NASLOVNADRUŠTVO
Biskupijski dan i koncert duhovne glazbe ʺOtvorite vrata Kristuʺ 21.rujna u Požegi

FOTO: 034 portal

POŽEŠKA BISKUPIJA

Biskupijski dan i koncert duhovne glazbe ʺOtvorite vrata Kristuʺ 21.rujna u Požegi

16.9.2019. 11:38 | Požeška biskupija PREGLEDA: 1737

U ponedjeljak 16. rujna u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi održana je tiskovna konferencija na kojoj je javnosti predstavljen program održavanja Biskupijskog dana koji se obilježava sljedeće subote 21. rujna 2019. godine u Požegi. Konferenciju je moderirao Marijan Pavelić, biskupijski povjerenik za medije, a u nazočnosti predstavnika mjesnih medija govorili su Robert Kupčak, voditelj Pastoralnog centra Požeške biskupije, Krunoslav Siroglavić, povjerenik za pastoral mladih i prof. Marija Milinković, voditeljica Biskupijskog zbora mladih.Na početku je moderator Konferencije Pavelić pozdravio nazočne i zahvalio im za suradnju i redovitu medijsku podršku koju iskazuju Požeškoj biskupiji u njezinim nastojanjima. Voditelj Pastoralnog centra Robert Kupčak potom je predstavio cjelokupni program Biskupijskog dana koji se održava prigodom 22. obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina biskupa. Spomenuo je među ostalim kako će se tom prigodom na početku pastoralne godine u sjedištu Biskupije okupiti svi kojima je povjerena određena služba u požeškoj mjesnoj Crkvi – svećenici, đakoni, redovnici i redovnice, bogoslovi, vjeroučitelji, odgojiteljice u vjeri, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, lektori, izvanredni djelitelji svete pričesti, članovi molitvenih zajednica, crkvenih udruga i pokreta te djelatnici biskupijskih katoličkih škola. Upoznao je prisutne s programom pojedinih skupina tijekom kojeg će biti predstavljeni neki zajednički pastoralni programi tijekom 2019./2020. godine te raspravljen način na koji će pojedina skupina u njima sudjelovati. Naglasio je na koncu kako će središnji dio prvoga dijela programa Biskupijskog dana biti zahvalno euharistijsko slavlje u 12 sati, tijekom kojega će bogoslov Matej Siluković iz Župe sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu biti zaređen za đakona.

O drugom dijelu programa progovorio je Krunoslav Siroglavić, povjerenik za pastoral mladih najavljujući održavanje glazbeno-duhovnog programa pod geslom „Otvorite vrata Kristu“ koji će početi u 20 sati u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc u Požegi. Osim što je predstavio pripremne radnje, angažman suradnika i rad organizacijskog odbora, povjerenik Siroglavić je istaknuo i glavnu nakanu održavanja ovoga programa koji je nastao kao plod Trećega biskupijskog euharistijskog kongresa 2017. godine: „Tim programom želimo, između ostalog, iskazati zahvalnost Bogu na daru utemeljenja Požeške biskupije te promicati među mladima kult svetoga pape Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije.“ Dodao je kako Požeška biskupija spomenutim projektom nastoji „mladima ponuditi takvu vrstu evangelizacije, pobožnosti i pristupa vjeri koji je njima blizak i prihvatljiv, a to je putem duhovne glazbe, zajedništva i radosti. To je na neki način naš odgovor na njihovu potrebu i žeđ za Bogom. Dok je za mlade u Slavoniji izražen pesimizam i trend raseljavanja, mi želimo ponuditi nešto drukčije i pozitivno.“ Rekao je također kako je „sve veći broj mladih upravo u Slavoniji koji sudjeluju u različitim molitvenim zajednicama, da se mladi u Požegi već godinama okupljaju na euharistijska klanjanja u Katedrali, a i Povjerenstvo je nedavno organiziralo ljetni kamp za mlade“, ustvrdivši na koncu „ kako možemo reći da se mlada Slavonija duhovno budi i obnavlja.“U posljednjem dijelu obraćanja povjerenik za mlade istaknuo je kako će nakon glazbenog dijela kao vrhunac cjelokupnog programa uslijediti euharistijsko klanjanje u požeškoj Katedrali.

O izvođačima i samom sadržaju koncerta progovorila je prof. Marija Milinković. Kao voditeljica Biskupijskog zbora mladih kazala je kako zbor čini preko 50 mladih članova koji dolaze iz različitih krajeva Biskupije: od Požege, Pleternice, Nove Gradiške, Našica i drugih mjesta. Istaknula je kako zbor ima svoju svrhu i nakon koncerta: „Okupljanjem mladih u biskupijski zbor mladih htjeli smo stvoriti jednu zajednicu koja će nastupiti na koncertu, ali koja će se nastaviti redovito okupljati i u drugim prigodama: svake prve subote u mjesecu na klanjanjima mladih u

Katedrali te na biskupijskim proslavama i hodočašćima. Cilj zbora nije prvenstveno pjevački nastup, nego uvođenje tih mladih ljudi u vjeru.“ Pored toga ukratko je predstavila ovogodišnje izvođače i repertoar koji čine najpopularnije pjesme glazbene duhovne scene u Hrvatskoj.

Na svršetku konferencije moderator Pavelić je još kratko predstavio promotivne aktivnosti i suradnju s medijima, a nakon toga prisutni predstavnici medija imali su priliku postaviti pitanja o nekim konkretnim dijelovima samoga programa.Tagovi: biskupija, otvorite vrata kristu, biskupijski dan, požega, koncert, duhovna glazba

48 SATI NA 034PORTALU

.

Pakrac u ruhu i duhu srednjeg vijeka

.

Struje neće biti ...

.

Vrijeme danas pretežno sunčano i toplo

.

Užas u Slavonskom Brodu: Maloljetnik propucan kroz nogu na raskrižju, policija uhitila 65-godišnjaka

.

6. Etno susreti Požeštine na prostoru Turističkog naselja Schon Blick u Vetovu

.

Poslušajte bećarac o štrajku u školama kojeg su osmislili i otpjevali Kempfovci

.

Svinjsko meso poskupjelo za čak 69,3 %

.

Hrabra mama Ana Mari (38) želi živjeti, a mi joj možemo pomoći!

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

PRODAJEM KANTE ZA MAST I INOX POSUDE ZA MED

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

FOTO: 11. Sajam Slavonski Banovac u Pakracu, 19.10.2019.

.

Na Sportsko- rekreacijskom centru održan 23. Malonogometni turnir „bojnik Tihomir Klobučar“

.

Judo klub ʺJIGOROʺ odličan na turniru u Velikoj Gorici

.

Koncert Slobodana Vasića u Platinumu u Požegi

.

Veleučilište u Požegi pokrenulo Erasmus KA2 projekt za osobe sa posebnim potrebama

.

Sunčano i toplo, ali i razmjerno vjetrovito

.

PROMETNA U VELIKOJ: Automobilom skoro uletio u obiteljsku kuću, odvezla ga Hitna pomoć

.

PROMETNA NESREĆA U POŽEGI: Jednu osobu odvezla Hitna, auto završio na nogostupu

.

Forum žena SDP-a Požega dao podršku žrtvama nasilja i prosvjedu „Pravda za djevojčice“

.

Subotnja šetnja Požegom 19.10.2019.

.

Matej Skuzin: ʺNetko nam na biciklističkoj stazi na Šicani podmeće zamke kako bi se ozlijedili!ʺ

.

Ovaj ljepotan je kod Ivandola pobjegao vlasniku, zove se Ben- jeste li ga vidjeli?

.

Goal Ballom obilježili Dan bijelog štapa u Katoličkoj osnovnoj školi

.

Na požeškom zavodu za zapošljavanje u rujnu je evidentirana 2.121 nezaposlena osoba

.

Hrvatica Zorka najtraženija je top-kriminalka

.

ʺJe li Matej Mitrović jedan od najpodcjenjenijih hrvatskih igrača?ʺ

.

Pretežno sunčano, i dalje iznadprosječno toplo

FOTONALAZ

Kad nema mjesta na Trgu, parkira se i nasred ceste