NASLOVNAPOLITIKA
Dok Požega trpi: Mudro taktiziranje ili bezidejna potkapacitiranost pročelnice Andreje Menđel (HDZ) ?

FOTO: Arhiv

Dok Požega trpi: Mudro taktiziranje ili bezidejna potkapacitiranost pročelnice Andreje Menđel (HDZ) ?

2.3.2022. 16:06 | Ante Mandarić PREGLEDA: 9561

Posljednjih mjeseci medijske stupce gotovo svih lokalnih medija nerijetko su punili članci koji su se bavili lošom higijenom i infrastrukturom grada Požege.

Tako su samo od nekih problema bili nepravilno postavljeni ili oštećeni prometni znakovi, nepokošena trava u samom centru grada, rupe na cesti, oštećene građevine, uređaji i predmeti javne namjene, održavanje čistoća javnih površina, nedozvoljena vožnja automobilima i motorima po pješačkoj zoni i tako dalje…

Područje Grada Požege, prema Wikipediji, sastoji od 32 naselja, a koja prema posljednjem popisu iz 2021. godine ukupno broje 22.364 stanovnika. Površina Požege iznosi 133,9 km², a svo navedeno područje nadzire, vjerovali ili ne, samo jedan (1) komunalni redar. Primjera radi, Slavonski Brod prema posljednjem popisu iz 2021. godine broji 59.141 stanovnika. Prostire se na površini gotovo trostruko manjoj nego li Požega, odnosno na 50,27 km², a navedeno područje nadziru četiri (4) komunalna redara te jedan (1) pripravnik. Uzmemo li u obzir navedene činjenice još je na području Požege sve u skladu s mogućnostima komunalnog redara.


Prostor je to koji bi trebale nadzirati barem tri osobe, a prema javno dostupnim informacijama u tijeku je natječaj za jednog komunalnog redara, dakle nakon provedbe istog, ukupno će ih biti dvoje. Nejasno je zbog čega je natječaj za komunalnog redara raspisan tek 23. veljače 2022. godine, ako uzmemo u obzir činjenicu da je jedan od dotadašnjih komunalnih redara otišao u mirovinu zaključno s krajem prošle godine. Očigledno je da netko svoj posao odrađuje kampanjski, a ne sustavno i organizirano kakvim se voli predstavljati. Takav način vođenja u maniri je onoga kad snijeg iznenadi zimsku službu.

Pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege je Andreja Menđel (HDZ)

Gotovo 20 godina mjesto pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege besprijekorno je radila Jasminka Vodinelić, dipl. ing. arh. Za prijelazno razdoblje odabran je privremeni pročelnik Josip Lisjak, dipl. ing. geod. koji se na toj funkciji zadržava svega nekoliko mjeseci i to u periodu nezapamćene elementarne nepogode koja je zadesila Požeštinu, a koja je odrađena u svim Zakonskim rokovima i bez ikakvih repova.

Nakon provedenog javnog natječaja, za pročelnicu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege izabrana je Andreja Menđel, mag.ing.aedif., a koja je inače član vladajućeg HDZ-a.

Također, doznajemo kako je prethodno radno iskustvo stjecala u tadašnjoj PANORA-i, a kojoj je osnivač Požeško-slavonska županija u kojoj se nije dugo zadržala. Nakon PANORA-e javlja se na natječaj za mjesto ravnatelja Javne ustanove Lokalne razvojne agencije Požege, a kojoj je osnivač Grad Požega, a gdje je i izabrana za ravnateljicu.

Znakovito, niti na tom mjestu Andreja Menđel nije se dugo zadržala, a nakon čega se javlja na natječaj za mjesto pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege, a na kojemu je, kako smo već rekli i izabrana za pročelnicu. Fetiš je evidentan, a to su državne jasle, nikako privatluk.

Bolje upućeni izvor sugerira nam kako potez prelaska iz LORA-e u Grad Požegu nema nekog smisla već se nešto krije u pozadini, posebno ako uzmemo u obzir da je tadašnja neto mjesečna plaća na poziciji pročelnika manja za cca 2.000,00 HRK nego li mjesto ravnatelja. Osim toga, za vrijeme obnašanja funkcije ravnatelja LORA-e Andreja Menđel nije uspjela dovući niti jedan veći projekt u Požegu za Požežane, osim “mrvica” koje su se dobivale gotovo po defaultu, žale nam se i zamjeraju građani.

Mudro taktiziranje ili bezidejna potkapacitiranost?

Po preuzimanju Andreje Menđel funkcije pročelnika nadležnog za komunalne probleme, u Požegi se nije promijenilo gotovo ništa.

Naprotiv, grad je u nikad gorem i lošijem higijenskom te infrastrukturnom stanju, a o čemu se nedavno oglasio i bivši dugogodišnji gradonačelnik Grada Požege Zdravko Ronko koji je šokiran onime u što se Požega pretvorila. “Ne treba paradna pročelnica, već „prima pročelnik“ i kvalitetno komunalno redarstvo“- rekao je jasno Zdravko Ronko.

