NASLOVNAPOLITIKA
Hoće li gradonačelnik Željko Glavić dati ostavku?

FOTO: 034 portal

Hoće li gradonačelnik Željko Glavić dati ostavku?

14.3.2022. 08:24 | 034 portal / Ante Mandarić PREGLEDA: 9423

Sve su glasnije priče o tome da će aktualni gradonačelnik Grada Požege dr. sc. Željko Glavić dati prijevremenu ostavku na mjesto gradonačelnika Požege.

Ne tako davno, u svibnju 2021. godine, održani su Lokalni izbori na kojima je za gradonačelnika Grada Požege u 1. krugu izbora izabran dr. sc. Žejko Glavić (HDZ), građanima poznatiji kao dugogodišnji ponajprije vrlo uspješni medicinski djelatnik, a potom i ravnatelj Opće županijske bolnice u Požegi. U vrijeme održavanja posljednjih Lokalnih izbora, dr. sc. Željko Glavić građanima je također bio poznat po tome što je četiri godine obnašao dužnost predsjednika Gradskog vijeća Grada Požege, za vrijeme mandata gradonačelnika Darka Puljašića, a osim toga bio je i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije.

Već uoči samih izbora, a i neposredno nakon izbora dr. sc. Željka Glavića za gradonačelnika, tada već gradonačelnik javno je govorio kako će tu dužnost obnašati samo 2 godine i 1 dan te da će potom dati ostavku i svoje mjesto prepustiti zamjeniku gradonačelnika dr. sc. Borislavu Miličeviću. U jednu ruku to bi bilo vrlo čudno i politički nekorektna odluka prema biračima, ali i građanima Požege koji su svoje povjerenje prvenstveno dali dr. sc. Željku Glaviću. Sama činjenica da tu dužnost planira obnašati svega 2 godine i 1 dan je pomno isplanirana, a sve kako Požega Zakonski ne bi morala ići u prijevremene Lokalne izbore. Pravno i Zakonski sve „čisto“, no moralno vrlo upitno. S druge strane, odluka može biti opravdana ako se radi o nekoj višoj sili, a za što za sada nemamo saznanja niti informacija.


Dio USKOK-ovih transkripta iz Whatsapp prepisiki uvelike kompromitira dr. sc. Željka Glavića?

Tako se posljednjih dana u raznim društveno-političko-medijskim kuloarima uvelike može čuti kako dr. sc. Željko Glavić, ponukan određenim saznanjima, a možebitno i dijelom sadržaja iz transkripta u slučaju Vitez – Puljašić, a u koji je nedvojbeno upetljan, samo za javnost još uvijek nije poznato u kolikoj mjeri, dvoji dati u ovom trenutku ostavku na mjesto gradonačelnika Grada Požege ili ne? Doznajemo kako takva odluka nije nemoguća i nerealna s obzirom na to da nam bolje upućeni izvori tvrde da je USKOK došao do škakljivih informacija o dr. sc. Željku Glaviću, tadašnjem predsjedniku Gradskog vijeća Grada Požege, nakon što je oduzeo mobilne uređaju Darku Puljašiću i Mariu Pilonu te izvukao transkripte iz Whatsapp razgovora s ključnim osobama upetljanih u aferu Vitez. Postavlja se i pitanje što su Darko Puljašić i Mario Pilon iznijeli u svojim obranama i izjavama te jesu li se referirali na dr. sc. Željka Glavića ili će to tek učiniti. Tadašnji direktor gradskog poduzeća Komunalac Požega, Josip Vitez tajno je i (i)legalno snimao najviše političke dužnosnike u Požeštini poput gradonačelnika Grada Požege Darka Puljašića i njegovog zamjenika Maria Pilona.

Nije poznato postoje li još koje snimke i tko je sve točno sniman od strane Josipa Viteza s obzirom na to da je neslužbeno doznajemo nakon odrađenog vještačenja, uređaj odnosno diktafon s kojim je Josip Vitez snimao već spomenute aktere do tada načinio otprilike 200-tinjak snimki. Ono što znamo je to da je ilegalno sniman i telefonski razgovor između Josipa Viteza i glavnog urednika 034 portala Ante Mandarića, a što je po kaznenom Zakonu strogo kažnjivo, ali s druge strane vrlo nevjerojatna situacija i gotovo nezapamćena. Logično je pitanje, tko je sve sniman istim diktafonom, je li i dr. sc. Željko Glavić tajno sniman, što se nalazi na tim snimkama, je li Josip Vitez sam pribavio diktafon ili mu ga je netko namjenski proturio te iskoristio ga kao žrtveno janje, za sada ostaje nepoznato. Tko zna što je tih dana ili mjeseci Josipu Vitezu bilo u glavi da je takve stvari radio za sada na nekoliko mjesta.

(Ne)uklapanje u volju Pleterničke hobotnice

Nejasno je zbog čega se uopće, kako smo već spomenuli, uspješni dugogodišnji ravnatelj Opće županijske bolnice Požega dr. sc. Željko Glavić odlučio ući toliko duboko u politiku te koga je zadužio da mu tu uslugu mora uzvratiti, posebice ako uzmemo u obzir kako je do sada imao besprijekornu karijeru i društveni ugled u Požeštini, ali i šire. Kako Pleternička hobotnica pod svojom kontrolom osim Grada Pleternice i Požeško-slavonske županije ima i neke od općina i gradova na području Požeško-slavonske županije, bivši gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić nije se uklapao u tu ekipu te je bio prijetnja za preuzimanjem Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije, a ponajprije aktualnoj županici i predsjednici Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije Antoniji Jozić. Najvjerojatnije je upravo zbog toga platio danak te je na njega vršen nevjerojatno velik pritisak putem medija, ali i određenih institucija represivnog aparata, što nije nerealno posebice ako znamo tko je kome u rodu ili svojta u DORH-u te lokalnom vladajućem HDZ-u. Tada se pojavljuje dr. sc. Željko Glavić koji se uklapa u volju Pleterničke hobotnice, a sve kako bi pod svoju kontrolu stavili proračun Grada Požege. Sve ostalo je povijest.

Osim toga, ne možemo ne konstatirati kako su vršnjaci i generacija aktualnog gradonačelnika već uvelike u zasluženoj mirovini, što ne umanjuje znanje, iskustvo i sposobnost aktualnog gradonačelnika dr. sc. Željka Glavića, no svakodnevno rješavanje gradskih problema prvenstveno s građanima, ali ponekad i nama nemogućim medijima možda i nije za osobu tih godina te može vrlo često biti stresno i iscrpljujuće. Još kad tome dodamo kako većina u Gradskom vijeću ne ovisi samo o volji HDZ-ovih gradskih vijećnika već i koalicijskih partnera, a u ovom slučaju o Imovinskom, pardon, Domovinskom pokretu te direktno Dijani Krpan i Miroslavu Penavi, a kojima je stranačka šefica Mirela Mezak Matijević koja je nekada već neuspješno držala većinu HDZ-u te kratko obnašala dužnost predsjednice Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, stvari postaju kompliciranije nego li se građanima čine.

Hoće li aktualni gradonačelnik Grada Požege dr. sc. Željko Glavić dati ostavku na mjesto gradonačelnika te time izazvati prijevremene Lokalne izbore u Požegi, za sada ostaje nepoznato no ne i nemoguće. Na kraju možemo samo napisati staru narodnu: “Živi bili pa vidjeli!“

Tagovi: dr. sc. Željko Glavić, ostavka, politika, Grad Požega, Darko Puljašić, Mario Pilon, josip vitez, afera Vitez, ilegalno snimanje, snimanje, diktafon, USKOK, pleternička hobotnica

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Završena je prva faza radova na uređenju i opremanju društvenog doma u Vasinim Lazama

.

Vatrena stihija progutala slavonsku pilanu, šteta preko dva milijuna kuna

.

U prometnoj nesreći teško ozlijeđena tri maloljetnika, 19-godišnji vozač udario u stablo

.

DETALJNE UPUTE: Evo što se smije unijeti u Hrvatsku i u kojim količinama

.

DOBRE VIJESTI ZA STUDENTE: Podiže se limit za poreznu olakšicu

.

Zbog radova na Gradskoj kuglani Škola kuglanja kreće u ponedjeljak, 11. srpnja

.

Imate li pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu?

.

DVD PLETERNICA: Održano gradsko vatrogasno natjecanje djece i mladeži u Buku

.

DIVLJANJE CIJENA GORIVA: Vlada produžila odluku o zamrzavanju cijena goriva na još 14 dana

.

RAMANOVCI: 27-godišnjaku izrečena novčana kazna u iznosu od 11.300,00 kuna

.

Počela su sezonska sniženja, ali i promjena isticanja cijena

.

Ribarske večeri u Vetovu

.

Možemo li očekivati kišu i jače nevrijeme? Evo što kaže meterolog...

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 43 uzorka, od kojih je 0 pozitivnih

.

HPD Sokolovac obnovio sve svoje staze na Požeškoj i Bajoj gori

.

Najlakši recept za fine tanke lepinje koje uspijevaju baš svaki put

.

Danas sunčano i vrlo vruće

.

Vještaci utvrdili da je napravljeno više od 200 snimki: Josip Vitez snimao apsolutno sve i svakog?

.

Ovo je 11 simptoma toplinskog udara

.

Hrana je svakim danom sve skuplja, ali prosječan Hrvat je baš voli bacati u smeće u ogromnim količinama

.

Zlatna misa biskupa Antuna Škovrčevića u Davoru

.

Prijedlog zakona: “Svaki išijas i upala očiju razlog za oduzimanje vozačke”

.

Plaćanje na ruke otišlo u povijest: Policija putem POS uređaja naplatila 81.200 kuna kazni

.

Požeški športski savez dobio 95.714,02 kuna na natječaju “Hrvatska pliva 2022”

.

Suša smanjuje prinose industrijske rajčice - čeka nas manjak kečapa i sosa?

.

Ako Vlada ne intervenira ovo su moguće nove cijene benzina od utorka

.

Istječe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima

.

Ustrajnost se isplati: Tri nova crna pojasa u TKD ʺVelikaʺ

.

Iznenadite ekipu: Recept za prefine rolice od tikvica, sira i slanine

.

Produžen foto natječaj„Požeški gorski stražari – srednjovjekovne utvrde Požeške gore

.

U jučerašnjoj prometnoj nesreći u Milanlugu teško ozlijeđen 64-godišnjak

.

PLETERNICA: Pijani 23-godišnjak (2,37 promila)narušavao javni red i mir pa omalovažavao policijske službenike

.

Danas pretežno sunčano i vruće

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Žetva u Zlatnoj dolini