NASLOVNA
Članovi Povijesnog društva Požega pokazali svoju privrženost Požegi, Zlatnoj dolini i Slavoniji, tim radom predstavili su Hrvatsku u najljepšem svjetlu

FOTO: 034 portal

Članovi Povijesnog društva Požega pokazali svoju privrženost Požegi, Zlatnoj dolini i Slavoniji, tim radom predstavili su Hrvatsku u najljepšem svjetlu

23.12.2018. 09:21 | Povijesno društvo Požega PREGLEDA: 1978

"Tijekom 2018. godine Povijesno društvo Požega obogatilo je kulturnu scenu Požege i Slavonije nizom predavanja, radionica, predstavljanja knjiga, javnih rasprava, stručnih ekskurzija i drugih aktivnosti te uspješnim izdavačkim radom. Realizirali smo i dvodnevne projekte za učenike, Zimsku školu arheologije i Ljetnu školu povijesti. Uključili smo se u petodnevni Festival znanosti s vrlo kompleksnim predavanjima i radionicama.

Spomenuo bih aktivnosti koje su svojim suvremenim pristupom izazvale najviše pozornosti. Riječ je o predavanju profesorice Mihaele Markovac „Turci u hrvatskoj kulturi pamćenja“. U sklopu pete Zimske škole arheologije prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica održao je predavanja „Temeljni pojmovi i metode iskapanja“, zatim „Podvodna i zračna arheologija“, dr. sc. Jacqueline Balen, „Fotografiranje i crtanje u arheologiji“ (predavanje i radionica) te „Arheologija i film“ (predavanje i radionica). Drugi dan Zimske škole arheologije profesorica Dubravka Sokač Štimac održala je predavanje „Biti arheolog – osobno iskustvo“, a kolegica Anja Bertol predavanja „Kako odabrati lokalitet“ i „Kamo s nalazima“. Kolegica Mirela Pavičić Hein predstavila je Arheološki odjel Gradskog Muzeja Požega." - rekao je predsjednik Povijesnog društva Požega Vinko Tadić
U sklopu Festivala znanosti Povijesno društvo Požega organiziralo je pet aktivnosti: predavanje i radionicu profesorice Julijane Madaj Prpić „Nauči kako učiti“, zatim predavanje i radionicu profesorice Vere Ćuže Abramović „Picasso, 'Gospođice iz Avignona' – otkriće promatranja likovnoga djela“. Vrlo uspješno realiziran je kviz znanja za učenike petih i šestih razreda osnovnih škola. Posljednji dan Festivala znanosti kolegica Mirela Prskavac održala je predavanje „Važnost otkrića DNK u istraživanju tumora“, a dr. sc. Žarko Španiček predavanje „Uloga vodenica i tradicijskih mlinova u gospodarskom i društvenom razvoju Slavonije, Baranje i Srijema“. Dan povijesti obilježen je predavanjem profesora Zlatka Uzelca „Crkva svetoga Dimitrija (Svetoga Duha) – najstarija požeška crkva“.

Tijekom prvoga dana Ljetne škole povijesti kolegica Nataša Puljašić održala je predavanje „Uvod u povijest Staroga Egipta“, potom je uslijedilo niz predavanja i radionica o graditeljstvu i umjetnosti, društvu i državi, religiji, kultu i zagrobnom životu, znanosti, medicini, astronomiji, pismu, jeziku i književnosti starih Egipćana. Predavanja i radionice održale su profesorice Ivana Domanović, Klaudija Gašpar, Eva Grgić i Kristina Rupert te profesor Josip Katić.

Vrlo zapaženo predavanje održao je profesor Zdenko Samaržija pod naslovom „Kako se kuhalo, kakalo, kupalo i plakalo u srednjovjekovnim samostanima i utvrdama“. Kraj listopada obilježen je predavanjem dr. sc. Dinka Župana „Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću“. Vrlo konstruktivne diskusije nakon spomenutih predavanja posebno su nas obogatile. U studenom je održano predstavljanje knjiga Mladena Gajera „Rat u svakodnevici jednoga dječaka“ i „Radne akcije 1947.-1952.“.Povijesno društvo Požega razvilo je bogatu izdavačku djelatnost. Tijekom ove godine, zajedno s Biro-tiskom, objavili smo knjigu Mladena Gajera „Rat u svakodnevici jednog dječaka“. Riječ je o sjećanjima njegova oca na Prvi svjetski rat i njegovim na Drugi svjetski rat. Knjiga je izašla u biblioteci Povijesnog društva Požega Fragmenti prošlosti. To je druga knjiga navedene biblioteke. Uskoro izlaze treća i četvrta. Jučer je iz tiska izašao drugi broj stručnog časopisa Povijesnog društva Požega „Historia possegana novae themae“. Svojim vrijednom prilozima obogatili su ga mnogi hrvatski i strani znanstvenici.

Ovo su samo neke od brojnih aktivnosti Povijesnog društva Požega u 2018. godini koji ćemo zaključiti predavanjem profesora Zdenka Samaržije „Sakralno graditeljstvo u Slavoniji za vladavine Osmanlija“.

Zahvaljujem svim članicama i članovima, suradnicama i suradnicima Povijesnog društva Požega. Posebnu zahvalnost upućujem našim višegodišnjim marljivim suradnicama koje su nas nedavno napustile preselivši se u vječnost. Riječ je o profesorici Ljiljani Pavlici i gospođi Veri Jekić. To je veliki gubitak za Požegu i Povijesno društvo. Vječan im spomen! Počivale u miru!

Članovi Povijesnog društva Požega predanim su radom pokazali svoju privrženost Požegi, Zlatnoj dolini i Slavoniji. Tim radom predstavljali smo Hrvatsku u najljepšem svjetlu. I dalje ćemo to činiti razvijajući svijest o vrijednosti kulturne baštine, kritički stav o prošlosti, njegujući kulturu dijaloga i tolerancije. Zagledani u ljepote našega zavičaja otvorena srca i u dobroj namjeri pružamo ruke svima koji žele raditi s nama.


Tagovi: skupština, povijesno društvo požega

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Poštuju li požeški ugostitelji sve propise prilikom postavljanja terasa?

.

POŽEGA: Anonimni građanin policijskim službenicima predao eksplozivna sredstva

.

PSŽ: Trenutno je aktivno 77 slučajeva zaraze korona virusom

.

Danas promjenljivo oblačno uz moguću kišu

.

Susret trajne formacije mladih svećenika i đakona u Požegi

.

Učenici OŠ Julija Kempfa osvojili 7 medalja na državnom prvenstvu Školskih sportskih društava učenika s intelektualnim teškoćama u Poreču

.

Hrvatski barokni ansambl održao koncert u Glazbenoj školi Požega

.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja

.

Planulo 600 milijuna kuna: Natječaj za energetsku obnovu zgrada obustavljen nakon samo 15 minuta

.

Nakon dvije godine pauze, u Velikoj nas opet čeka tri dana dobre hrane i zabave, Najduži stol i čak tri koncerta

.

MOGUĆE PROBIJANJE ZVUČNOG ZIDA: Od danas se provode redovite letačke aktivnosti lovačkih aviona HRZ-a

.

Pogledajte nove cijene benzina i dizela

.

Cijena zemljišta u porastu, prodaje se i za 6000 eura po jutru

.

„Izlet planinara HPD ʺSokolovacʺ Požega na Rupnicu, Arboretum Lisičine te posjet Geo info centru Voćin“

.

POŽEGA: 21-godišnjak i 37-godišnjak pod utjecajem alkohola narušavali javni red i mir

.

35-godišnjak s područja Kutjeva iz vatrenog oružja ustrijelio psa

.

SAVJETI STRUČNJAKA: Kako da nas ne varaju u moru poskupljenja?

.

Požežanka Lana Derkač na 54. Međunarodnom susretu pisaca na Bledu i predstavljanju antologije u Ljubljani

.

PSŽ: Trenutno je aktivno 76 slučajeva zaraze korona virusom

.

PRIJATELJI ŽIVOTINJA: Zaustavljanje klimatske krize nije moguće bez promjene načina prehrane i svijesti

.

Održana vježba Stanice planinarskih vodiča Slavonija, a na istoj sudjelovalo čak pet vodiča HPD-a Sokolovac Požega

.

Pogledajte trik za meso s roštilja koje se samo odvaja od kosti

.

Danas promjenljivo uz moguću kišu

.

Priča iz požeškog ženskog zatvora: ʺKad mi je sin prvi put dolazio u posjetu, mislila sam da me neće prepoznatiʺ

.

Danas je blagdan sv. Ivana Nepomuka, pogledajte kako ga Požežani slave

.

Hrvatska iskustva: Kako završavaju pokušaji osporavanja prekoračenja brzine utvrđenih kamerom?

.

Još danas vruće, a zatim stiže promjena vremena

.

11. MOTO SUSRETI U PLETERNICI: ʺPred nama je vikend pun zanimljivog sadržajaʺ

.

Josip Bilić, učenik SŠ Pakrac osvojio 1. mjesto na državnom natjecanju u fizioterapeutskoj skrbi

.

Kaufland upozorava: Izrađuju lažne profile i šalju poruke da ste osvojili vrijednu nagradu, evo kako prepoznati prevaru

.

Od sutra nove cijene goriva

.

REKORDER VIKENDA: 30-godišnjak ʺzaradioʺ kaznu od 13.800,00 kn zbog vožnje u pijanom stanju

.

Policijski službenici tragaju za počiniteljem koji je ubio psa u Hrnjevcu

.

Cijene hrane divljaju, kilogram piletine skuplji od janjetine!

.

Pogledajte tko sve u Hrvatskoj ima pravo na priziv savjesti

.

OPASNE LJEPOTICE: Ovih pet (mnogima omiljenih) biljaka mogle bi biti kobne za vaše zdravlje

.

Najveći distributer slušnih pomagala u Hrvatskoj otvorio svoju poslovnicu u Požegi

FOTONALAZ

FOTKE DANA: Kutjevački vinogradi u proljeće