NASLOVNA

Društvo Mađara Pakrac: Sporazum s gradom Csepregom kao nastavak suradnje

17.9.2019. 13:03 | Matija Kulhavi IZVOR: Pakrački list PREGLEDA: 444

Članovi Društva Mađara Pakrac proteklog su vikenda (14. i 15. rujna) boravili u mađarskom gradu Csepregu. Tom je prilikom potpisan Sporazum o suradnji i prijateljstvu između Samouprave Grada Cseprega, Samouprave Hrvatske manjine Grada Cseprega te Društva Mađara Pakraca kojim je potvrđena dosadašnja suradnja, ali i nastavak zajedničke djelatnosti u domeni povijesti, javnog obrazovanja, kulture i gastronomije.Članovi Društva Mađara Pakrac posljednje tri godine redovito posjećuju Csepreg, a posljednje dvije godine sudjelovali su i na tamošnjem Festivalu palačinki koji je natjecateljskog karaktera i na kojem su postigli zavidne rezultate.


Tijekom ovog posjeta, osim članova Društva Mađara Pakrac, u Csepregu su boravili i predstavnici Zajednice Mađara Daruvar te Ženska pjevačka skupina KPD “SLOGA”.
U Csepregu ih je dočekala Mária Krály, predsjednica Samouprave Hrvatske manjine Cseprega te ostali pripadnici hrvatske zajednice iz  tog grada. Gospođa Krály pojasnila je bogatu povijest Cseprega i odvela nazočne u  razgledavanje grada te do Kapele Blažene Djevice Marije koju je sagradio grof Julije Janković  (inače, rođen u Pakracu 1820. godine). Sve prisutne ondje je pozdravio i  gradonačelnik Cseprega Krisztián Vlasich. Ispred kapele, u čijoj je kripti sahranjen grof Antun Janković Daruvarski sa suprugom Katarinom (rođ. Kiss v. Nemeskér), služena je sveta misa na  hrvatskom i mađarskom jeziku,  nakon čega je, prigodom ovog posjeta, iza kapelice posađena mladica stabla ginka koje se nalazi ispred dvorca Janković u Daruvaru.

Predstavljena knjiga o grofovskoj obitelji JankovićUslijedio je i posjet lokalnim znamenitostima, kao i lokalnom groblju na kojem je sahranjena sestra Julija Jankovića, grofica Eleonora Janković (udana Marković – Cernički), a zatim je u sklopu Hrvatskog dana u Csepregu održana promocija knjige „Tri domovine Janković vlastela – Hrvatska, Ugarska, Austrija“, autorice Terezije Horvath-Balogh, inače povjesničarke iz Budimpešte.Naime, poznato je kako su sredinom XVIII. i u prvoj polovici XIX. stoljeća Csepreg, Daruvar, Pakrac i Lipik u isto vrijeme bili posjedi obitelji Janković i to je povijesna činjenica koja ih trajno povezuje. Upravo u ovoj knjizi se, između ostalog, govori o tome kako je grofovska obitelj Janković unaprijedila svoje posjede na različite načine, a nasljeđe koje su ostavili bilo je dobar temelj  za budući  razvoj ovih gradova. Nakon promocije uslijedio je kulturni program na kojem su prisustvovali Hrvati iz čak četiri zemlje – Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovačke, a tijekom kojeg su se predstavile i članice Ženske pjevačke skupine KPD “SLOGA” na čelu s voditeljem, prof. Draganom Starivlahom.

Sklopljen Sporazum o suradnji i prijateljstvuSljedeći dan u Gradskoj kući, koja se nalazi u samom središtu Cseprega, sklopljen je Sporazum o suradnji i prijateljstvu između Samouprave Grada Cseprega, Samouprave Hrvatske manjine Grada Cseprega te Društva Mađara Pakraca, kojeg su potpisali Mária Krály, predsjednica Samouprave Hrvatske manjine Cseprega, gradonačelnik Cseprega Krisztián Vlasich i predsjednik Društva Mađara Pakraca Josip Fa. Sporazumom je potvrđena dosadašnja suradnja, ali i nastavak zajedničke djelatnosti u domeni povijesti, javnog obrazovanja, kulture i gastronomije.U nastavku programa upriličen je i posjet mjestu Prisika, također susjednom naselju gradišćanskih Hrvata na sjeverozapadu Mađarske u Željeznoj županiji, u kojem su gosti iz Hrvatske posjetili „Dumovićevu kuću“ u kojoj se nalazi zbirka sakralne umjetnosti Hrvata u Mađarskoj.

Prilikom ovog posjeta dogovoren je i ponovni posjet prijatelja iz Cseprega Pakracu i Lipiku u prigodi Dana Mađara Grada Pakraca koji će se održati 23. i 24. svibnja sljedeće godine.Tagovi: pakrac, mađarska, društvo mađara pakrac, mađari, pakrac

48 SATI NA 034PORTALU

.

Gorivo bi od ponoći moglo biti jeftinije

.

Stožer: Do sada testirano 66.695 osoba, ukinut broj 113

.

Kako smo pisali, evo promjene: Moralić osobno sjeda na vatrenu stolicu

.

Obustavljen rad ʺCOVID-19 ambulanteʺ u Požegi

.

Nedjeljni izlet na Sovsko jezero, 31.05.2020.g

.

Dražen Tadijanović novi predsjednik Općinskog odbora SDP-a Kaptol

.

Savršen recept za tortu s kokosom i bijelom čokoladom

.

Požeška e-tržnica: Cjelokupna ponuda Gradske tržnice Požega dostupna je i na web-u

.

MINISTAR RADA: Već u lipnju se ide u skraćivanje radnog tjedna

.

Pijani vozač(34) skrivio prometnu nesreću u Biškupcima i dobio kaznu od 12.000 kuna

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Trebate li zajam za rješavanje vaših problema?!!!

Trebate li zajam za rješavanje vaših problema?!!!

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Tijekom vikenda prijavljene prijevare, pokušaj provale, prijetnje plicijskom službeniku...

.

BEZ POSEBNIH OGRANIČENJA I UVIJETA: BiH otvorila granice s Hrvatskom

.

19 dana smo bez novooboljelih, četvero zaraženih je u kućnoj izolaciji

.

750 tisuća kuna bespovratnih sredstava KUD-u Svilenka iz Buka

.

Društvu multiple skleroze Požeško-slavonske županije dva milijuna kuna za projekt Most suradnje

.

Danas pretežno oblačno uz moguću kišu

.

Svetkovina Duhova u požeškoj Katedrali

.

Otvorena novo uređena ʺSvečana dvorana Gloriaʺ u Požegi

.

Super vijesti stižu iz Nacionalnog stožera

.

Danas je 18. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji i dalje aktivna ČETIRI slučaja

.

Munja na polju u Slavoniji napravila rupu od pet metara

.

Općina Kaptol omogućila besplatan Internet za građane

.

DOBRI STARI OBIČAJI: Povodom rođenja novog člana obitelji, okićena okućnica u Gaju

.

Radovi na reciklažnom dvorištu u Velikoj privode se kraju

.

Evo kada nam stiže pravo ljetno vrijeme...

.

Gotovo 2 milijuna kuna za projekt Most suradnje

.

NA RIJECI SAVI SE PREVRNUO ČAMAC: U tijeku potraga za nestalim 47-godišnjakom

.

Slavlje preuzimanja svetih ulja u požeškoj Katedrali

.

Danas pretežno oblačno i kišovito

FOTONALAZ

Munja na polju u Slavoniji napravila rupu od pet metara