Građani baš i nisu zadovoljni s novom LED rasvjetom u Požegi

FOTO: 034 portal

26.1.2023. | 13:35 | Ante Mandarić
Pregleda: 5733

Početkom godine Grad Požega započeo je s projektom rekonstrukcijom javne rasvjete grada Požege.

Ugovor o rekonstrukciji javne rasvjete grada Požege pod nazivom „Energetski učinkovita javna rasvjeta“ sklopljen je sa zajednicom ponuditelja koju čine Alles d.o.o., obrt ELEKTRO-TEAM i ELEKTRO – LOVOŠEVIĆ d.o.o., dok je ugovor o provođenju stručnog nadzora nad postavljanjem energetski učinkovite javne rasvjete nakon provedenog postupka jednostavne nabave sklopljen s tvrtkom INEL d.o.o.

Rekonstrukcija obuhvaća zamjenu 3202 svjetiljke i to tri modela - cestovnih, dekorativnih i retrofit svjetiljki, uz sustav daljinskog upravljanja kojim će se regulirati jačina osvjetljenja, procijenjeni iznos troškova rekonstrukcije iznosi oko 1.250.000,00 eura (s PDV-om), a za što je aktualna gradska vlast zadužila Požežane novim kreditom.


“Lampe su katastrofa, bolje da su ostavili one stare”, “Ne valja, vraćajte staru rasvjetu, ovo žiži kao Tomos”, “Ove lampe su više nego katastrofa, bolje da su stavili one starinske fenjere i od njih bi se više vidjelo. UŽASNO!!!”, “Ajde navikli smo da "zamrače" novce, ali da zamrače cijelo selo e to treba znati. :(“, samo su neki od mnogobrojnih komentara ispod fotografije koju smo objavili na našem Facebook profilu s pitanjem upućenim Požežanima kako im se čini nova rasvjeta, je li bolja nego je bila?

Glavna razlika između obične i LED rasvjete jest ta da je LED rasvjeta u pravilu dugovječnija, ali i manji potrošač električne energije u usporedbi s običnom žaruljom. Ipak, postoji jedna vrlo bitna razlika koja je prilikom ove temeljite rekonstrukcije javne rasvjete na području Požege vrlo vjerojatno od strane službi zanemarena. Naime, LED rasvjeta je "usmjereni" izvori svjetlosti, što znači da emitira svjetlost u određenom smjeru, za razliku od žarulja sa žarnom niti koja emitira svjetlost i toplinu u svim smjerovima.


Lijevo usmjerenje starih žarulja, desno usmjerenje LED rasvjete.

Dakle, ako su iz Grada odlučili s postojeće infrastrukture odnosno stupova skinuti staru rasvjetu i samo postaviti nova LED rasvjetna tijela, mnogobrojne ulice, ali i sela na području Požege bit će neosvijetljene i naći će se u problemu iz razloga što nova LED rasvjeta svoj izvor svjetlosti ima usmjeren direktno u pod, bez disperzije svjetlosti u više smjerova.

Upravo s takvim problemom javilo nam se nekoliko čitatelja, a koji tvrde da sada žive u mraku. Jedan nadodaje kako mu djeca više ne žele ići pješice u školu jer se zbog mraka ne osjećaju sigurnima, a također se pita je li takva “modernizacija” stvarno potrebna?

Razgovarali smo s tvrtkom za održavanje javne rasvjete iz Osijeka, a iz koje nam tvrde da bi jedino moguće bilo bi dodavanje, odnosno izgradnja novih rasvjetnih stupova kako bi se ove crne točke na području Požege sanirale, ali tako bi se i uvelike povećali troškovi cjelokupne rekonstrukcije javne rasvjete.

Da je itko iz Grada o tome vodio računa, a nije, danas ne bismo svjedočili situaciji u kojoj dio građana ima lošiju kvalitetu življenja nego li prije. Hoće li po tom pitanju što poduzimati gradonačelnik Požege, dr. sc. Željko Glavić, i tko će za ovakvu situaciju unatoč ulupanim milijunima preuzeti odgovornost, ostaje za vidjeti.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI