NASLOVNADRUŠTVO

Čudo iz pećnice koje možete pripremiti u bezbroj kombinacija: Foccacia s koprivom i parmezanom

14.5.2022. 09:20 | Punkufer.hr IZVOR: Punkufer.hr PREGLEDA: 325

Često se na ovu pogaču dodaju i razni sirevi, a postoji i slatka varijanta s medom, grožđem, šećerom i koricom naranče. Pravi je izbor za gastro kreativce koji vole eksperimentirati jer ukusno tijesno prihvaća svaki dodatak koji stavite na njega.

Povijest piše da je foccacia nastala još u starom Rimu. „Focacius“ na latinskom znači „ognjište“, na kojem se iznad vatre pekao tanki kruh, a stari su Rimljani taj kruh lomili rukama i umakali u mješavinu vrele vode i maslinovog ulja.

Mi ovoga puta donosimo recept za foccaciu sa zaboravljenom namirnicom – zdravom koprivom koja je savršen proljetni izbor za sve one koji vole eksperimentirati. Mladi listovi i vrhovi koprive su jako ukusni i hranjivi, a okusom podsjećaju na špinat. Mekano tijesto uz dodatak koprive i sireva, čini kombinaciju kojoj malo tko može odoljeti.


Sastojci za Foccaciu s koprivom i parmezanom:Za tijesto:

550 g glatkog brašna

1 svježi kvasac

1 žlica šećera

1 žlica soli

350 ml tople vode

2 žlice maslinovog ulja

Dodatno:

100 g koprive

Češnjak

100 g parmezana

Nekoliko kuglica mozzarelle

Krupna sol

Maslinovo ulje za premaz

Priprema Foccacie s koprivom i parmezanom:

Razmrvite kvasac, dodajte žlicu šećera i prelijte s 150 ml tople vode. Ostavite sa strane oko 10 minuta.Dok kvasac bubri, pripremite brašno i sol. Brašnu dodajte kvasac, ostatak vode i 2 žlice maslinovog ulja.Mijesite tijesto najmanje 10 minuta pa ga pokrijte folijom i stavite na toplo kako bi se udvostručilo.Dok se tijesto diže, pripremite koprive. Na malo maslinova ulja kratko prepržite češnjak pa dodajte nasjeckane listove mlade koprive. Ostavite ih da se ohlade. Tijesto prebacite na pleh i rukama raširite na veličinu pleha. Obilno premažite maslinovim uljem, pokrijte krpom i ostavite još 20 minuta.Foccaciu posipajte krupnom solju i parmezanom.Prstima napravite udubine. Po tri u jednom redu.U svaku udubinu stavite malo koprive i jednu kuglicu mozzarelle.Upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Neka foccacia odmara dok se pećnica grije.Pecite oko 20 minuta.

(Izvor: Punkufer.hr)





Tagovi: čudo, pečnica, foccacia, kopriva, recept

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

11. MOTO SUSRETI U PLETERNICI: ʺPred nama je vikend pun zanimljivog sadržajaʺ

.

Kaufland upozorava: Izrađuju lažne profile i šalju poruke da ste osvojili vrijednu nagradu, evo kako prepoznati prevaru

.

Od sutra nove cijene goriva

.

REKORDER VIKENDA: 30-godišnjak ʺzaradioʺ kaznu od 13.800,00 kn zbog vožnje u pijanom stanju

.

Policijski službenici tragaju za počiniteljem koji je ubio psa u Hrnjevcu

.

Cijene hrane divljaju, kilogram piletine skuplji od janjetine!

.

Pogledajte tko sve u Hrvatskoj ima pravo na priziv savjesti

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ nema novozaraženih

.

OPASNE LJEPOTICE: Ovih pet (mnogima omiljenih) biljaka mogle bi biti kobne za vaše zdravlje

.

Recept za hrskave popečke od šarana, idealne za domaći fish burger

.

Danas pretežno sunčano i vruće

.

Vlašić-Iljkić: Pravedna raspodjela poljoprivrednog zemljišta-mit ili stvarnost?

.

Imamo najviši PDV na frizerske usluge i hajku na cijene u salonima

.

OPREZA NIKAD DOSTA: Pregrijani toster zapalio kuću u Slavoniji

.

Zlatna berba ʺJigoraʺ na Kupu državnosti

.

Mlade snage Judo kluba Slavonac ostvarile odlične rezultate

.

50 GODINA BRAKA JOSIPA I SONJE JANŽA „Bez zajedničke kave ne započinjemo dan“

.

POŽEGA: Muškarac (30) upravljao vozilom pod utjecajem alkohola (1,86) pa završio na trježnjenju

.

MAKLJAŽA U KAFIĆU: Potukla se dvojica pijanih muškaraca pa tijekom privođenja omalovažavali policajce

.

Porazni podaci: Hrvatska je najopasnija zemlja za vožnju u Europi i šesta najopasnija u svijetu

.

U PSŽ trenutno je aktivno 114 slučajeva zaraze

.

U njemačkom trgovačkom lancu zabranili kupovinu ulja mlađima od 18 - morali ukinuti mjeru

.

Gradu Kutjevu odobreno još 190.000,00 kuna za nastavak projekta uređenja groblja u Vetovu

.

HPD Gojzerica: Požegu posjetili studenti Sveučilišta J.J. Strossmayera iz Osijeka

.

Galette od jagoda: Isprobajte drugačiju varijantu omiljene francuske pite

.

Danas pretežno sunčano i vrlo toplo

.

Vječno pitanje: Koliko novca dajete na vjenčanjima, evo i odgovora

.

U zadnjem tjednu travnja potrošili smo 37 posto više nego lani: ‘Hrvati troše kao ludi‘

.

Za ulazak u Austriju više vam ne trebaju covid potvrde

.

14. Štamparovi dani i ove godine okupili velik broj domaćih i međunarodnih stručnjaka

FOTONALAZ

FOTKE DANA: Kutjevački vinogradi u proljeće