Europska komisija odobrila: Sektoru stočarstva dodatnih 220 milijuna kuna potpora

FOTO: Agroklub

Europska komisija odobrila: Sektoru stočarstva dodatnih 220 milijuna kuna potpora

5.8.2021. 09:38 | Agroklub IZVOR: agroklub.com PREGLEDA: 683

Europska komisija odobrila je konačne promjene Programa ruralnog razvoja kojima su sektoru stočarstva odobrene dodatne potpore u iznosu od dodatnih 130 milijuna kuna putem mjere Dobrobit životinja te dodatnih 90 milijuna kuna za novu potporu za korištenje stajskog gnoja na oranicama, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Dakle, sveukupno za stočare dodatnih 220 milijuna kuna potpora. 

Kako podsjećaju, osim provođenja redovnih mjera potpore, od početka izbijanja pandemije, Ministarstvo je donijelo i niz programa potpore, između ostalih i sektoru stočarstva, ukupne vrijednosti gotovo 450 milijuna kuna, a u izradi su programi potpore za sektore peradarstva i mliječnog govedarstva. Također, uslijed povećanja cijena žitarica i ostalih komponenti stočne hrane ministrica Marija Vučković je na posljednjom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva država članica EU pozvala Europsku komisiju da ispita sve mogućnosti dodjele financijske potpore u cilju stabilizacije sektora, kao i mogućih drugih mehanizama koji bi osigurali ravnopravni položaj naših proizvođača na globalnom tržištu, pri čemu je zahtjev podržalo 15 zemalja članica. 

"Očekuje se daljnje praćenje stanja od strane EK, kao i poduzimanje eventualno potrebnih izvanrednih mjera", naglašavaju pritom. 


Covid mjere potpore

Podsjećaju i da su, kako bi se doprinijelo normalizaciji stanja na tržištu te ublažile posljedice prouzročene pandemijom doneseni su brojni programi potpora koje su stočari mogli koristiti.

Tako su Programom potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. su provedene mjere pomoći namijenjene malim poljoprivrednim gospodarstvima za održavanje postojeće razine i povećanja proizvodnje primarnih poljoprivrednih proizvoda u stočarskim podsektorima govedarstva, svinjogojstva, konjogojstva, ovčarstva, kozarstva i peradarstva, ukupne vrijednosti veće od 25 milijuna kuna.

Usvojena je i mjera za interventni otkup viškova u stočarskoj i ratarskoj proizvodnji, voćarstvu i povrćarstvu te otkup viškova drugih proizvoda od potencijalno ugroženih industrijskih i poljoprivrednih proizvođača, putem robnih rezervi Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

U okviru mjere je proveden otkup tržišnih viškova mlijeka od malih mljekara u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna, a oni ustupljeni posrednicima u lancu donirane hrane. Provedena je izvanredna mjera pomoći za proizvođače tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje te za subjekte koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara, ukupne vrijednosti 9 milijuna kuna.

Nadalje, Programom potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima (putem Privremenog okvira) obuhvaćene su potpore uzgajivačima goveda u sustavu krava-tele, tovne junadi i krmača vrijedne 44 milijuna kuna, dok je kroz Program privremene izvanredne mjere potpore za očuvanje likvidnosti proizvođača svinja u RH potporu ostvarilo 1.318 korisnika, za 39.808 grla u ukupnom iznosu od gotovo 6 milijuna kn. Za provedbu Programa potpore proizvođačima tovnih svinja osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu za 2021. godinu u ukupnom iznosu od tri milijuna kuna.

Pomoć osigurana i pčelarima 

"Uz navedeno Ministarstvo je reagiralo i kroz Program potpore u vrijednosti od milijun kuna kako bi se pomoglo pčelarima iz Međimurske županije sanirati štete nastale zbog masovnog pomora pčela", podsjećaju dalje.

Vlada RH je, pak, donijela Program potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala u vrijednosti od tri milijuna kuna provedbom kojeg će se sanirati štete nastale uslijed nepovoljnih meteoroloških prilika ovog proljeća, odnosno izostanka pčelinje paše.

Iz Ministarstva navode i da je u posljednjem tjednu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, državama članicama omogućeno programiranje nove mjere unutar Programa ruralnog razvoja M21. Izvanredne privremene potpore poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19 u iznosu od 360 milijuna kuna. U siječnju je isplaćeno 128 milijuna kuna potpora temeljem zahtjeva podnesenih na prva dva natječaja, a na novim natječajima u ožujku zatražena je potpora u ukupnom iznosu većem od 79 milijuna kuna.

Program ruralnog razvoja

U sklopu operacija podmjere 4.1. Potpora za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva u protekle dvije godine raspisali su, kažu, nekoliko natječaja. Ukupna raspoloživa sredstva za Natječaj za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnoja u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš su bila 50 milijuna kuna. Za sektor tovnog govedarstva u tijeku 2020. godine raspisan je Natječaj za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava te su povećana sredstva na iznos od 152 milijuna kuna.

Raspisan je i Natječaj za ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva u vrijednosti od 250 milijuna kuna te za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš u vrijednosti od 50 milijuna kuna, pri čemu su potencijalni korisnici oni koji su podnijeli zahtjev za potporu na Natječaju za ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva.

