NASLOVNAPOLITIKA

24.2.2018. 20:53 | Mladen Mirković PREGLEDA: 3969

 Most nezavisnih lista održao je u Osijeku četvrtu po redu programsku konvenciju naziva „Pokret ostanka“ na kojoj je članovima, simpatizerima i medijima predstavio inicijative na koje se planira fokusirati u bliskoj budućnosti kako bi zadržali mlade u Hrvatskoj.

Pred prepunom dvoranom nazočne je pozdravio predsjednik Mosta Božo Petrov: „Nastali smo jer ne možemo prešutjeti nepravdu, ne možemo prešutjeti kriminal. Mi smo pokazali da se može raditi drugačije, pokušali su nas i kupiti i slomiti, ali nisu uspjeli. Smatramo da ukoliko politika bude usmjerena prema građanima u tom slučaju može se ponuditi perspektiva svima onima koji razmišljaju o napuštanju Hrvatske. Da se novac koji se troši na uhljebe usmjeri za demografske mjere i obrazovanje zamislite kako bi Hrvatska izgledala. Ovo je jedan početak u kojem vi birate hoćete li se boriti ili im prepustiti državu jer su oni jači. Želimo da ovo bude Hrvatska u kojoj svatko ima pravo živjeti dostojan život. Biti uz Most znači boriti se za svoju djecu kako bi jednom mogli ostati u Hrvatskoj.“
Nekoliko riječi nazočnima je uputio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Željko Požega. „Ja sam bio taj koji je na samom početku bio kritičan prema Mostu, ali mora se priznati da otkad se Most pojavio ništa više nije isto. Hrvatska više nije ista“, istaknuo je Požega.

Predstavljene su inicijative i zakonski prijedlozi iz područja koja su važna za svakodnevni život građana. Poljoprivredu je predstavio saborski zastupnik Tomislav Žagarenergetiku saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, javnu upravu i demografiju predstavio je Božo Petrov,pravosuđe je izložila stručna suradnica Mosta Maja Grubišin, a poduzetništvo stručni suradnik Mosta Antonio Pešut.Tomislav Žagar govorio je o niskoj razini dohotka u poljoprivredi jer od 2008. do 2017. događa se stalni pad ukupno stvorene dodane vrijednosti i faktorskog dohotka. Kao ključne probleme istaknuo je i nepovoljnu agrarnu strukturu, odnosno rascjepkanosti zemljišta, pad stočarske i biljne proizvodnje te neuređeno tržište. Kao problemi detektirani su i uvoz poljoprivrednih proizvoda, nedovoljno korištenje resursa te zaostajanje u tehnologiji.

Ono što Most svojim djelovanjem želi promijeniti je:

· povezivanje poljoprivrednika

• povezivanje tržišta i modernih kanala prodaje poljoprivrednih proizvoda

• želimo modernu i konkurentnu poljoprivredu

• želimo približavanje EU poljoprivrednicima

• želimo biti most do ruralnog razvoja

• želimo učinkovitu administraciju u poljoprivredi

• želimo mlade u poljoprivredi i poduzetništvu te mlade u ruralnim područjima

 

Slaven Dobrović predstavio je inicijative iz područja energetike, prvenstveno Zakon o mikrosolarima, u kojem Most predlaže samoopskrbu električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, konkretno sunca. Građani prvi put imaju mogućnost samostalno upravljati cijenom energije i svojom energetskom budućnošću. 
Slaven Dobrović u svom je izlaganju o planu gospodarenja otpadom istaknuo da bi otpad trebalo tretirati kao sirovinu, a ne kao smeće i centri za gospodarenje otpadom morali bi uvažavati postavke iz plana.U sklopu akcijskog plana koji podrazumijeva učinkovitu javnu upravu u službi svih građana, Most je još u Ministarstvu uprave napravio tri projekta za koja su osigurana sredstva EU, ali od travnja prošle godine skupljaju prašinu u ladici ministarstva. Riječ je o uvođenju sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu, E-poslovanju i razvoju kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi. Pojednostavljeno, to bi značilo digitalizaciju procesa i ured bez papira, lakše poslovanje poduzetnicima i profesionalizaciju javne uprave.

Kada je riječ o inicijativama iz područja demografije ukazali smo na mjere poput delimitiranja roditeljskih naknada za drugih 6 mjeseci porodiljnog, za blizance, treće, te svako slijedeće dijete do 3 godine života, rad na pola radnog vremena do 10 godine života djeteta (alternativa mjeri majki odgajateljica koje tako odlaze s tržišta rada), uvođenje dječjeg doplatka za djecu iz obitelji s 4 i više djece neovisno o imovinskom cenzusu, te regulaciju radnog vremena vrtića sukladno potrebama roditelja.Prijedloge inicijativa iz područja pravosuđa predstavila je Maja Grubišin, bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa. Ciljevi Mosta vezano uz pravosuđe su:jačanje vladavine prava i jednakosti građana pred zakonompodizanje kvalitete pravosudnog sustava, podizanje povjerenja građana u pravosudni sustavte iskorjenjivanje negativne selekcije kod postupka imenovanja sudaca i državnih odvjetnika. Most je u proceduru već uputio Zakon o DSV-u i Zakon o sudovima.

Kada je riječ o poduzetništvu detektirano je ukupno 27 mjera koje ćemo predložiti kako bismo rasteretili poduzetnike koji bi zatim ulagali sredstva u širenje svoga posla i zapošljavanje. Smanjenje nameta i korigiranje raznih pravilnika, pružanje mogućnosti da i studenti budu poduzetnici, te da poduzetniku mogu pomagati članovi obitelji, bez zasnivanja radnog odnosa, samo su neke od Mostovih mjera za poduzetnike.

Osim inicijativa predstavljen je način rada kluba zastupnika Mosta, programskih savjeta, te organizacije rada na terenu. Programsku konvenciju zatvorio saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić: „Moja poruka danas je da moramo biti pozitivni i ustrajati u borbi. Hrvatska može i mora bolje. Računamo na vas, konstruktivna kritika je uvijek dobrodošla.“

Most nezavisnih lista

Tagovi: petrov, most, ostanak

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

PSŽ: Broj novozaraženih svakim danom sve manji. Na posljednjem testiranju obrađeno je 152 uzorka, od kojih je 9 pozitivnih.

.

Svetkovina Gospodinova uzašašća u požeškoj Katedrali

.

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku

.

U sjećanje na dr. Franju Tuđmana: Obilježena obljetnica rođenja

.

Antonio Šarić: Ne promatrajte! Birajte!

.

Kandidat za gradonačelnika Požege dr.sc. Željko Glavić među svojim Požežanima

.

Predsjednik Milanović sudjelovao na polaganju prisege 30. naraštaja ročnih vojnika u Požegi

.

Objavljujemo rezultate velike ankete 034 portala za lokalne izbore 2021.

.

Još uvijek ne znate hoćete li izaći na izbore? Možda vam pomogne vremenska prognoza za izbornu nedjelju

.

I dalje zajedno - nastavimo s projektima i investicijama na području našeg Grada

.

Sada je odgovornost na Vama!

.

Ovaj je za sve vas

.

Pad broja oboljelih u Hrvatskoj. Preminula 41 osoba

.

Mitar Obradović i lista: Ostavite ključ Grada na vidljivom mjestu, promjene će u ponedjeljak zasukati rukave

.

Milena će konstruktivno voditi Vijeće kroz suradnju i dijalog sa svim predstavnicima građana

.

Samo 5 sastojaka: Recept za fantastični kolač s namazom od lješnjaka i čokolade

.

Paradoks: Na dan izbora u Hrvatsku će se ulaziti bez ikakvih ograničenja za hrvatske državljane

.

Međunarodno natjecanje Ekonomske škole Požega

.

Danas u ponoć počinje predizborna šutnja: Evo koliku će kaznu kandidati platiti ukoliko ju prekrše

.

Požeški športski savez dobio 90.883,10 kuna na natječaju Ministarstva turizma i sporta ʺHrvatska pliva 2021ʺ

.

I ovog vikenda pojačane mjere u prometu

.

Dovršeno kriminalističko istraživanje nad Vinkovčaninom (29) koji je putem email adrese otvorio račun u lutriji koristeći OIB Požežanina (50)

.

Pleterničanin (30) sjedio u ugostiteljskom objektu u Kaptolu unatoč izrečenim mjerama COVID-19 liječenja pa zaradio kaznenu prijavu

.

U 2021. godini za izgradnju kanalizacijske mreže u Kaptolu 800.000,00 kn

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 143 uzorka, od kojih je 7 pozitivnih

.

Danas oblačno uz povremenu kišu i grmljavinu

.

Od danas povlastice za ulazak u Njemačku za one koji su se cijepili. Vrijedi li to i za Hrvate?

.

U Veliku su stigle promjene i prije izbora

.

Razgovor s Lukom Samardžijom i Arijanom Pospišil- kandidatima za župana i zamjenicu župana PSŽ

.

Popis svih kandidata za župana, gradonačelnike i načelnike u Požeško-slavonskoj županiji

.

U posljednja 24 sata zabilježeno je preko tisuću novih slučajeva u Hrvatskoj

.

Sutra u Lipiku moguće cijepljenje i bez prethodnih prijava

.

Recept za prefino varivo koje će voljeti cijela obitelj

.

Josip Budimir: ʺPozivam Damira Razumovića na javno sučeljavanje!ʺ

.

Ljudi kojima politika nije pisala životopise!

.

Kandidat za načelnika Općine Velika Dario Ivković obišao radove na Hotel & Spa resort Shhhuma, a najavio je cestovno spajanje s Jankovcem europskim novcem

.

Izgradnjom vrtića u Poljani pišemo novu povijest za svu djecu ovoga kraja

.

VREMEPLOV: Na današnji dan prije pet godina posječena su stabla na Trgu sv. Terezije

.

Izlet HPD „Sokolovac“ Požega Jubilarni Jankovački Planinarski Put

.

Biskup Škvorčević čestitao Ramazanski Bajram

.

Razumović demantira situaciju oko debate u Kutjevu: #ostanimo odgovorni#, Spin doktori ili što nam se servira?

.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 209 slučaja zaraze korona virusom

.

U prometnoj nesreći u Brestovcu lakše ozlijeđen 43-godišnjak

FOTONALAZ

VREMEPLOV: Na današnji dan prije pet godina posječena su stabla na Trgu sv. Terezije