Evo koji je rok trajanja brašna: Ovi znakovi upućuju da je pokvareno

FOTO: istockphoto

23.9.2022. | 11:45 | N1 Hrvatska
IZVOR: N1 Hrvatska
Pregleda: 1744

Naime, brašno je prilično osjetljivo zbog prirodnih ulja u zrnu, orašastih plodova ili škroba koje sadrži, piše Reader’s Digest.

Rok trajanja djelomično ovisi o udjelu masnoće u tim uljima pa što više masnoća ima to će se brže kvariti. Na primjer, prerađeno bijelo brašno sadrži 1,81 posto masti, dok brašno od cjelovitog zrna sadrži 3,63 posto.

Kako prepoznati pokvareno brašno?Brašno koje se pokvarilo ima neugodan i izrazito kiselkast miris te plijesan. Ako vidite znakove plijesni brašno treba baciti jer je to siguran znak da je izloženo vlazi.


Također, brašno može promijeniti boju. Ako vidite žućkastu nijansu brašna, to je znak da je ulje užeglo.


Višenamjensko brašno i druga rafinirana bijela brašna trebala bi biti svijetle bijele boje, brašno od cjelovitog zrna je pješčano smeđe boje, a bademovo je prljavo bijele boje.

Brašno odmah bacite ako su u njemu insekti poput moljaca i ličinki. No, prije brašno zamrznite kako bi insekti uginuli i time spriječite najezdu štetočina kanti za smeće.

Koji je rok trajanja?Trajanje brašna ovisi o vrsti i načinu skladištenja. U najmanje idealnim uvjetima otvoreno brašno može trajati tri do osam mjeseci, i to se odnosi na rafinirano bijelo brašno.

No, ako brašno stavite u hermetički zatvorenu posudu i držite ga na hladnom mjestu, daleko od svjetlosti, može potrajati nekoliko godina. Međutim, to ovisi o i vrsti brašna pa brašno orašastih plodova i bez glutena traje do šest mjeseci.

Kako pravilno skladištiti brašno?Otvorenu vrećicu brašna treba staviti u hermetički zatvorenu posudu na mjesto gdje nema svjetlosti i vlage. Ovi elementi mogu brzo razgraditi brašno koje onda postaje pokvareno.

Brašno možete držati i u hladnjaku, ako ga ne koristite često. Stavite ga u plastičnu vrećicu za pohranu ili posudu, koja je izrađena od plastike ili silikona. Preporuka je da brašno ne držite u mentalnoj posudi jer može dobiti mentalni okus.

(Izvor: N1 Hrvatska)


VIŠE NA TEMU:
ROK TRAJANJA
BRAŠNO
ZNAKOVI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI