|
|
Galette od jagoda: Isprobajte drugačiju varijantu omiljene francuske pite
|
| | |
|
15.5.2022. 09:07 | Punkufer.hr IZVOR: Punkufer.hr PREGLEDA: 326
Svaka francuska regija ima varijantu ovog ukusnog kolača, a najpoznatija je Galette de ros, što znači „kraljevski kolač“. Tradicionalna verzija uključuje tijesto i bademe, a postoje varijante s bobičastim voćem, marelicama, jabukama, čokoladom, rajčicama, gljivama i svime što vam padne na pamet.
Ovoga puta donosimo recept za Galatte s jagodama, koje trenutno možemo pronaći na svakom kutku i jednim iznenađenjem – rabarbarom. Radi se o super – biljci koja raste u proljeće i smatra se jednom od najzdravijih vrsta povrća.
Kiselkastog je okusa (poput kisele jabuke), a može se kombinirati u slanim i slatkim jelima. Možete ju dodati u juhe, kompote, marmelade, peciva, umake, možete od nje napraviti i vino, a mi smo ju danas spojili sa slatkim jagodama i tijestom.
Galette s jagodama i rabarbarom je savršen spoj hrskavog tijesta, slatkih jagoda i kiselkaste rabarbare, a priprema je jednostavna i brza. Sve što treba učini je zamijesiti brzinsko tijesto, nasjeckati jagode, prokuhati rabarbaru, sve spojiti i ubaciti u pećnicu.
Sastojci za Galette od jagoda i rabarbare:
Za tijesto:
200 g glatkog brašna
200 g maslaca
Dvije žlice šećera
Prstohvat soli
Jedan vanilin šećer
5 žlica hladne vode
Za nadjev:
300 g svježih jagoda200 g stabljika rabarbare5 žlica šećera1 vanilin šećer2 žlice gussnelaPo želji dvije žlice pekmeza od jagodePriprema Galetta od jagode i rabarbare:Zamijesite prhko tijesto. Pomiješajte brašno, sol, šećer i vanilin šećer pa dodajte hladni maslac nasjeckan na kockice. Izmrvite maslac u brašno, dodajte vode i oblikujte kuglu. Ne morate mijesiti predugo jer tijesto ne mora biti savršeno glatko. Spljoštite kuglu rukama kako bi ju kasnije bilo lakše razvaljati. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.Očistite rabarbaru i narežite je na komade od 2 cm. Po želji je možete prokuhati u malo vode s medom kako bi bila mekša, ali nije potrebno.U velikoj zdjeli pomiješajte rabarbaru, nasjeckane jagode, šećer, gusnell i pekmez od jagode.Tijesto razvaljajte u krug i stavite u kalup. Tijesto treba biti veće od kalupa, odnosno treba barem tri centimetra prelaziti rubove kalupa.Rasporedite smjesu po tijestu pa preklopite rubove prema unutra kako biste zatvorili galette.Tijesto premažite žumanjkom, pospite šećerom i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva.
(Izvor: Punkufer.hr )
|
| | | |
|
|
Tagovi: galette, jagoda, francuska, pita, recept
|
|
|
|
|
Pogledajte koje krivotvorene lijekove Hrvati najviše kupuju, gdje i zašto
|
|
|
UO Plesna radionica Ilijane Lončar gostovala u prepunom Istarskom narodnom kazalištu u Puli
|
|
|
U Požegi održana sjednica članova svih pastoralnih povjerenstava Požeške biskupije
|
|
|
HŽ najavio da kreće u veliku modernizaciju: ʼʼImat ćemo nove vlakove koji će ići 160 kilometara na satʼʼ
|
|
|
Uskoro zaštita slavonskog zlatoveza?
|
|
|
Nitko ne želi brati trešnje za plaću od 9000 kuna?
|
|
|
Tvrtka radniku slučajno isplatila 330 puta veću plaću pa ga molila da vrati novac. Pogledajte što je potom učinio
|
|
|
POŽEGA: Uspješno obavljena prodaja napuštenih i pronađenih stvari
|
|
|
Sedam najčešćih kvarova na ljetnim putovanjima! Broj dva: Puknuće gume!
|
|
|
Gradski bazeni Požega otvoreni su svakog dana od 8,00 do 20,00 sati
|
|
|
Eksplozija okusa: Recept za prefina pileća krilca punjena svinjetinom i povrćem
|
|
|
Počela žetva pšenica: Bit će je dovoljno, no ne zna se njena otkupna cijena
|
|
|