NASLOVNAŽIVOT
Gimnazijalka Dora Špoler osvojila prvo mjesto na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u Bjelorusiji

FOTO: ps županija

Gimnazijalka Dora Špoler osvojila prvo mjesto na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u Bjelorusiji

5.9.2019. 13:32 | ps županija IZVOR: psžupanija.hr PREGLEDA: 3488

Župan Alojz Tomašević danas je ugostio Doru Špoler, učenicu Gimnazije u Požegi, koja je kao članica hrvatske reprezentacije, osvojila prvo mjesto na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca koje se održalo u Bjelorusiji. Gimnazija u Požegi već petu godinu za redom ima svog učenika u reprezentaciji hrvatske na natjecanju, do sada su osvojili dvije zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane medalje. Dora Špoler je učenica prvog razreda Gimnazije u Požegi

„Ovo zlato nije osvojeno osobno učeniku, ovo zlato je osvojeno da promovira školu, ali i Županiju, vi ste naši učenici i ponosan sam što idete svijetom i osvajate nagrade, a samim time predstavljate Požeško-slavonsku županiju i Republiku Hrvatsku. Kao mladi čovjek sigurno se susrećete s puno odricanja, puno posvećivanja učenju i radu kako bi bili što bolji, poručili ste ostalima da tko želi taj će i ostvariti svoj potencijal kroz rad i odricanje. Nikada ne treba prestati učiti i stvarati mogućnosti novim generacijama za što bolje školovanje jer sve kreće od škole, znanost, a samim time i gospodarstvo. Kao župan te kao roditelj koji je ponosan kada čuje da se jedan mlad čovjek trudi i ne odustaje, izražavam vam divljenje i čestitam na ovom velikom uspjehu koji vjerujem  nije bio jednostavan za ostvariti.“ – rekao je župan Alojz Tomašević te je uručio financijsku potporu u ime Županije.

„Prijave na državni turnir mladih prirodoslovaca su počele u desetom mjesecu 2018. godine te sam tada odabrala mentoricu Magdalenu Srdarević koja mi je bila od velike pomoći u pripremi za natjecanje. Početkom godine objavljeno je 17 problema koje timovi moraju riješiti za međunarodni turnir te svaki izabire tri problema. Za prvi problem koji smo morali riješiti odabrala sam kratkotrajno pamćenje i provela sam ispitivanje na učenicima Gimnazije te sam podatke obradila statistički i gledala koji parametri utječu zapravo na kratkotrajno pamćenje. Morala sam napisati seminar o tome te ga poslati na državnu razinu na kojoj sam bila 3. na listi od 6. koji ulaze u reprezentaciju. Rješavala sam uglavnom matematičke probleme, problem fraktala i problem suncokretove spirale.  Problem fraktala sam istražila tako da smo uzeli konture otoka Hrvatske i pomoću jednog programskog jezika izračunali smo fraktalne dimenzije svakog otoka te gledali kako neki parametri utječu. Nakon dva kruga gdje smo prezentirali,  kao tim u Zagrebu uvježbavali smo naše vještine prezentiranja, oponiranja i recenziranja jer se i to boduje na natjecanju. Krenuli smo za Bjelorusiju 17.8. te smo na samom otvorenju natjecanja imali predstavljanje timova na način da svatko napravi kratki video o tome odakle dolazi svaki član, u tome dijelu smo dobili najviše bodova, nakon toga su počele znanstvene borbe te smo također u svakoj dobili najveći broj bodova i prošli u finale. U finalu smo se natjecali protiv tima iz Švicarske i tima iz Novog Zelanda, jedni od najjačih konkurenata, pogotovo Švicarska koja je držala titulu prvaka par godina." – rekla je Dora Špoler.


Mentorica Magdalena Srdarević naglasila je kako je ovo već peta godina njenog mentorskog rada za ovo natjecanje te da su učenici Gimnazije u Požegi jako aktivni i ostvaruju vrhunske rezultate na natjecanjima. Ravnateljica Gimnazije u Požegi izrazila je kako je ponosna na svoje učenike i na sve uspjehe koje su do sada imali, kao pojedinci, ali kao i škola.

