Hrskava izvana, sočna iznutra: Trik za savršenu pohanu piletinu

FOTO: Getty Images

24.1.2021. | 21:25 | Punkufer.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1237

Koliko vam se puta dogodilo da ste ispekli piletinu hrskave korice, no kad ste zagrizli u komad, primijetili ste da je meso kod kosti još uvijek sirovo?

Da biste dobili savršenu pečenu pohanu piletinu – hrskavu izvana te sočno pečenu iznutra – meso je potrebno kvalitetno pripremiti. Najbolje rezultate dobit ćete ako upotrijebite organski uzgojenu piletinu.

Jamie Oliver tvrdi da se najbolji rezultati postižu ako organski uzgojenu piletinu prvo stavite u salamuru, potom je marinirate u mlaćenici te je na kraju uvaljate u finu začinsku mješavinu.


Evo što morate napraviti da biste dobili hrskavu i sočnu pohanu piletinu prema receptu Jamieja Olivera:

Za salamuru:

4 batka
4 zabatka
800 ml obične vode
100 grama soli
100 grama smeđeg šećera
1 šaka crnog papra u zrnu
par grančica svježeg timijana
4 svježa lovorova lista
4 češnja češnjaka

Za marinadu:

mlaćenica


Za pohanje:
200 grama brašna
1 čajna žličica praška za pecivo
1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
1 čajna žličica kajenskog papara
1 čajna žličica luka u prahu
1 čajna žličica češnjaka u prahu
sol i papar po želji

biljno ulje za prženje

Priprema: 

1. Pomiješajte 400 ml obične vode sa solju, šećerom, paprom, timijanom, lovorovim listom i očišćenim češnjevima češnjaka.

2. Stavite u lonac i pustite da tekućina zavrije.

3. Maknite lonac s vatre, dodajte preostalu vodu i pustite da se tekućina ohladi do kraja.

4. U tekućinu ubacite četiri batka i četiri pileća zabatka. Zarežite komade piletine na nekoliko mjesta do kosti da salamura može doprijeti do svakog dijela piletine.

5. Prekrijete posudu s papirom i stavite meso u hladnjak preko noći, a minimalno na 12 sati.

6. Izvadite piletinu iz salamure, ocijedite višak vode i prebacite je u vrećicu sa zatvaračem u koju ste prethodno do pola napunili mlaćenicom.

7. Istisnite sav zrak iz vrećice, zatvorite je i stavite u hladnjak na još 8 sati.

8. Izvadite piletinu iz vrećice, ocijedite višak mlaćenice i prebacite je u posudu s brašnom u koje ste umiješali sve preostale začine.

9. Prekrijte svaki dio piletine s brašnom i začinima.

10. Tako pripremljenu piletinu stavite peći u duboko ulje zagrijano na 180 Celzijevih stupnjeva. Pecite sve dok ne dobijete zlatno-smeđu hrskavu koricu. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.

11. Izvadite piletinu iz ulja, prebacite je u lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva oko pola sata da se meso termički obradi do kraja.

12. Poslužite uz pečeni krumpir i sezonsku salatu po želji. Dobar tek!

Izvor:punkufer.dnevnik.hr




VIŠE NA TEMU:
PILETINA
TRIK
RECEPT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI