NASLOVNA
Članovi Povijesnog društva Požega pokazali svoju privrženost Požegi, Zlatnoj dolini i Slavoniji, tim radom predstavili su Hrvatsku u najljepšem svjetlu

FOTO: 034 portal

Članovi Povijesnog društva Požega pokazali svoju privrženost Požegi, Zlatnoj dolini i Slavoniji, tim radom predstavili su Hrvatsku u najljepšem svjetlu

23.12.2018. 09:21 | Povijesno društvo Požega PREGLEDA: 1767

"Tijekom 2018. godine Povijesno društvo Požega obogatilo je kulturnu scenu Požege i Slavonije nizom predavanja, radionica, predstavljanja knjiga, javnih rasprava, stručnih ekskurzija i drugih aktivnosti te uspješnim izdavačkim radom. Realizirali smo i dvodnevne projekte za učenike, Zimsku školu arheologije i Ljetnu školu povijesti. Uključili smo se u petodnevni Festival znanosti s vrlo kompleksnim predavanjima i radionicama.

Spomenuo bih aktivnosti koje su svojim suvremenim pristupom izazvale najviše pozornosti. Riječ je o predavanju profesorice Mihaele Markovac „Turci u hrvatskoj kulturi pamćenja“. U sklopu pete Zimske škole arheologije prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica održao je predavanja „Temeljni pojmovi i metode iskapanja“, zatim „Podvodna i zračna arheologija“, dr. sc. Jacqueline Balen, „Fotografiranje i crtanje u arheologiji“ (predavanje i radionica) te „Arheologija i film“ (predavanje i radionica). Drugi dan Zimske škole arheologije profesorica Dubravka Sokač Štimac održala je predavanje „Biti arheolog – osobno iskustvo“, a kolegica Anja Bertol predavanja „Kako odabrati lokalitet“ i „Kamo s nalazima“. Kolegica Mirela Pavičić Hein predstavila je Arheološki odjel Gradskog Muzeja Požega." - rekao je predsjednik Povijesnog društva Požega Vinko Tadić
U sklopu Festivala znanosti Povijesno društvo Požega organiziralo je pet aktivnosti: predavanje i radionicu profesorice Julijane Madaj Prpić „Nauči kako učiti“, zatim predavanje i radionicu profesorice Vere Ćuže Abramović „Picasso, 'Gospođice iz Avignona' – otkriće promatranja likovnoga djela“. Vrlo uspješno realiziran je kviz znanja za učenike petih i šestih razreda osnovnih škola. Posljednji dan Festivala znanosti kolegica Mirela Prskavac održala je predavanje „Važnost otkrića DNK u istraživanju tumora“, a dr. sc. Žarko Španiček predavanje „Uloga vodenica i tradicijskih mlinova u gospodarskom i društvenom razvoju Slavonije, Baranje i Srijema“. Dan povijesti obilježen je predavanjem profesora Zlatka Uzelca „Crkva svetoga Dimitrija (Svetoga Duha) – najstarija požeška crkva“.

Tijekom prvoga dana Ljetne škole povijesti kolegica Nataša Puljašić održala je predavanje „Uvod u povijest Staroga Egipta“, potom je uslijedilo niz predavanja i radionica o graditeljstvu i umjetnosti, društvu i državi, religiji, kultu i zagrobnom životu, znanosti, medicini, astronomiji, pismu, jeziku i književnosti starih Egipćana. Predavanja i radionice održale su profesorice Ivana Domanović, Klaudija Gašpar, Eva Grgić i Kristina Rupert te profesor Josip Katić.

Vrlo zapaženo predavanje održao je profesor Zdenko Samaržija pod naslovom „Kako se kuhalo, kakalo, kupalo i plakalo u srednjovjekovnim samostanima i utvrdama“. Kraj listopada obilježen je predavanjem dr. sc. Dinka Župana „Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću“. Vrlo konstruktivne diskusije nakon spomenutih predavanja posebno su nas obogatile. U studenom je održano predstavljanje knjiga Mladena Gajera „Rat u svakodnevici jednoga dječaka“ i „Radne akcije 1947.-1952.“.Povijesno društvo Požega razvilo je bogatu izdavačku djelatnost. Tijekom ove godine, zajedno s Biro-tiskom, objavili smo knjigu Mladena Gajera „Rat u svakodnevici jednog dječaka“. Riječ je o sjećanjima njegova oca na Prvi svjetski rat i njegovim na Drugi svjetski rat. Knjiga je izašla u biblioteci Povijesnog društva Požega Fragmenti prošlosti. To je druga knjiga navedene biblioteke. Uskoro izlaze treća i četvrta. Jučer je iz tiska izašao drugi broj stručnog časopisa Povijesnog društva Požega „Historia possegana novae themae“. Svojim vrijednom prilozima obogatili su ga mnogi hrvatski i strani znanstvenici.

Ovo su samo neke od brojnih aktivnosti Povijesnog društva Požega u 2018. godini koji ćemo zaključiti predavanjem profesora Zdenka Samaržije „Sakralno graditeljstvo u Slavoniji za vladavine Osmanlija“.

Zahvaljujem svim članicama i članovima, suradnicama i suradnicima Povijesnog društva Požega. Posebnu zahvalnost upućujem našim višegodišnjim marljivim suradnicama koje su nas nedavno napustile preselivši se u vječnost. Riječ je o profesorici Ljiljani Pavlici i gospođi Veri Jekić. To je veliki gubitak za Požegu i Povijesno društvo. Vječan im spomen! Počivale u miru!

Članovi Povijesnog društva Požega predanim su radom pokazali svoju privrženost Požegi, Zlatnoj dolini i Slavoniji. Tim radom predstavljali smo Hrvatsku u najljepšem svjetlu. I dalje ćemo to činiti razvijajući svijest o vrijednosti kulturne baštine, kritički stav o prošlosti, njegujući kulturu dijaloga i tolerancije. Zagledani u ljepote našega zavičaja otvorena srca i u dobroj namjeri pružamo ruke svima koji žele raditi s nama.


Tagovi: skupština, povijesno društvo požega

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

GLAZBENA ŠKOLA POŽEGA: Kratkim programom obilježen Europski dan jezika

.

ŽKK Orlovi (Banja Luka) pobjedom nad Plamen Požegom osvojili 25. Međunarodni košarkaški turnir ʺZlatna dolinaʺ

.

Rezultati Facebookova istraživanja pokazali koliko je Instagram toksičan za tinejdžere

.

Meteorolozi najavljuju kišni val i pad temperature, evo kada...

.

Kakvo bogatstvo aroma: Recept za kolač od bundeve s kremom od sira i vanilije

.

Obilježena 30. godišnjica prve vojne akcije u Kamenskoj

.

Policijski službenik PU PSŽ Ivan Bosanac osvojio drugo mjesto na Memorijalu Šime Buzov

.

Popisivači danas izlaze na teren. Evo što će biti ukoliko niste kod kuće...

.

Rezultati pojačanih mjera u prometu: utvrđeno ukupno 66 prekršaja, od kojih je čak 31 pijani vozač

.

Glazbeno-duhovni program mladih „Otvorite vrata Kristu 2021.“

.

Robert Međugorac ekipno treći u Hrvatskoj u praktičnom streljaštvu

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 33 uzorka, od kojih je 9 pozitivnih

.

Biskup Škvorčević u Voćinu uveo u službu nove Župne pastoralne vjećnike te krstio djecu u tri obitelji

.

Struje neće biti...

.

Danas oblačno uz mjestimičnu kišu

.

Do ponoći se može samopopisati, stranica stalno pada

.

U Mihaljevcima održano natjecanje u šlajsu

.

HZJZ objavio detaljne upute za škole. Evo tko i kada mora ići u samoizolaciju

.

Ivo iz Kutjeva: ʺNamjerno je povrijeđeno moje dostojanstvo, a onda me još nazivaju i lažljivcem!ʺ

.

U Mama mii iz nove, najbolje, svjetske krušne peći Marana od ponedjeljka stižu i napolitanske pizze

.

Ograda koja je srušena u prometnoj nesreći, stvara opasnost za djecu i prolaznike

.

Polukružno okretanje na mostu u Požegi

.

AUTOMOBIL U KANALU: Nesretni slučaj ili neiskusno parkiranje?

.

Zaređeni novi đakoni; Stjepan iz Stražemana, Karlo iz Požege i Tomislav iz Jakšića

.

U školama se ukida grupno vaganje učenika

.

Recept za sočne pite punjene mljevenim mesom

.

PSŽ: Od jučer čak 41 novopozitivna osoba, šest pacijenata hospitalizirano

.

U prometnoj nesreći teško ozlijeđen 75-godišnjak

.

21-godišnjak upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,68 promila

.

Povodom 25. obljetnice Požeške biskupije održan Biskupijski dan u Požegi

.

Nakon jutarnje magle sunčano i toplo

.

Sutra ne propustite Jesenski sajam u Lipiku

.

U Lipiku prometna između automobila i mopeda, jedna osoba ozlijeđena

.

HŽ uvodi besplatna putovanja za djecu i učenike

.

Idući vikend se i službeno otvara prostorija Udruge ʺMali princʺ i počinje projekt ʺJednaki u različitostiʺ

.

Otvorena Požeška planinarska obilaznica

FOTONALAZ

Polukružno okretanje na mostu u Požegi