Francuzi znaju što valja: Recept za ukusni i hranjivi quiche s porilukom i špinatom


(FOTO: Pavao Bobinac/Nova Studio)

27.9.2022. | 12:09 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1592

Da, Francuzi definitivno znaju što valja. U svojoj tradicionalnoj kuhinji s imenima jela koja odmah poželite probati te dobro odabranim vinima i desertima koji se ne odbijaju Francuzi definitivno znaju natjerati čovjeka da stvarno uživa u životu. Uz svoj specifičan šarm i način na koji se ponose svojom gastronomijom, francuska kuhinja poslužila je kao prava inspiracija u pripremanju jela za mnoge svjetske kulture.

Osim juhe od luka, naravno, puževa i moussea, tradicionalni quiche ili pita od prhkog tijesta s nadjevom od svega nekoliko sastojaka pravi je francuski as u rukavu koji morate barem jednom u životu kušati. Iako bismo ovu zasitnu pitu mogli jesti čak i kao glavno jelo, međuobrok ili desert, Francuzima je quiche isključivo slani kolač.

Za naziv ovog jela zaslužni su Nijemci. Riječ quiche dolazi od njemačke riječi kuchen, što u prijevodu znači 'torta'. Prvi takav kolač napravljen je u njemačkoj srednjovjekovnoj pokrajini Lothringen, a kasnije se toliko rasprostranio po cijelom svijetu da ne možemo nabrojati koliko varijacija na temu ima danas.


Uz prhko tijesto i nadjev od samo nekoliko sastojaka, u svega nekoliko koraka napravit ćete zasitni slani kolač od kojeg rastu zazubice već na samu pomisao. 


PRHKO TIJESTO:

250 g oštrog brašna
100 g maslaca
2 žlice kiselog vrhnja 
2 žlice mlake vode 
1 jaje 
Pola žličice soli 

NADJEV ZA QUICHE: 

2 poriluka
200 g špinata
2 jaja 
200 ml kiselog vrhnja mozzarella
100 g gaude glavica luka
žličica soli
pola žličice papra
maslinovo ulje

PRIPREMA:

- U srednje veliku zdjelu stavite brašno i pola žličice soli i dobro promiješajte pa umijesite tijesto za quiche tako da narežete omekšali maslac na tanke šnitice i umiješate ga s brašnom da poprimi teksturu krupice. Zatim mu dodajte jaje, kiselo vrhnje i malo mlake vode. Rukama dobro umijesite tijesto prvo u zdjeli, a zatim ga razradite na dasci u meko, glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu pa ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku neka odstoji oko pola sata.

- Tijesto potom izvadite iz hladnjaka i izvaljajte u obliku kruga debljine 3 do 5 mm. Tijesto prebacite u kalup za tart i prstima ga utisnite u rubove. Poslužite se trikom i preko ruba kalupa prođite valjkom kako biste jednostavno uklonili višak tijesta. Dno pite prije pečenja izbodite vilicom kako se tijesto ne bi napuhalo i stavite ga peći oko 10 minuta na 180 °C.

- Za to vrijeme pripremite nadjev. Operite povrće, na kolutiće sitno narežite poriluk i nasjeckajte luk.

- U tavu ulijte maslinovo ulje i kad se zagrije, dodajte luk pa ga pirjajte dok se ne otpusti. Nakon toga dodajte poriluk. Tek pred kraj, kad se i poriluk otpusti, dodajte špinat i sve zajedno promiješajte. Kad povrće u tavi omekša, ugasite vatru i pričekajte da se malo ohladi. 

- U posudi razbijte jaja i umutite ih. Dodajte kiselo vrhnje, sol i papar i sve dobro promiješajte. Naribajte gaudu te pola naribanog sira stavite u nadjev, a drugu polovicu zasad sačuvajte. 

- U smjesu jaja, vrhnja i gaude dodajte prethodno pirjano povrće i sve promiješajte. Nadjev prelijte preko prhkog tijesta koje ste izvadili iz pećnice. Dodajte narezanu mozzarellu i ostatak prethodno naribane gaude. 

- Quiche stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C oko 20 minuta

- Pričekajte da quiche poprimi zlatno žutu boju, ugasite pećnicu i izvadite svoj slani kolač od prhkog tijesta da se ohladi. Narežite ga na trokutiće i uživajte u okusima koji će zadiviti vaše nepce. Dobar tek!

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI