NASLOVNAŽIVOT
Bolje bi bile dvije lige po dvanaest?!

FOTO: Franjo Memedović

KOLUMNA FRANJE MEMEDOVIĆA

Bolje bi bile dvije lige po dvanaest?!

3.7.2019. 17:10 | Franjo Memedović PREGLEDA: 1840

Prema poznatim odlukama i kriterijima o načinu i sustavu natjecanja u nogometnim ligama na regionalnoj i lokalnoj razini, koji proteklih tjedana dobivaju svoju formu i oblik, oformljena je i ustrojena i nova MŽNL Slavonski Brod - Požega, koja će brojati četrnaest klubova, osam s područja Brodsko-posavske županije i šest iz Požeško- slavonske. Nakon što je postalo poznato koji će klubovi činiti sastav ove lige s područja Županije požeško-slavonske, na nivou ove županije formirane su Prva ŽNL s četrnaest i Druga ŽNL s deset klubova.

Po i ne baš jasnim kriterijima zašto su i kako određeni klubovi došli u krug prvoligaša ŽNL Požeško-slavonske, a pogotovo do broja četrnaest, nameće se bitnije pitanje od ovoga, da li je možda bolje bilo razmišljati, da obadvije nogometne lige na području ove Županije, broje po dvanaest klubova? Dobro je znano s kakvim se sve poteškoćama klubovi tijekom natjecateljske sezone susreću, kako sa onima koji su objektivne naravi tako i s onima koji su produkt često pogrešnih i nedovoljno promišljeni i razrađenih odluka, a znatno stvaraju probleme klubovima u njihovu egzistiraju i funkcioniranju.

Kada se razmišlja, kako bi bilo bolje rješenje da obadvije nogometne lige na području Županije požeško-slavonske broje po dvanaest klubova, prvenstveno se misli na to , da se klubovima, a i područnom nogometnom savezu olakšaju okolnosti i uvjeti u kojima će se sprovesti natjecanje. Da bi se to moglo osigurati bilo bi dobro kada bi natjecateljska sezona u ovim ligama započinjala u predzadnjem ili zadnjem vikendu u kolovozu, a završavala krajem mjeseca listopada, što se smatra nekim optimalnim vremenskim uvjetima i rokovima za igranje utakmica u ovim rangovima natjecanja, a to bi se vrlo lako moglo sprovesti upravo kada bi ove dvije lige brojile po dvanaest klubova. Dobro je poznato koliko se vremenski uvjeti za organizaciju i odigravanje utakmica pogoršavaju u kasnim jesenskim mjesecima, studenom, kada je više kišnog vremena, blatnjavi terene, a mogući su i raniji snjegovi. Ovom u prilog ne ide niti pomicanje sata na računanje zimskog vremena, što dirigira početak utakmica na rane popodnevne sate , trinaest i trideset, a isto tako ništa manje nije nevažno, što već početkom, a pogotovo sredinom studenoga, započinju svinjokolje, koje stvaraju dodatni razlog i poteškoće oko prikupljanja igrača i organizatora utakmica.


Kada se sve ovo zna i uzme u obzir, nameće se ono najvažnije pitanje, a i dobiva odgovo, da li bi nekim klubova trebalo biti bitnije da li se natječu u Prvoj ili Drugoj ŽNL od mogućeg problema da li će i kako u kasnim jesenskim mjesecima moći organizirati prvenstvenu nogometnu utakmicu ili otići na gostovanj, u nekim slučajevima, udaljeno i preko stotinu kilometara?

Možda se o ovim problemima i nije na ovakav način razmišljalo kada su se ove lige formirale i kada su dolazili zahtjevi i pritisci u kojoj bi tko ligi želio igrati. Sada kada je poznato da je skoro cijela bivša Druga ŽNL postala Prva, što neki iz te lige sigurno nisu zaslužili, a bivša Treća liga postala je Drugom ŽNL, što je i logično jer trećeligaša više nema, to je moglo biti dovoljnim racionalnim razlogom, da dvije novo ustrojene ŽNL Požeško-slavonske, broje po dvanaest članova. Ako je pogreška i napravljena, to ne znači da je nepopravljiva.

tekst i foto: Franjo Memedović

Tagovi: sport, mžnl, nogomet, lige

48 SATI NA 034PORTALU

.

U Pakrac uskoro stiže trgovina Pepco

.

Subotnja šetnja Požegom 20.7.2019.

.

Ronko i Lucić u istom čamcu “putuju prema zalazećem suncu “

.

Odigran je prvi dan Makijevog memorijala

.

Općina Kaptol za sve osnovnoškolce nabavlja radne bilježnice

.

Potpisan ugovor za izgradnju Područnog vrtića u Poljani u vrijednosti 7.259.984,75 kuna

.

Danas i sutra sunčano i vruće

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

VW Golf Plus 1.9 TDI Goal oprema

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

UNESCO komisija posjetila Park prirode Papuk

.

U Požegi s radom započela druga Škola kuglanja za osnovnoškolce

.

Za vikend u Pakracu i Lipiku bogat društveni program

.

Radovi na uređenju oborinske odvodnje u Poljani

.

Požeština privatna prčija Pleterničkih Kennedyja? Otac župan, sin ministar, jedan šogor ravnatelj ŽUC-a, drugi Zavoda za javno zdravstvo

.

U automobilskom prostoru filtra za zrak skrivao 495 grama marihuane

.

Rodbina, suborci i prijatelji prisjetili se dragovoljca Domovinskog rata, pukovnika Dragana Jajića

.

U Požegi, u auto školama ʺHerzʺ i ʺDugaʺ održano je predavanje budućim mladim vozačima

.

U novu sezonu s novom Upravom kluba

.

Svečana dodjela diploma malim požeškim plivačima

.

Izmjena ovogodišnjeg natječaja za upis polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka

.

U požeškoj Gimnaziji popunjena sva mjesta u 1. razredu 2019./20.

.

Struje neće biti ...

.

Danas će prevladavati sunčano vrijeme, najviša dnevna temperatura većinom od 26 do 31°C

.

Nogometaši, vinari i uprava HNK Graševine Vetovo napunili klupsko vino u butelje

FOTONALAZ

PARKING KOD LIDLA: Bez riječi, ali i bez vidljive oznake pristupačnosti