Francuski krumpir: Recept za kultno jelo iz 80-ih koje se lako priprema


(FOTO: Shutterstock)

22.5.2022. | 11:56 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 3792

Nitko ne zna zašto se složenac od ploški krumpira, kuhanih jaja i kobasica zapečenih u pećnici naziva francuski krumpir. Takvo jelo ne postoji u francuskoj gastronomiji, no unatoč tome pod tim se imenom u kontinentalnom dijelu Hrvatske često kuhalo u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Možda su naši stari inspiraciju za ovaj recept pronašli u francuskom gratiniranom krumpiru koji se peče u vrhnju i siru, ili su se nadahnuli klasičnim receptom za tartiflette koji se priprema od krumpira, luka, slanine i sira reblochon.

Prisjetili smo se staroga favorita koji se tako lako priprema, a koji će voljeti i nove generacije. 


Sastojci za francuski krumpir:1 kg krumpira5 kuhanih jaja2 para kobasica po želji750 ml kiselog vrhnjasol i papar po željibiljno ulje
Priprema francuskog krumpira:


Skuhajte krumpir, ogulite ga i narežite na tanke ploške. Skuhajte jaja i kobasice. Narežite ih na kolutiće. U nauljeni lim za pečenje poslažite red kuhanog krumpira, red kobasica i jaja. Posolite i poparite. Preko svega prelijte kiselo vrhnje. Redom slažite dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh složenca možete staviti i malo naribanog sira. Stavite peći u prethodnu zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta. Poslužite uz sezonsku salatu. Dobar tek!(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
KRUMPIR
HRANA
JELO
IDEJA
RECEPT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI