NASLOVNADRUŠTVO
Biskup Škvorčević uputio pismo krizmanicima

FOTO: požeška biskupija

Biskup Škvorčević uputio pismo krizmanicima

17.4.2021. 09:27 | Požeška biskupija PREGLEDA: 5717

Kao i prethodnih godina, požeški biskup Antun Škvorčević uputio je ovogodišnjim krizmanicima Pismo pod naslovom „Zašto vam sumnje obuzimaju srce (Lk 24,38)“, navedeno Pismo će ovih dana u tiskanom obliku primiti svaki krizmanik u Požeškoj biskupiji. Biskup u Pismu piše krizmanicima:

» Poštovani i dragi krizmanici!

Na Veliki četvrtak, 1. travnja 2021. u požeškoj Katedrali posvetili smo ulje, kojim ćete biti pomazani na slavlju svete potvrde u vašoj župi. Na njem su sudjelovali predstavnici pripravnika za navedeni sakrament iz župa Katedralnog arhiđakonata, te smo molili za sve ovogodišnje krizmanike. Želim vam ovim Pismom posvjedočiti svoju blizinu, očitovati razumijevanje te vam pružiti potporu u pripravi za tako važan životni događaj. Naime, u sakramentu svete potvrde Isus Krist snagom svoga Duha ulazi u vaša mladenačka bića te vas ispunja ljubavlju kojom je pobijedio smrt, potpuno vas ugrađuje u zajedništvo Crkve, svoj živi organizam. Okolnosti koje je stvorila pandemija koronavirusa i mjere uspostavljene za očuvanje zdravlja uvjetovale su nam život, među ostalim i odvijanje školske nastave i vašu pripravu za spomenuto slavlje. To stanje unijelo je u vaša srca određene sumnje i obeshrabrenje s obzirom na budućnost. No, i vama je Isus uputio riječi što ih je izrekao svojim učenicima pritisnutima teškim događajem njegove osude i smrti na križu: Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? (Lk 24,38). On je pobijedio i samu smrt te vas poziva: Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se! - I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta! (Mt 14,27; 28,20). Uvjereni da vas on prati na zemaljskom putu, prihvatite sve situacije koje ćete u životu susresti, pa i one najteže, te uz njegovu pomoć nastojte u njima učiniti sve najbolje što možete. Na taj način postupite i u pripravi i u samom slavlju sakramenta svete potvrde. Marom vaših župnika, vjeroučitelja i roditelja, služeći se i online putem, vjerujem da tako i činite. Usvajate znanja i pronalazite načine vježbati se u ponašanju na koje vas upućuje Isus Krist, rado se susrećući s drugim vjernicima, napose u crkvi na svetim slavljima. Korizma je bila osobito vrijeme u kojem ste, vjerujem, nastojali posvjedočiti svoju privrženost Isusu Kristu te svjesni svoga krsnog dostojanstva i poslanja, otvarali mu prostore svojih bića, slijedeći korake koji su vam bili predloženi. Želio bih vam zahvaliti za vjernost koju ste pri tom svjedočili, i odvažnost u nastojanju oko svoje cjelovite izgradnje, gdje duhovna nastojanja imaju središnje mjesto, te vam čestitam primanje sakramenta svete potvrde.


Isus vas prijateljski upozorava: Pazite da vas tko ne zavede! (Mt 244). Pozivam vas da dobro promislite koliko je važno da kao mladi ljudi ne ostanete prazni i besciljni, nego u Isusu Kristu pronalaze nadahnuće i poticaj za život duboke povezanosti s njime u njegovoj Crkvi. On je za sebe rekao: Ja sam svjetlost svijeta! (Iv 8,12). Pobijedivši smrt, posvjedočio je da vas može ispuniti svjetlom u srcu, mirom u svakodnevnim izazovima. Upamtite: Isus Krist vas se neće nikada odreći, jer on je i za vas umro na križu, te svojom ljubavlju moćnijom od smrti želi biti vaša snaga. Ne zaboravite da to njegovo prijateljstvo prema vama traži vaš odgovor. Posvjedočite mu svoju blizinu dnevnom molitvom, nedjeljnim sudjelovanjem na svetoj misi, marljivim radom u školi, iskrenim njegovanjem prijateljstva s drugim mladim ljudima, čestitim ponašanjem u društvu, unoseći u njega vrijednosti koje ste naučili u obitelji, Crkvi i školi, solidarnošću sa slabima, bolesnima, osamljenima i siromašnima. Na taj način učinite da naše društvo bude bolje. Što bi vrijedilo osuđivati druge ljude i društvena stanja, ukoliko ni u čemu ne biste davali svoj doprinos da se ono poboljša? Vi to možete, ako želite i ako tražite Božju pomoć na tom putu. Od srca vam želim da u sakramentu svete potvrde budete ojačani Isusovim duhom, te nikada ne posumnjate da se isplati ustrajati na putu vjernosti Bogu i poštenja prema čovjeku, radeći za opće dobro. Povežite se međusobno i založite svoje mladenačke snage u plemenitost i dobrotu. Ispunit će vas to zadovoljstvom i najtješnje združiti s Bogom, njegovom ljubavlju koja vas je pozvala u život, darovati vam iskustvo istinskog smisla postojanja. U izboru svoga životnog zvanja, osluškujte svoje srce da biste prepoznali je li vas Bog poziva da krenete putem svećeničkog ili redovničkog zvanja te ga odvažno slijedite. Neka vas prati trajni zagovor Isusove Majke, koju posebnom odanošću štujemo u našim biskupijskim svetištima, napose u Voćinu i Pleternici. Srdačno vas pozdravljam i blagoslivljam, radujući se susretu s vama na slavlju svete potvrde«, zaključuje biskup Škvorčević.

Tagovi: požeška biksupija, biskup, pismo, krizmanici

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Izvanredan rezultat HDZ-a na lokalnim izborima čast je, ali i odgovornost prema biračima

.

Stanari Ulice P. Radića očajni: ʺPogledajte na što cesta liči, sramota!ʺ

.

Završni koncerti učenika Glazbene škole Požega

.

TOMISLAV LNENIČEK: Veliko Vam hvala na podršci koju ste mi dali na lokalnim izborima za gradonačelnika Grada Lipikaʺ

.

GLAS PODUZETNIKA: ʺSportsko-rekreativni plesni klubovi ne rade već osam mjeseci zbog nelogičnih mjera Nacionalnog stožera czʺ

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke

.

Vinko Grgić je senzacija izbora u susjednoj županiji

.

VOZIMO HIBRIDNE I ELEKTRO AUTOMOBILE: U Pakracu već prometuju, uskoro i punionica

.

Cheesecake s Nutellom: Recept za savršenu tortu od sira bez paljenja pećnice

.

LOKALNI IZBORI: Evo za koga ste sve glasali u Požeško-slavonskoj županiji

.

Rekorder vikenda: pijani 31-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,74 promila sletio u putni kanal pa ʺzaradioʺ kaznu od 12, 300 kn

.

Kod 22-godišnjaka pronađena marihuana i „speed“, a kod 20-godišnjaka marihuana

.

U automobilu 60-godišnjaka pronađeno 148,50 kg duhana te je osumnjičen za nedozvoljenu trgovinu

.

PSŽ: brojke novozaraženih u padu. Na posljednjem testiranju obrađeno je 23 uzorka, od kojih je 8 pozitivnih

.

OPĆINA KAPTOL: Postavljena klupa kod Grada

.

Nakon jutranje kiše i grmljavine, naoblaka

.

Pleternica 100% obrađena: Marija Šarić nova je gradonačelnica Pleternice

.

U Velikoj tijesna utrka: Hofman i Ivković idu u drugi krug- jedini u PSŽ

.

Prema rezultatima DIP-a: prof. dr. sc. Željko Glavić novi je gradonačelnik Požege

.

NESLUŽBENO: Tonka, Marija i Joka pobijedili već u prvom krugu

.

LOKALNI IZBORI: Do 16:30h odaziv na području PSŽ i dalje slab, glasalo tek 33,49% birača

.

Jeste li se ikada pitali koliko je mjehurića u pivu? Ovi znanstvenici nisu prestali točiti dok nisu otkril

.

Vatrogasna zajednica Pakrac-Lipik: Vatrogasci dokazali spremnost za sve izazove

.

Sprema se ustavna tužba protiv Stožera

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Preminula 21 osoba

.

Ma, kakve jabuke: Recept za finu prhku pitu s jagodama

.

Rukometaši Požege pobijedili u gostima Medveščak (Zagreb) u 21. kolu 1. HRL - Sjever

.

Gužve na granicama: Danas se zbog izbora u Hrvatsku može ući i bez testa na koronavirus

.

U Požeško-slavonskoj županiji od ponedjeljka počinje nastava po modelu A za sve škole

.

U Kutjevu je održano ocjenjivanje graševina

.

Požeški srednjoškolac Marko Sigurnjak osvojio drugo mjesto na Državnom natjecanju strukovnih škola

.

U Požeško-slavonskoj županiji otvoreno 225 biračkih mjesta

.

PSŽ: I dalje značajan pad novozaraženih. Na posljednjem testiranju obrađeno je 433 uzorka, od kojih je 7 pozitivnih

.

Na biračko mjesto s maskom, vlastitom olovkom i osobnom

.

Danas djelomice sunčano, poslijepodne kiša i grmljavina

FOTONALAZ

VREMEPLOV: Na današnji dan prije pet godina posječena su stabla na Trgu sv. Terezije