Brazilski fiš: Recept za slasno savršenstvo puno okusa

FOTO: Shutterstock

7.2.2022. | 09:22 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 865

Moqueca baiana omiljeno je brazilsko jelo puno slasti i okusa koje miriše na kokos i limetu, a priprema se bez previše stajanja u kuhinji..

Brazilski „fiš“ nema veze s klasikom na koju smo naviknuli. Moqueca baiana je eksplozija hrabrih okusa koji su neodoljivo ukusni. Limeta i kokos pružaju primamljivu svježinu, a neki će reći da ih podsjeća i na tajlandski crveni curry.

U svakom slučaju, radi se o slasnom jelu za koje nije potrebno previše stajanja u kuhinji. Ribu odaberite prema želji, ali najbolje je koristiti onu koja ostaje čvrsta tijekom kuhanja.


Tunu je bolje izbjeći jer će biti previše suha, ali oslić, grdobina, bakalar, pastrva ili losos su dobar izbor. Jelo poslužite uz prilog poput riže i omiljenu salatu.


Sastojci za brazilski fiš:

Marinada:


500 g fileta ribe1 žlica soka od limete1/4 žličice solicrni papar1 žlica maslinovog ulja1 i 1/2 žlice maslinovog ili kokosovog ulja2 češnja češnjaka1 mala glavica luka1 crvena paprika1 i 1/2 žličice šećera1/2 žlice kima u prahu1 žlica mljevene paprike1 žličica kajenske paprike (po želji)1/2 žličice soli400 ml kokosovog mlijeka400 ml passate1 šalica riblje ili povrtne juhe
 1 - 2 žlice soka od limete, plus za posluživanje3 žlice grubo nasjeckanog korijandera, plus još za posluživanje

Priprema:


U zdjeli pomiješajte ribu, sok od limete, ulje, sol i papar. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se marinira 20 minuta. Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi na jakoj vatri. Dodajte ribu i pecite je dok ne porumeni. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.
Smanjite vatru i u istoj tavi zagrijte 1 1/2 žlice maslinovog ulja. Dodajte sjeckani češnjak i luk i pržite 1 1/2 minute ili dok luk ne počne postajati proziran.

Dodajte sjeckanu papriku i pržite dvije minute. Dodajte preostale sastojke. Pustite da prokuha, a zatim smanjite na srednje jaku vatru. Kuhajte 15 do 20 minuta ili dok se ne zgusne. Posolite i popaprite po ukusu.
 

Vratite ribu u juhu da se zagrije – oko 2 minute pa umiješajte sok od limete. Ukrasite korijanderom i poslužite s rižom.

(Izvor: Punkufer.hr)


VIŠE NA TEMU:
FIŠ
RIBA
RECEPT
SASTOJCI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI