DC51 u Općini Jakšić, a s ovom investicijom dobit će se veća sigurnost za sve sudionike u prometu kao i manji broj konfliktnih točaka. Rečeno je kako je kružni tok projektiran tako da će brzina kretanja biti maksimalno ograničena na 50 km na sat, a za izgradnju kružnoga toka zadovoljeni su svi kriteriji od prostornih do prometno sigurnosnih. Rok završetka izgradnje je veljača 2023. godine, a načelnik Ivica Kovačević naglasio je kako od izvođača radova očekuje poštivanje svih dogovorenih rokova, pritom zahvalivši Požeško-slavonskoj županiji na podršci te Hrvatskim cestama koje su uvidjele potrebu za ovom investicijom.Jedna od dionica na kojoj se izvode radovi je i DC525 u naselju Frkljevci čime će se stvoriti preduvjeti za prekrasan ulazak u Grad Pleternicu, poručila je gradonačelnica Šarić. „Lijepo je što kombiniramo radove odmah nakon aglomeracije i da se odvija investicija u ovoj ulici u Frkljevcima. Time ćemo stvoriti preduvjete da imamo jedan prekrasan ulazak u naš grad, a u narednim godinama nadam se i daljnjem ulaganju Hrvatskih cesta na području našega grada.“ - rekla je gradonačelnica.

Ukupna vrijednost navedenih radova iznosi 19,8 milijuna kuna. Radi se na rekonstrukciji od Pleternice do naselja Bilice, a u konačnici će se dobiti cesta koja će biti šira nego što je bila do sada. „Kolnik širimo sa 6 metara na 6,60m, a radimo i pješačke staze s obje strane. Radi se i novi sustav odvodnje te horizontalna i vertikalna signalizacija.“ – poručio je Goran Martinović.Županica Antonija Jozić ovom prigodom istaknula je kako svjedočimo velikim investicijama na području Požeško-slavonske županije te zahvalila Hrvatskim cestama i njihovom sektoru koji je uvidio potrebe u našoj županiji te izveo sve ono što je trebalo u smislu projektno-tehničke dokumentacije, osiguravanja sredstava te provođenja javne nabave. „Danas smo obišli sva gradilišta koja Hrvatske ceste trenutno imaju na području Požeško-slavonske županije. Iz godine u godinu rade se značajne investicije, a nadamo se da će tako biti i narednih godina. “ – rekla je županica Jozić.Nakon obilaska gradilišta održan je i sastanak s gradonačelnicima Požege i Pleternice te načelnicima Jakšića, Brestovca i Čaglina na temu budućih projekata na području Požeško-slavonske županije. Od većih projekata razgovaralo se o rekonstrukciji državne ceste kroz Grad Požegu, projektima rekonstrukcije ceste na dionici Vesela-Kuzmica te pripremi projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju ceste, izgradnju nogostupa i kolnih ulaza kroz naselja Dervišaga i Vidovci za što je potpisan ugovor s projektantima te projektu izgradnje biciklističke staze od naselja Eminovci do Grada Požege.

(Izvor: pszupanija.hr)

Tagovi: hrvatske ceste, značajne, incesticije, Požeško-slavonska županija

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

STRAVA U SLAVONIJI: Vozač izgorio zajedno s automobilom

.

Subotnja šetnja Požegom, 28.01.2023.g

.

Predivna snježna idila na Jankovcu

.

Provjerite tko ove godine ima pravo na povrat poreza i kome se smiješi najveći dobitak

.

VAŽNO UPOZORENJE ZA GRAĐANE: Kriminalci šalju mailove i predstavljaju se kao banka

.

Cijena kilograma pilećeg filea penje se i do 17 eura, a u postotku najviše poskupjela jaja

.

Bliži se rok podnošenja zahtjeva za dječji doplatak: Doznajte koji su uvjeti i kako do potrebnih dokumenata

.

Teretnim automobilom udario u spomenik pa pobjegao

.

Mladić prilikom nadzora prometa odbio testiranje na droge

.

Nova pravila: Bez ovoga ne krećite na put automobilom prema Njemačkoj

.

Samo 3 sastojka: Francuska krema koja se jede s varivom i palačinkama

.

Danas oblačno uz moguć snijeg

.

Požega: U Ekonomskoj školi prezentirana kampanja „Postani policajac/policajka“

.

ʺJedna hrvatska pričaʺ: Film o sudbini požeškog Židova Ivice Haasa

.

Nije luksuz, nego nužda, ali mnogima je preskupo: Građanima se sprema novi udar na kućni budžet

.

Iz Orljave pozivaju na sedmo javno prikupljanje ponuda za prodaju pokretnina društva

.

Od ponedjeljka dobrovoljno darivanje krvi u Požegi

.

SVE ŠTO HODA MOŽE SE JESTI, ČAK I ŽOHARI: Kukce iz prirode potrebno je dobro termički obraditi

.

Prisjetimo se jedne od rijetkih obnova Židovskog groblja u RH

.

“60% naše plaće ide državi. Što radi s tim novcem?

.

Carigradski patrijarh i ekumenska nastojanja u Hrvatskoj

.

SL. BROD: Podignuta optužnica zbog brutalnog udarca u glavu Djeda Mrazu na Badnjak

.

Inspektorat objavio nove rezultate: Najviše poskupjeli keksi i hrana za mačke, evo i koliko je kažnjenih

.

Održana prezentacija studijskih programa Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi

.

OPREZ: I ovog vikenda pojačane mjere u prometu

.

KUTJEVO: 20-godišnjak prodavao namještaj pa ostao bez 900€

.

Postavlja se nova LED rasvjeta u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc

.

HEP ZA DANAS NAJAVIO RADOVE: Evo tko će i kada ostati bez struje

.

Ragu bez grama mesa: Najlakši recept za gust umak koji ide savršeno uz široke rezance

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 12 uzoraka, od kojih su 3 pozitivna

.

Godišnji susret Vijeća Nacionalnog ureda za katoličke škole i njihovih ravnatelja

.

Danas oblačno uz povremeni snijeg

.

Dodijeljeni ugovori vrijedni preko 200 tisuća eura – županica Jozić: „Svi vi potpisnici ugovora činite jedan važan segment Požeško-slavonske županije“

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Snježna idila na Papuku