Ravnateljica je također  naglasila kako je Gimnazija od ove školske godine po prvi puta sudjeluje kao zemlja partner u dva Erasmus+ projekta. Naziv prvog projekta je Health to Meet You i obuhvaća prirodoslovnu skupinu predmeta (biologija, kemija, matematika i fizika) uz informatiku i tjelesnu i zdravstveno kulturu. Cilj projekta je osvještavanje učenika, profesora, roditelja i šire zajednice o faktorima okoliša, o potrebi zdravijih prehrambenih navika i bavljenja sportskim aktivnostima. Uz razvijanje učeničkih vještina kao što su pismenost, digitalne vještine, kritičko razmišljanje, suradnja, inicijativa i komunikacija, gimnazijalci će razmjenjivati dobre prakse i iskustva s europskim školama kroz razvoj nastavnih materijala temeljenih na strategijama za povećanje zdravlja učenika i roditelja. Ukupna vrijednost projekta je 159.600,00 eura, od toga Gimnazija dobiva 23.814,00 eura za troškove provedbe. Zemlje koje sudjeluju u ovome projektu su Češka (koordinator), Španjolska, Latvija, Turska i Austrija.


Naziv drugog projekta je Tiles – A Cultural Journey from the Past to the Future i obuhvaća društvenu skupinu predmeta i umjetnost. Projekt je usmjeren na povećanje svijesti o keramici kao umjetničkoj tehnici i zajedničkoj kulturnoj baštini koja povezuje ljude u Europi i šire. Cilj  je poboljšati motoričke vještine kroz umjetničke radionice. Dizajn, crtanje, fotografija, dokumentarno i kreativno pisanje pratit će projekt. Kao konkretan vizualni rezultat u svakoj će se partnerskoj školi izraditi portfolio oblika, motiva, boja i stilova keramičkih pločica. Tijekom posjeta našoj školi planiramo izradu zida prijateljstva. Riječ je o muralu od pločica koji će biti trajni dokument našeg procesa koji povezuje i jača modernu Europu.Ukupna vrijednost projekta je 157.599,00 eura, a od toga će za troškove provedbe Gimnazija dobiti 27.411,00 eura. Zemlje partneri su Portugal, Njemačka (koordinator), Litva i Turska. Oba projekta uključuju mobilnosti profesora i učenika.

Tagovi: učenica, dora špoler, matematika, natjecanje

48 SATI NA 034PORTALU

.

Požeška ekipa Fitness klub Play otvara sedamnaesti Božićni malonogometni turnir u Lipik

.

Danas je održana druga svečana sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Pleternice

.

U hamburškoj tvornici klavira Steinway & Sons, Glazbena škola Požega odabrala dragulj koji će krasiti Koncertnu dvoranu

.

Pakrački mališani uživali na drugoj ovogodišnjoj adventskoj pričaonici u sklopu programa „Advent u Pakracu“

.

Zašto se petak 13. smatra najnesretnijim danom u godini?

.

Prve ovosezonske pahulje zabijelile Požeštinu

.

Sretan imendan svim Lucijama, Lucama, Svjetlanama i Jasnama

.

Održan humanitarni koncert povodom 50 godišnjice postojanja Županijske lige protiv raka Požega

.

Čitatelji tvrde da nepoznata muška osoba u Kuli iskače pred automobile u vožnji- oprez!

.

Policija će za vikend pojačano nadzirati vozače pod utjecajem alkohola i droga

.

U subotu se otvara Božićni sajam u Lipiku

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

POZIV: Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II  

.

Struje neće biti...

.

Općina Jakšić dijeli 18 stipendija, natječaj do 24.12.

.

Danas pretežno oblačno i kišovito, a na kraju dana i snijeg

.

U Novskoj pada snijeg, ne zna se kada ce doći kod nas, kao i Kolinda

.

Na području Požege nestao pas po imenu Penny

.

Župan Alojz Tomašević obišao je mjesta pripravnosti zimske službe u Požegi

.

Street food na slavonski način

.

Održana „Noćna božićna radionica iluzije i animacije“ u Muzeju grada Pakraca

.

Škole do sutra moraju odlučiti kako će nadoknaditi nastavu

.

Znate li što ste najviše googlali u 2019.? Google objavio popis!

.

Božićni sajam u dvorištu OŠ Antuna Kanižlića

.

Lipik će i ove godine biti čaroban, doživite čaroliju Božića i posjetite ga!

.

Jedan slavonski grad i službeno izgubio 7000 stanovnika u posljednjih 10 godina

.

14. prosinca održat će se Božićni koncert GKUD-a Požega isprepleten folklornom tradicijom

.

Članovi Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja pohodili biskupa Škvorčevića

.

28-godišnjak s područja Brestovca javno poticao nasilje nad državom RH

.

Za Pleternicu još jedna funkcija, a za Požegu parking mjesto kod naplatnih kućica pred Zagrebom - Antonija Jozić unaprijeđena

.

Struje neće biti ...

.

Danas pretežno oblačno uz povremenu kišu

.

Danas su svečano otvorene Gloria Rooms u Požegi

.

Počelo tiskanje glasačkih listića, cijena po listiću je 38 lipa

FOTONALAZ

Prve ovosezonske pahulje zabijelile Požeštinu