NASLOVNAŽIVOT
Enologinja Ivana Nemet, rodom iz Velike, preporodila vinsku proizvodnju PP Orahovica

FOTO: icv.hr

VINA PRETVORILA U UŽITAK ZA NEPCE

Enologinja Ivana Nemet, rodom iz Velike, preporodila vinsku proizvodnju PP Orahovica

16.12.2018. 10:24 | ICV.HR IZVOR: icv.hr PREGLEDA: 3480

Kada posao koji radiš istinski voliš i u njemu uživaš u svakom trenutku, onda i rezultat mora biti savršen. Dokazuje to Ivana Nemet, vrhunska enologinja Poljoprivrednog poduzeća Orahovica, za koju kolege kažu kako vinu daje dimenziju više. -Na pitanje kako sam se odlučila baviti vinom, uvijek odgovorim, vino se počelo baviti sa mnom, jednostavno se dogodilo. Imala sam priliku svoje prve korake u vinu učiniti u jednoj velikoj slavonskoj vinariji, s proizvodnjom od milijun litara vina. Sve se brzo odvijalo, od početnika, prema pomoćnom enologu da bi u gotovo dvije godine bila glavni enolog i vodila proizvodnju vina – priča nam naša sugovornica. Kaže kako je predana poslu i da je u struku uložila puno učenja i slobodnog vremena.

NOV POSAO U VRIJEME PROMJENA

– Nikad to nisam smatrala žrtvom, izdvajanje vremena za proučavanja, pokuse, vina. Danas bih rekla da je to postala moja potreba, ta stalna želja za nečim novim i za otvorenost prema novitetima, zahtjevima domaćeg i svjetskog tržišta – kaže Ivana Nemet koja je u PP Orahovicu iz druge tvrtke prešla 2014. godine. Ovdje je, kaže, već u startu dobila ogromno povjerenje i slobodu u radu. – Sve to rezultiralo je mojim povezivanjem s ovim vinogorjem, sortimentom, vinarijom i ljudima ovog kraja – kaže Ivana koja je, poznato je, na određen način preporodila vinsku proizvodnju ove tvrtke, od kvalitete samog vina pa sve do dizajna i pakiranja boca.– Imala sam sreću da sam kao enolog u ovu vinariju došla u periodu ulaganja i odličnih uvjeta rada. Sve navedeno davalo je rezultate. I prije mene bilo je divnih vina i odličnih proizvoda iz ove tvrtke. Ja sam u tvrtku došla u periodu kad se odlučilo učiniti mnogo promjena, kad se dopustilo poraditi na stilistici vina, usmjerenoj zahtjevima tržišta, promjeni ambalaže i etikete. Na svim tim stvarima radio je tim ljudi – objašnjava enologinja Ivana Nemet, naglasivši kako je riječ o izvrsnim multidisciplinarnim stručnjacima koji su uvažili tradiciju, stil ovog vinogorja i unijeli moderni dizajn u konačni izgled proizvoda.

Vina PP Orahovice, od Chardonnaya, Silvanca zelenog, Pinota sivog, Frankovke, Graševine, Silvanca zelenog jezerca, Sauvignona, Rajnskog rizlinga i drugih vrsta danas su poznata, ne samo u maloprodaji, nego i u kvalitetnim restoranima i hotelima.

– U trenutku mog dolaska, etikete su već bile u redizajnu i ja sam samo imala sreću da mi proizvod bude pakiran u odlično definiranu priču koju smo iznijeli kao vinarija i kao tvrtka – govori nam Ivana.VRIJEDNE VINSKE PRIČE II

PP Orahovica dio je važnog projekta pod nazivom ‘Mađarsko – hrvatske vinske priče II’, koji se provodi na području grada Orahovice i Virovitičko-podravske županije te grada Villanyja u Mađarskoj, a unutar Interreg V-A programa mađarsko – hrvatske suradnje za razdoblje 2014. – 2020. godine. Nositelj projekta je Grad Orahovica, a projektni partneri su Grad Villany iz Mađarske i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Vrijednost projekta je 976.096,50 eura, a ciljevi projekta su očuvanje kulturne i prirodne kulturne baštine, razvoj infrastrukture za vinski turizam i stvaranje uvjeta za povezivanje s drugima sadržajima i atrakcijama s obiju granica.

– Izuzetno sam zahvalna svim sudionicima koji su me prepoznali i na kraju uvrstili kao sudionika u ovom važnom projektu. Sve u tom projektu se s tolikom lakoćom odrađivalo i davalo vidljive i pozitivne rezultate. U ‘Mađarsko – hrvatske vinske priče II’ došla sam na preporuku osoba koje su pratile moj rad i nakon razgovora s gospodinom Josipom Mikolčićem, pomoćnikom ureda Turističke zajednice Virovitica, sve se odvijalo pozitivno. Sve me se dojmilo – povezivanje s Mađarima, njihova otvorenost, upoznavanje njihovih vinarija, mnogobrojnih obilazaka vinskih cesta Villanyja – priča Ivana.

Ocjenjuje kako je, u ime hrvatskog partnera na ovom pograničnom projektu, posebno ponosna na razvoj vinske kulture Orahovice, željom za učenjem o vinu i promociji vina, uvažavanjem struke, otvaranjem vrata vinima u puno segmenata i promocijom ovog kraja. – Lijepo je što smo se mi vinari više udružili, surađivali, otvorili vrata svojih vinarija jedni drugima. Ovo je jedna priča koja je ostavila traga i neće stati, jer toliko se toga stvorilo ljubavlju i s puno pozitivnih odnosa koji će trajati u narednim godinama. Svakako bih izdvojila i izgradnju kušaonice u Orahovici, prostora kojim smo dali poruku svima da smo vinska regija, da smo ozbiljni u ovom poslu i da danas možemo stati uz bok i poznatijim vinskim regijama u Hrvatskoj – ističe Ivana Nemet.ŠTO ODLUČUJE KOD KREIRANJA, A ŠTO KOD OCJENJIVANJA VINA?

Ocjenjivanje je odgovoran posao, o mišljenju enologa ovisi cijela godina jednog vinara

Poznatu i uspješnu enologinju Ivanu Nemet pitali smo o tajnama proizvodnje, odnosno što je bitno kod kreiranja, a što kod ocjenjivanja vina.
-Kod kreiranja vina bitni su mnogi faktori. Današnji posao tehnologa u vinogradu i enologa u podrumu nije jednostavan. Prošlo je vrijeme kad se vino proizvodilo po načelu ‘kako nam priroda da’ – odgovara Ivana koja kaže kako je riječ o zahtjevnoj proceduri u kojoj se prate trendovi i zahtjevi tržišta, na kojem se mnoga vina izvoze, a kupci traže svoj stil vina. Sve češće priča se o terminu berbe, odabiru enologije, njegovanju u posebnim uvjetima, dodaje. – Kreiranje vina, od grožđa u vinogradu do boce najuzbudljiviji je i najkompleksniji dio našeg posla. U tom segmentu do izražaja dođe sva vaša kreativnost, a ponekad i hrabrost. U proizvodnji vina imamo berbu samo jednom godišnje, kada nam je dana sirovina. Dakle, cijela naša godina ovisi o tome kako odradimo i kako smo se snašli u berbi – poručuje Ivana koja kaže kako je od same tehnike proizvodnje još teže vinu dati ocjenu.

– Ocjenjivanje vina teži je dio našeg posla. Davanje priznanja ili pak odbijanje, neocjenjivanje nekog vina zbog mane, bolesti, tehnoloških grešaka uvijek je velika odgovornost koja leži na enologu kao pojedincu. Često je to podatak o kojem može ovisiti cijela godina jednog vinara pa s ocjenama uvijek moramo biti oprezni i pažljivi. Riječ je o vrlo kompleksnom poslu u kojemu je bitno spojiti vinogorje, sortu, tehnologiju i samog vinara – kaže ova vrhunska enologinja.

IZVOR: www.icv.hrTagovi: enologija, vina, orahovica, ivana nemet, velika

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Norijada 2019. na Atletskom stadionu u Požegi 22.5.2019.

.

Geopriče nastavljaju putovanje Papukom i na dva kotača

.

(FOTO) U Radovancima otvoren novi Društveni dom vrijedan 2,3 milijuna kuna

.

300.000,00 kn za rekonstrukciju Ulice Đure Salaja u Dobrovcu

.

034 Portal prestigao 100 tisuća pregleda

.

Vino Veleučilišta najbolje na županijskom ocjenjivanju vina Vino-kap 2019.

.

Daj pedalu lošim navikama!

.

Cijena struje rasla nam brže nego u EU, uskoro će opet

Trpezarijski stol od punog drveta za 6 osoba

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Policija dovršila istraživanje nad 62-godišnjakom koji je u dvorištu kuće tupim predmetom ubio mačku

.

Judaši Jigora odlični na međunarodnom turniru u Zvorniku

.

Osnovna glazbena škola Pakrac: Koncert filmske glazbe

.

Izbor za najboljeg sportaša Lipika u 2018. godini

.

Struje neće biti...

.

Vrijeme danas djelomice sunčano s promljenljivom naoblakom i malo toplije

.

Franjo Lucić se ljuti ...... s pravom ili bez ?!?!?!

.

Poljanski osnovnoškolci sudjelovali na Vitezijadi u Sv. Ivanu Žabno

.

Veleučilište u Požegi proslavilo 21. obljetnicu osnutka - uskoro stižu novi studiji

.

29. smotra folklora u Velikoj počinje u petak, 24.5. nogometnom utakmicom bivših ʺVatrenihʺ te koncertom Mate Bulića

.

Pakracu novi novci iz Ministarstva regionalnog razvoja: Za dva projekta 640.000 kuna

.

Lakše ozlijeđena vozačica u prometnoj nesreći kod Vukojevice

.

Uzbuna pred vratima Hrvatske: Stigla opaka smrtonosna bolest, 75 je zaraženih! Cjepivo ne postoji

.

Angela se baš usrećila, Njemački mediji o HDZ-ovom skupu: Nacionalistički tonovi uz ustaškog barda

.

Lipičanin Vedran Kelemen osvojio srebro u Koprivnici

.

Struje neće biti...

.

Vrijeme danas promjenljivo i nestabilno

FOTONALAZ

Evo kako ptice vide polja uljane repice u cvatu