"Također, otvoren je natječaj za ulaganja u alternativne načine držanja kokoši nesilica, a ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore iznosi 100 milijuna kuna", nabrajaju potpore

Izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Zaključno, navode i da je u pripremi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu pri čemu se razmatraju i kriteriji za dodjelu. Najpovoljniji ponuditelj na natječaju za zakup utvrđivat će se na temelju ostvarenih bodova pri čemu se predlaže dodjela najvećeg broja ponuditeljima koji se bave proizvodnjom u sektorima koji na poljoprivrednom zemljištu ostvaruju dodanu vrijednost, a stočarstvo je jedan od tih sektora.

"Osobito se razmatra položaj za stočare koji u odnosu na broj uvjetnih grla ne raspolažu dovoljnim površinama poljoprivrednog zemljišta", naglašavaju.

Kako je objavila i Europska komisija, odobrena je i mjera koja će omogućiti državama članicama da isplaćuju potporu dohotku i određene programe ruralnog razvoja s višom razinom predujma: do 70 posto (od 50%) izravnih plaćanja i 85 posto (od 75%) plaćanja za ruralni razvoj.

Primjenjuju se pritom zaštitne mjere za zaštitu proračuna EU-a pa se plaćanja mogu isplaćivati ​​nakon dovršetka kontrola i provjera te od 16. listopada 2021. Nedavno je, podsjećaju, paket mjera potpore vinskom sektoru produljen do sredine listopada 2021.

izvor: www.agroklub.com

Tagovi: eu, najava, poljoprivreda, sredstva, mjera

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

GLAS IZ PAKRACA Sedam zastupnica o nasilju nad ženama

.

Spašavateljica HGSS Stanice Požega u pokušaju da obrani učenike od napada stršljena zadobila 10 uboda

.

Druga strana priče na radove u Gradcu: Radnici, nema gužve, to je samo stav pojedinca

.

VELIKE KAZNE: Bijeg s mjesta prometne nesreće sa stradalim osobama i nije najpametnije rješenje

.

Fejs prijevare sve luđe: Ženi (57) obećao preko milijun dolara ako plati 20 tisuća kuna poštarine

.

Društvo multiple skleroze Požeško -slavonske županije obilježava Nacionalni dan multiple skleroze

.

DAN BEZ POGINULIH U PROMETU: Na području PU požeško-slavonske bez smrtnih stradavanja

.

ʺTko ne bude imao covid potvrdu, dobit će otkaz?ʺ Evo što o tome kaže ministar Alardović

.

Cheesecake od čokolade i lješnjaka: Recept za finu tortu od samo 5 sastojaka

.

Kakav treba biti muški novčanik? Na što pripaziti pri odabiru?

.

Osnovnoškolci i vrtićarci biciklirali ulicama Lipika

.

Prijavi se na Seminar za zvanje nogometni sudac-pripravnik Požeško-slavonske županije

.

Susret biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

.

Dodijeljene diplome polaznicima 3. Opće planinarske škole u HPD Gojzerica Požega

.

Zbog prosjačenja po Požegi 47-godišnjakinji na 4 mjeseca zabranjen pristup gradu

.

Pleterničanin (20) putem društvene mreže prevaren za kupnju auto dijelova

.

PSŽ: od jučer 31 novozaraženi, ukupno je 229 aktivnih slučajeva zaraze

.

Struje neće biti...

.

Danas pretežno sunčano uz povremenu naoblaku

.

Gori stambeni objekt iznad Groblja Sv. Ilije

.

PRVI DAN JESENI: Jesen nam ove godine dolazi u večernjim satima

.

U Gradskom kazalištu održan sastanak radnica ʺOrljave, podršku dala i zastupnica Vlašić-Iljkić

.

U Dječjem vrtiću u Požegi još uvijek traju upisi u kraći program predškole

.

Požežanin Ivan Antunović koronu prebolio čak tri puta

.

Radovi u Gradcu ometaju promet i ugrožavaju pješake

.

Pas dugo umirao na lancu od gladi, nikoga nije bilo briga

.

KOLIBA 21- JAKŠIĆ: Koncert Krankšvestera, 18.9.2021.

.

Objavljen Indikativni plan objave natječaja iz Programa ruralnog razvoja do kraja 2021.

.

Košarkaši Požege u nedjelju, 26. rujna u 17,00 sati u SD Tomislav Pirc protiv KK Đakovo igraju 1. kolo Kupa Krešimira Ćosića - regija Istok

.

U nedjelju u Mihaljevcima natjecanje u šlajsu

.

Aeroklub Požega u 2021. godini organizirao brojne aktivnosti i čak pet kampova za učenike osnovnih i srednjih škola

.

Od ponedjeljka na teren izlazi 8000 popisivača, ako unesu krivi podatak prijeti im kazna do 7000 kn

.

Facebook u pet godina uložio više od 13 milijardi dolara u sigurnosne mjere

.

Od 1. listopada uvode se covid-potvrde u zdravstvu ili jednom tjedno testiranje

.

Fini gulaš: Ručak koji se ʺsam kuhaʺ dok vi obavljate što treba po kući

.

Anketni upitnik o zadovoljstvu korisnika novom Gradskom knjižnicom Požega

.

Počeo je požeški Filmski tjedan 2021.

.

U prometnoj nesreći u Vidovcima lakše ozlijeđen 73-godišnjak

.

PSŽ: od jučer 37 novozaraženih, ukupno je 214 slučajeva zaraze

.

Danas djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku

FOTONALAZ

U nedjelju u Mihaljevcima natjecanje u šlajsu