NASLOVNADRUŠTVO
Branko Matić: SOS za požeški trg (2)

FOTO: Arhiv

Trg sv. Trojstva na udaru namještenih natječaja

Branko Matić: SOS za požeški trg (2)

13.9.2021. 12:02 | Branko Matić PREGLEDA: 4259

BLAMAŽA GRADA POŽEGE: Grad Požega , kao pokretač i investitor projekta uređenja požeškog baroknog trga, namještao je natječaj za svog favorita, a pobjedu su odnijeli, pod sumnjivim okolnostima bolje organiziraniji autori , predavači Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, budući da su tako presudila, ni više ni manje nego dva člana žirija koji su bili i jesu profesori tog istog fakulteta

Podijeljeni interesi u rascijepljenom žiriju

Uobičajeno i očekivano Grad Požega imao je svog favorita na natječaju za uređenje Trga sv.Trojstva. Nažalost, u konačnici dogodila se tragikomična blamaža jer je ostao kratkih rukava, budući da je član žirija, prof. Zlatko Uzelac, kojega je on delegirao u tročlani Ocjenjivački sud, u odlučujućem, preglasan od preostala dva člana . Ovdje će se pokazati da je prof. Z.Uzelac imao sasvim konkretan interes da se pobjednikom natječaja promovira njemu poznati, u natječaju, dakako, anonimni natjecatelj (ta činjenica bila je i morala je biti poznata Gradu Požegi , raspisatelju natječaja i investitoru).


Sve okolnosti natječajnog procesa omogućuju nam da s velikom vjerojatnošću zaključimo da su i druga dva člana žirija ciljano odrađivala natječajni postupak, ali za drugog,u konačnici pobjedničkog favorita.

Grad Požega i Udruga hrvatskih arhitekata u fingiranom natječaju

Dolje potpisani smatra, ne bez temelja, da je gradonačelnička svita Požege cijelu natječajnu proceduru u organizacionom i tehničkom dijelu prepustila svojoj pročelnici, arhitektici J. Vodinelić , jer isti u tom poslu nisu nalazili svoj ili interes svojih klijenata, dodatno što povijesna jezgra Požege, do tada, nije bila, nažalost, predmetom pažnje i očuvanja niti jednoj gradskoj vlasti. Tada je ova osoba dobila priliku da svoju 20- godišnju funkciju pročelnice iskoristi ( brojna poznanstva i veze u svojoj branši ) na način kako se to kod nas uobičajeno provode natječaji za javne radove, pobjednik je unaprijed poznat.

U tim okolnostima za provođenje natječajnog procesa angažirano je Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA),udruga zvučnog imena, mada je taj posao mogao biti obavljen i od strane više drugih referentnih subjekata, primjerice Društva arhitekata Zagreba ,Rijeke , Splita, Osijeka itd., i td. (prilikom odabira išlo se po nekoj interesnoj, uhodanoj stazi- drugačije se i ne zna raditi)

Prema Pravilniku o natječajima s područja arhitekture …, po kojemu je obavljana natječajna procedura , Ocjenjivački sud "imenuje raspisivač natječaja u dogovoru i na prijedlog provoditelja natječaja", s tim da "raspisivač natječaja posebnom odlukom …mora potvrditi članove ocjenjivačkog suda…" ( jasno je da sve konce natječaja u rukama drži Grad Požega, investitor)

Kako je Požežanin, prof. Zlatko Uzelac daleko najkompetentnija osoba po pitanju povijesne jezgre Požege ( koautor Konzervatorske studije povijesne jezgre Požege ( 12 knjiga ), više znanstvenih i stručnih radova o istoj, u dva mandata vlade RH, pomoćnik ministra i td. ) nije bilo teško da on zadobije povjerenje gradonačelničke svite i da ga se delegira ispred Grada Požege u tročlani žiri ,Ocjenjivački sud.

Tročlani žiri je ciljana drskost koja bagatelizira Trg sv.Trojstva

Potom i nakon toga provoditelj natječaja predlaže svoja dva člana koja se od strane Grada Požege, dakako, bezrezervno prihvaćaju. Tako je konstituiran tročlani Ocjenjivački sud kojim Grad Požega stavlja omču oko vrata svom kandidatu (moguće da je igra bila na dvije stolice, pa kom opali) .

Prema navedenom Pravilniku za taj tip natječaja bilo je moguće oformiti žiri od 3 ili 5 članova. Jasno je da je jednoj i drugoj strani odgovarao manji broj članova žirija. To je bio skandalozan i nedopustiv propust na koji nitko nije reagirao. Tu nema dvojbe, to je bio ciljani promašaj (što manje, lakše naštimavanje) . Time je u stvari degradiran povijesni i urbanistički značaj našeg baroknog trga, kao najvećeg srednjovjekovnog trga u Hrvatskoj ( i raspisivanje međunarodnog natječaja bilo bi primjereno).

