Galette od jagoda: Isprobajte drugačiju varijantu omiljene francuske pite

FOTO: Getty Images

15.5.2022. | 09:07 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 628

Svaka francuska regija ima varijantu ovog ukusnog kolača, a najpoznatija je Galette de ros, što znači „kraljevski kolač. Tradicionalna verzija uključuje tijesto i bademe, a postoje varijante s bobičastim voćem, marelicama, jabukama, čokoladom, rajčicama, gljivama i svime što vam padne na pamet.

Ovoga puta donosimo recept za Galatte s jagodama, koje trenutno možemo pronaći na svakom kutku i jednim iznenađenjem – rabarbarom. Radi se o super – biljci koja raste u proljeće i smatra se jednom od najzdravijih vrsta povrća.

Kiselkastog je okusa (poput kisele jabuke), a može se kombinirati u slanim i slatkim jelima. Možete ju dodati u juhe, kompote, marmelade, peciva, umake, možete od nje napraviti i vino, a mi smo ju danas spojili sa slatkim jagodama i tijestom.


Galette s jagodama i rabarbarom je savršen spoj hrskavog tijesta, slatkih jagoda i kiselkaste rabarbare, a priprema je jednostavna i brza. Sve što treba učini je zamijesiti brzinsko tijesto, nasjeckati jagode, prokuhati rabarbaru, sve spojiti i ubaciti u pećnicu. 


Sastojci za Galette od jagoda i rabarbare:

Za tijesto:

200 g glatkog brašna

200 g maslaca

Dvije žlice šećera

Prstohvat soli

Jedan vanilin šećer

5 žlica hladne vode

Za nadjev:

300 g svježih jagoda200 g stabljika rabarbare5 žlica šećera1 vanilin šećer2 žlice gussnelaPo želji dvije žlice pekmeza od jagodePriprema Galetta od jagode i rabarbare:Zamijesite prhko tijesto. Pomiješajte brašno, sol, šećer i vanilin šećer pa dodajte hladni maslac nasjeckan na kockice. Izmrvite maslac u brašno, dodajte vode i oblikujte kuglu. Ne morate mijesiti predugo jer tijesto ne mora biti savršeno glatko. Spljoštite kuglu rukama kako bi ju kasnije bilo lakše razvaljati. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.Očistite rabarbaru i narežite je na komade od 2 cm. Po želji je možete prokuhati u malo vode s medom kako bi bila mekša, ali nije potrebno.U velikoj zdjeli pomiješajte rabarbaru, nasjeckane jagode, šećer, gusnell i pekmez od jagode.Tijesto razvaljajte u krug i stavite u kalup. Tijesto treba biti veće od kalupa, odnosno treba barem tri centimetra prelaziti rubove kalupa.Rasporedite smjesu po tijestu pa preklopite rubove prema unutra kako biste zatvorili galette.Tijesto premažite žumanjkom, pospite šećerom i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva.

(Izvor: Punkufer.hr )


VIŠE NA TEMU:
FRANCUSKA
PITA
RECEPT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI