NASLOVNA

Društvo Mađara Pakrac: Sporazum s gradom Csepregom kao nastavak suradnje

17.9.2019. 13:03 | Matija Kulhavi IZVOR: Pakrački list PREGLEDA: 319

Članovi Društva Mađara Pakrac proteklog su vikenda (14. i 15. rujna) boravili u mađarskom gradu Csepregu. Tom je prilikom potpisan Sporazum o suradnji i prijateljstvu između Samouprave Grada Cseprega, Samouprave Hrvatske manjine Grada Cseprega te Društva Mađara Pakraca kojim je potvrđena dosadašnja suradnja, ali i nastavak zajedničke djelatnosti u domeni povijesti, javnog obrazovanja, kulture i gastronomije.Članovi Društva Mađara Pakrac posljednje tri godine redovito posjećuju Csepreg, a posljednje dvije godine sudjelovali su i na tamošnjem Festivalu palačinki koji je natjecateljskog karaktera i na kojem su postigli zavidne rezultate.


Tijekom ovog posjeta, osim članova Društva Mađara Pakrac, u Csepregu su boravili i predstavnici Zajednice Mađara Daruvar te Ženska pjevačka skupina KPD “SLOGA”.
U Csepregu ih je dočekala Mária Krály, predsjednica Samouprave Hrvatske manjine Cseprega te ostali pripadnici hrvatske zajednice iz  tog grada. Gospođa Krály pojasnila je bogatu povijest Cseprega i odvela nazočne u  razgledavanje grada te do Kapele Blažene Djevice Marije koju je sagradio grof Julije Janković  (inače, rođen u Pakracu 1820. godine). Sve prisutne ondje je pozdravio i  gradonačelnik Cseprega Krisztián Vlasich. Ispred kapele, u čijoj je kripti sahranjen grof Antun Janković Daruvarski sa suprugom Katarinom (rođ. Kiss v. Nemeskér), služena je sveta misa na  hrvatskom i mađarskom jeziku,  nakon čega je, prigodom ovog posjeta, iza kapelice posađena mladica stabla ginka koje se nalazi ispred dvorca Janković u Daruvaru.

Predstavljena knjiga o grofovskoj obitelji JankovićUslijedio je i posjet lokalnim znamenitostima, kao i lokalnom groblju na kojem je sahranjena sestra Julija Jankovića, grofica Eleonora Janković (udana Marković – Cernički), a zatim je u sklopu Hrvatskog dana u Csepregu održana promocija knjige „Tri domovine Janković vlastela – Hrvatska, Ugarska, Austrija“, autorice Terezije Horvath-Balogh, inače povjesničarke iz Budimpešte.Naime, poznato je kako su sredinom XVIII. i u prvoj polovici XIX. stoljeća Csepreg, Daruvar, Pakrac i Lipik u isto vrijeme bili posjedi obitelji Janković i to je povijesna činjenica koja ih trajno povezuje. Upravo u ovoj knjizi se, između ostalog, govori o tome kako je grofovska obitelj Janković unaprijedila svoje posjede na različite načine, a nasljeđe koje su ostavili bilo je dobar temelj  za budući  razvoj ovih gradova. Nakon promocije uslijedio je kulturni program na kojem su prisustvovali Hrvati iz čak četiri zemlje – Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovačke, a tijekom kojeg su se predstavile i članice Ženske pjevačke skupine KPD “SLOGA” na čelu s voditeljem, prof. Draganom Starivlahom.

Sklopljen Sporazum o suradnji i prijateljstvuSljedeći dan u Gradskoj kući, koja se nalazi u samom središtu Cseprega, sklopljen je Sporazum o suradnji i prijateljstvu između Samouprave Grada Cseprega, Samouprave Hrvatske manjine Grada Cseprega te Društva Mađara Pakraca, kojeg su potpisali Mária Krály, predsjednica Samouprave Hrvatske manjine Cseprega, gradonačelnik Cseprega Krisztián Vlasich i predsjednik Društva Mađara Pakraca Josip Fa. Sporazumom je potvrđena dosadašnja suradnja, ali i nastavak zajedničke djelatnosti u domeni povijesti, javnog obrazovanja, kulture i gastronomije.U nastavku programa upriličen je i posjet mjestu Prisika, također susjednom naselju gradišćanskih Hrvata na sjeverozapadu Mađarske u Željeznoj županiji, u kojem su gosti iz Hrvatske posjetili „Dumovićevu kuću“ u kojoj se nalazi zbirka sakralne umjetnosti Hrvata u Mađarskoj.

Prilikom ovog posjeta dogovoren je i ponovni posjet prijatelja iz Cseprega Pakracu i Lipiku u prigodi Dana Mađara Grada Pakraca koji će se održati 23. i 24. svibnja sljedeće godine.Tagovi: pakrac, mađarska, društvo mađara pakrac, mađari, pakrac

48 SATI NA 034PORTALU

.

CRNO JUTRO NA PROMETNICAMA BPŽ: Do prometne nesreće došlo zbog ne držanja dovoljnog razmaka između dva vozila

.

ZELENO-PLAVO: Požeško Vincelovo okupilo brojne izlagače i goste iz cijele Hrvatske

.

Zbog biljaka je iz grada otišla na obronke Papuka

.

Zaustaviti, pregledati i pretražiti, rastaviti, sastaviti automobil – sve to carina smije!

.

Antunovo u Gaju proslavljeno uz tradicionalni blagoslov i licitaciju domaćih životinja

.

Pakračka školska fotogrupa dobila nove fotoaparate

.

Krajem prosinca 2019. u evidenciji HZZ-a Područnog ureda Požega registrirane su 2.462 nezaposlene osobe

.

Što rade privatni detektivi kad ne žive u filmovima i crtićima?

.

KOBNO JUTRO: U prometnoj nesreći jedna osoba smrtno stradala

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Danas pretežno oblačno uz rosulju i poledicu

.

Hrvatske autoceste i MUP pozivaju na oprez zbog snijega kojeg bi moglo biti već sutra

.

Nogometaši Slavonije počeli pripreme za proljetni nastavak sezone u 3. Hrvatskoj nogometnoj ligi - Istok

.

Kulturne aktivnosti u Brestovcu

.

Povratna naknada od pola kune ponovno se uvodi na ambalažu od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda

.

POGLED U NAJMOĆNIJU MASONSKU LOŽU: Veliki meštar dr. Nikica Gabrić ima plan za Hrvatsku!

.

Obilježena 28. godišnjica razmjene zatočenika logora Bučje

.

Biskup Škvorčević primio slatinskog gradonačelnika

.

Povodom Vincelova policija će ovaj vikend pojačano nadzirati promet

.

ʺBarun Trenk, novo lice legendeʺ - izložba koja je otvorena do kraja veljače u Gradskom muzeju Požega

.

U Ratkovici obijena i opljačkana trgovina

.

40-godišnjak u Požegi vozio automobil u krivom smjeru, s 1,67 promila alkohola, bez vozačke dozvole...

.

Koncert Aljoše Jurinića povodom inauguracije koncertnog klavira u Glazbenoj školi Požega 16.1.2020.

.

Struje neće biti...

.

Danas maglovito uz kišu rosulju i snijeg

.

Pola milijuna radnika napustilo zemlju, stižu Indijci i Pakistanci: ʺSvi će trebati tisuće ljudiʺ

.

GO SDP-a Požega: “Šteta za gradski proračun 12,7 milijuna kuna. Grad Požega na optuženičkoj klupi”

FOTONALAZ

Parkiranje po pola crte ili preko crta? Koga briga… Bitno da smo parkirani!