Prof. Z.Uzelac poništava natječajnu podvalu gradonačelnika Z.Ronka

Kako je rečeno sa stručne strane kompetentnijeg kandidata od g. Z.Uzelca Grad Požega u Ocjenjivačkom sudu nije mogao imati, no ovdje se iznose činjenice koje ga diskvalificiraju za namijenjenu mu ulogu, budući da je isti te svoje kompetencije zlorabio u izradi cjelokupne projektne dokumentacije za uređenje Trga sv.Terezije ( prof.Z. Uzelac je, pored navedenoga, i autor vrijednog znanstvenog rada Trg sv.Terezije u Požegi, pitanja urbogeneze ) On je uspio ono što bi malo kome pošlo za rukom, pa je u prvom natječajnom krugu za idejno rješenje uređenja ovoga trga, kao član natječajnog Povjerenstva za odabir najboljeg rada, kojemu je predsjedao ondašnji gradonačelnik Požege Zdravko Ronko, ishodio da se taj natječaj poništi. To ne zato što se na natječaj prijavila samo jedna tvrtka kojoj je bila namijenjena natječajna pobjeda, dakako, u režiji g. Z.Ronka, već je on kod pristiglog projekta ustvrdio manjkavosti i td. U stvari radi se o tome da je taj "natječaj" sklepan krišom te o njemu nije bilo nikakvih javnih saznanja pa g. Z. Uzelac, u vremenskom tjesnacu, nije mogao na natječaj uputiti tvrtku i osobe s kojima je duži niz godina interesno povezan. To nije propušteno u drugom natječajnom ciklusu.

Iza natječajnih pobjednika uređenja Trga sv.Terezije stoji prof. Z.Uzelac

Na ponovljeni natječaj idejnog rješenja javilo se sada više tvrtki , dakako, s nepromijenjenim članovima Povjerenstva. Pobjeđuje dvojac arhitekata, Katarina Diklić i Goran Karlović . Glavni projekt izrađuje arhitekt Antun Diklić, pod tvrtkom Studio XXL d.o.o., a spomenuti arhitekti rade u njegovom uredu. (kako su isti bez certifikata za izradu glavnog projekta njegovu izradu na sebe je preuzeo g. A. Diklić). U bitnome prof. Z.Uzelac i arhitekt A.Diklić surađuju na znanstvenom i poslovnom planu još od 1995 .g [ Tvrđava Brod (1995), Prijamni centar u Kopačkom ritu ( 2005 ) i td.] I neposredno prije izrade projekta Trga sv.

Terezije, prof Z. Uzelac je voditelj jednog natječajnog rada u Rijeci sa suradnicima Katarinom Diklić i Goranom Karlovićem,tj. rečenim zaposlenicima projektnog ureda arhitekta Antuna Diklića.

I Dijecezanski muzej je projektna tvorevina familije Diklića i Uzelaca

Ta zabašurena suradnja postaje javno vidljiva kada se po završetku uređenja Trga sv. Terezije isti tim arhitekata zadržava na ovome trgu, tj. izrađuje projektnu dokumentaciju za izgradnju Dijecezanskog muzeja na njegovom sjevernom obodu. Arhitekt Antun Diklić nositelj je glavnog projekta, a u projektiranje se uključuje sin prof. Z.Uzelca, arhitekta D.Uzelac . Prof. Zlatko Uzelac čak je i službeni konzultant projekta. U potpisu tvrtke Studio x d.o.o., pod kojom nastupaju, nalazimo direktoricu Anitu Diklić.

Tko je osvojio Trg sv.Terezije, razumljivo je, ići će i na Trg sv. Trojstva

Sve gore izneseno znao je ili je pak trebao znati bivši gradonačelnik, posebno rečena pročelnica jer je navedena problematika u opisu vršenja njene službe. Bilo je sasvim normalno i očekivano da će se u natječajnu proceduru za Trg. sv. Trojstva uključiti i pobjednik natječajnog nadmetanja za Trg sv. Terezije. Nadalje, interesna i poslovna povezanost prof. Zlatka Uzelca s projektnim tvorcima Trga sv. Terezije isključila je mogućnost njegove vjerodostojnosti u radu Ocjenjivačkog suda. Bilo je primjetno od samog početka rada žirija da prof. Z.Uzelac preferira jedan rad. U konačnici, od 21. pristiglog rada , odlučivalo se o pobjedniku između tog rada i rada kojega su druga dva člana žirija ocijenila kao najuspješniji. Ovaj drugi rad postao je pobjednički zahvaljujući ovom dvojcu žirija koji svoju znanstvenu karijeru promiču i kao profesori na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. A u vezi toga važno je istaći da su dva od tri autora pobjedničkog projekta predavači na tom istom fakultetu. Dakle, može se reći da je tim sa Zagrebačkog arhitektonskog fakulteta natječajni pobjednik.

Prof. Zlatko Uzelac bio je i u službi drugonagrađenog projekta

Kako je poznato g. Z. Uzelac nije dao svoj glas pobjedničkom projektu te preglasan od strane preostala dva člana žirija. On se zalagao da to mjesto pripadne drugonagrađenom rješenju. U vezi prvonagrađenog projekta dao je izdvojeno pisano mišljenje u kojemu je elaborirao da je pobjedničko idejno rješenje promašeno. Taj svoj stav obrazlagao je javno u više medija te se na tu temu razvila diskusija polemičkog karaktera s predsjednikom tročlanog žirija, jednom od autorica nagrađenog rada te djelomično i s provoditeljem samog natječaja.

Raspisivač natječaja i investitor uređenja Trg sv.Trojstva našao se u neugodnom položaju jer prof. Z.Uzelac ima čvrsti stav da je rečeni projekt promašaj i da ga se pod svaku cijenu ne bi trebalo voditi prema njegovoj daljnjoj razradi i implementaciji. Ako bi se to prihvatilo onda bi ova promašena projektna predstava Grad Požegu, odnosno njegove građane koštala, uprazno, više od 1mil. kuna. U vezi nastalog stanja Grad Požega oglasio se nekom praznom izjavom pilatovskog karaktera u kojoj navodi da je s njegove strane rađeno sve po zakonu i td.

U bitnome ono što treba reći za drugonagrađeni projekt, za kojega prof. Z. Uzelac smatra da je trebao biti pobjednički, da je izrađen od strane tvrtke Fraktal studio d.o.o., osnivača, arhitekta Petra Ivana Diklića. Autori projekta su : Petar Ivan Diklić, Antun Diklić i Sven Došen ( student )

Dakle, i Trg sv. Trojstva trebao je biti uradak istoga tandema (Uzelac-Diklić), tandema koji je prethodno devastirao Trg. sv. Terezije.

Branko Matić dipl. ing.

Tagovi: trg sv. trojstva, projekt, novi izgled, natječaj, Požega

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Subotnja šetnja Požegom, 23.10.2021..

.

Svečana proslava povodom 30. godišnjice osnutka 123. brigade

.

Švicarska od iduće godine otvara svoje tržište rada za hrvatske državljane

.

Održana 4. sjednica Turističkog vijeća TZ Grada Požege

.

GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA: Predstavljena Poetska spomenica 123. brigade HV Požega

.

U Požegi obilježen mjesec borbe protiv raka

.

GRADAC: Umjesto ceste mještani dobili- nogostup?!

.

Polaganje vijenaca povodom 30. godišnjice osnivanja 123. brigade

.

Recept za špecle sa svinjetinom u umaku od gljiva

.

Građanima Republike Hrvatske više NE TREBA viza za SAD!

.

Blagdan sv. Ivana Pavla II. u Požegi

.

30 godina od osnutka 123. brigade: Pročitajte pismo generala Miljenka Crnjca

.

U jučerašnjoj prometnoj nesreći teško ozlijeđen 19-godišnjak

.

BIZARNO! Netko je prerezao kablove na kući u izgradnji u Požegi i na dva radna stroja

.

PSŽ: Opet veliki broj novopozitivnih osoba, u samoizolaciji se nalazi čak 500 ljudi

.

Danas će bez struje biti...

.

Nakon jutarnje kiše, razvedravanje

.

Teška prometna nesreća kod Okučana: Donosimo prve fotografije

.

UŽAS NA AUTOCESTI: Preminule tri osobe, policija objavila prve detalje

.

Požeški inkubator osvojio treće mjesto u izboru za Najbolji EU projekt

.

Dodatnih 300.000 državnih kuna za pakrački vrtić i igralište

.

Požeški gradonačelnik primio pakračko-slavonskog episkopa Jovana Ćulibrka

.

Za titulu najboljih mladih poduzetnika natječu se dva bračna para iz Požeštine

.

Gradsko vijeće odlučilo – Grad Kutjevo uvodi prirez

.

KOLUMNA: Je li žena sa 38 godina na zalasku života?

.

Husse visokokvalitetna hrana za kućne ljubimce po švedskoj recepturi od sada u Vašoj županiji – besplatna dostava na kućnu adresu

.

Meksičko varivo od graha kojem ne fali vatre i dima

.

U prosincu će besplatno dopunsko zdravstveno dobiti još 120.000 građana

.

Plamene u gostima pobijedile Badel 1862 Skopje u 4. kolu WABA lige

.

Obavijest o posebnoj regulaciji prometa sutra na Trgu Sv. Trojstva

.

I ovog vikenda pojačane mjere u prometu

.

Za vrijeme dok mu je oduzeta vozačka dozvola upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 2,31 promil

.

I dalje imamo velik broj novozaraženih, ukupno aktivnih 347 slučajeva

.

Danas pretežno oblačno uz povremenu kišu

.

GRAD POŽEGA: Usvojen rebalans Proračuna za 2021. godinu

.

Svečana dodijela plaketa i medalja postrojbenim liječnicima saniteta ratne 123. Požeške brigade HV

.

ʺPlanom razvoja Požeško – slavonske županije imat ćemo jasno definirane pravce za razvitak županije“

FOTONALAZ

Napušteni psići našli ʺutočišteʺ u deblu kod benzinske crpke