“Sav njezin rad svodi se na stvaranje savršenog životopisa, a koji je samo mrtvo slovo na papiru. To je u maniri beskičmenjaka, a nadam se da to ona nije.” - kaže nam sugovornik koji želi ostati anoniman. Nadalje, tvrdi kako već mjesecima ne može doći do pročelnice niti s njome obaviti razgovor, a što dodatno izaziva nezadovoljstvo među građanima Požege koji svoje probleme rješavaju direktno s pročelnikom, a ne dopisima na koje se mjesecima niti ne odgovara.

Bolji poznavatelji prilika uvjeravaju nas kako je Andreja Menđel povjerenje aktualnog gradonačelnika Grada Požege dr. sc. Željka Glavića dobila još dok je bila zaposlenica PANORA-e, a kada je pripremala i započela provedbu Projekta “Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Požega” za vrijeme dok je ravnatelj bolnice bio upravo sadašnji gradonačelnik Grada Požege, dr. sc. Željko Glavić.

Rekli bi smo kako je probni period pročelnice Andreje Menđel protekao, a uskoro očekujemo vidljive i opipljive rezultate njezinog rada. O drugim nerealnim političkim željama i ambicijama pročelnice te o problemima Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege neki drugi put.

Na kraju, možemo samo postaviti pitanje, radi li se mudrom taktiziranju Andreje Menđel (HDZ) ili bezidejnoj potkapacitiranosti? Vrijeme će pokazati. Jedno je sigurno, a to je da Požega trpi.

Tagovi: Andreja Menđel, Menđel, Andreja, pročelnica, Grad Pozega, problemi, komunalne djelatnosti, Upravni odjel za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Tko će kome zapečatiti?

.

Znate li zašto je voće najčešće prva stvar koju vidite u dućanu? Postoji dobar razlog

.

Tsunami ʼonlineʼ prevara, kako se zaštititi

.

Hrvatska je među bogatijim zemljama svijeta: Ispred nas su susjedi iz EU, ali zato ʼšijemoʼ ostatak regije

.

Fizičari izračunali najvišu visinu skoka u more/vodu koje većina ljudi može izdržati bez posljedica

.

IN MEMORIAM: Preminuo je Franjo Žanić - Žuga

.

SAVRŠENI K-9 tim: Miro i Lara već deset godina tragaju za unesrećenim osobama i spašavaju tuđe živote

.

Ukusne i ljekovite bobice bazge: Oprez sa svježim plodovima!

.

Svinje pozitivno reagiraju na glazbu, jedan žanr ne vole

.

Tajni kupci kreću u kontrole trgovina zbog uvođenja eura, evo kako će to izgledati

.

Mladi Duvnjak razmontirao Hajduk; Lipik osvojio turnir u Dobrovcu

.

PJESMA „PAKRAC – TAJ MALI GRAD“ Snimljen spot za dječju pjesmu o Pakracu

.

Recept za najmekšu piletinu u kremastom umaku sa šampinjonima

.

U jučerašnjem požaru u Stražemanu izgorjela vinova loza, stabla voćaka, kukuruz, suha trava i nisko raslinje

.

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku

.

UPRAVO: Požar na otvorenom u Stražemanu zahvatio dio vinograda, voćnjaka i kukuruza

.

Preminuo je Željko Đurđević, dugogodišnji oružar Nogometnog kluba Požega

.

OBUKA NEPLIVAČA: Samo zahvaljujući Požeškom športskom savezu i Željku Mitroviću požeška djeca su imala besplatnu školu plivanja

.

Koliko dugo alkohol ostaje u vašem tijelu?

.

Županica Jozić sudjelovala u kraljevskom gradu Kninu na obilježavanju središnje svečanosti 27. obljetnice VRO „Oluja“

.

Subotnja šetnja Požegom 6.8.2022.

.

Imamo li u Hrvatskoj dovoljno pitke vode i kakve su posljedice suše?

.

Lipičanka Daria Adžijević otvorila je salon za njegu kućnih ljubimaca

.

Hoće li vozači Ubera i u Hrvatskoj moći vidjeti cijenu vožnje prije prihvaćanja?

.

SUSJEDSTVO ZAVIJENO U CRNO: Dvije osobe smrtno stradale. Policija objavila detalje

.

Krumpir dosegnuo rekordne cijene, dvije kulture pojeftinile

.

Demonstracijom stečenih vještina i podjelom diploma završila Škola plivanja Požeškog športskog saveza sa 560 polaznika

.

Kolovoz u Svetištu Gospe Voćinske

.

Misa zahvalnica za Domovinu u požeškoj Katedrali

.

Jučer u Potočanima izbila dva požara na otvorenom te jedan u Vetovu

.

KULA: Pod utjecajem alkohola verbalno i tjelesno sukobila se dvojica muškaraca

.

ʺCheesecakeʺ bez trunke sira: Recept za finu tortu punu proteina koja se ne peče

.

Danas pretežno sunčano i vruće

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Požeški franjevci 1909. godine