Hrskavi izvana, kremasti iznutra: Recept za super fine popečke od krumpira


(FOTO: Shutterstock)

5.7.2022. | 09:47 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 817

Vada pav je indijsko street food jelo koje se sastoji od mekanog slanog peciva (pav) i začinjenog popečka od krumpira i brašna slanutka koje obiluje bjelančevinama biljnog porijekla.

 

Unutrašnjost popečka je vrlo kremasta te ukusna zahvaljujući različitim začinima – od đumbira preko limete do sjemenki gorušice, čilija i korijandera. S druge strane, površina popečka je hrskava te ima lijepu zlatno-smeđu boju.


 


Indijci poslužuju ovo jelo s nezaobilaznim chutneyem od korijandera ili tamarinda, no posebno dobro se sljubljuje s chutneyjem od kokosa. Dovoljno je zajedno izblendati tostirani kokos s čili prahom, malo kajenskog papra, češnjaka i solju kako biste dobili savršeni prilog vada pavu.

Sastojci za vada pav:

1 kg krumpira

180 ml vode

90 g brašna od slanutka

10 svježih curry listova

6 peciva

2 zelene tajlandske papričice

2 žlice rižina brašna

2 žlice svježeg soka limete

1 komadić đumbira veličine oko 5 cm

1 čajna žličica kurkume u prahu

1 čajna žličica sjemenki crne gorušice

1/8 čajne žličice indijskog začina asafetida

sol i kajenski papar po želji

biljno ulje za prženje

šaka svježih listića korijandera

Priprema vada pava:

U posudi pomiješajte brašno slanutka, rižino brašno, pola čajne žličice kurkume, sol i kajenski papar sa 180 ml vode. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Stavite je sa strane.

Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i stavite kuhati u vruću posoljenu vodu dok ne omekšaju i termički se ne obrade do kraja. Ocijedite vodu i vilicom ih pretvorite u pire.

Zagrijte malo ulja pa ne njemu prepirjajte sitno nasjeckane očišćene komadiće đumbira, dvije tajlandske papričice nasjeckane na trakice, sjemenke crne gorušice, asafetidu i svježe curry listove. Pirjajte sve zajedno oko pola minute dok se začini ne otpuste svoju aromu.

Prebacite prepirjanu začinsku mješavinu u krumpir i promiješajte. Dodajte i preostalu kurkumu u prahu, nasjeckani svježi korijander, sok limete te sol po potrebi.

Kada je smjesa dovoljno ohlađena da se može oblikovati, napravite popečke promjera oko 10 centimetara te ih pažljivo umočite u pripremljenu smjesu na bazi brašna slanutka

U dubokom ulju te na oko 180 Celzijevih stupnjeva ispecite pripremljene popečke dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Za to će vam biti potrebno oko 5 minuta.

Prebacite ispečene popečke na papir za upijanje masnoće.

Poslužite ih na prerezanom slanom pecivu s chutneyjem po želji. Dobar tek!

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)

 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI