NASLOVNADRUŠTVO
Biskup Škvorčević pohodio prognaničko naselje Kovačevac

FOTO: Požeška biskupija

POŽEŠKA BISKUPIJA

Biskup Škvorčević pohodio prognaničko naselje Kovačevac

9.8.2019. 08:32 | Požeška biskupija PREGLEDA: 881

U pripravi za svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa, na blagdan Preobraženja Gospodnjega, 6. kolovoza, biskup Antun Škvorčević pohodio je prognaničko naselje Kovačevac kod Nove Gradiške te s njegovim stanovnicima slavio svetu misu. Koncelebrirao je Branko Gelemanović, župnik novogradiške Župe Bezgrješnog Začeća BDM, Ivan Popić ravnatelj Biskupijskog caritasa te Marko Dušak, župni vikar u spomenutoj Župi.

Pozdravljajući sudionike slavlja biskup Antun je izrazio radost što ih može posjetiti, pogledati ih u lice, osjetiti ljepotu i radost, ali i teškoće koje nose u svojim srcima, a još više u svojim životima, te u svetoj misi sjediniti ih s Isusovom mukom, smrću i uskrsnućem. Rekao je da im ovim pohodom u pripravi za proslavu biskupijskog zaštitnika sv. Lovre želi posvjedočiti da su i oni sastavni dio Božjeg naroda u Požeškoj biskupiji, i podsjetiti ih kako oni svojom patnjom i trpljenjem služe njezinu dobru, dobru naše Crkve i našeg naroda. Spomenuo je da danas slavimo blagdan Preobraženja Gospodinova, koji nas podsjeća da nismo osuđeni na život kakav trenutačno ostvarujemo, nego da smo uključeni u proces preobraženja Božjeg Sina iz muke i smrti u pobjedu uskrsnuća. Pozvao je prognanike i druge sudionike slavlja da zahvale Isusu Kristu što ih smatra svojima, što ih voli i što im želi dodijeliti ono dobro za koje je on umro i uskrsnuo.
U homiliji biskup se osvrnuo na natpis na majici jedne sudionice misnog slavlja: »Optimism is a lifestyle - Optimizam je stil života« - te je ustvrdio kako je dobro da ljudi budu optimisti, ali je naglasio da se treba zapitati na čemu je on utemeljen u našem svijetu i životu punom teških i mučnih nevolja. Rekao je da se odgovor na to pitanje nalazi u naviještenoj Božjoj riječi. Prorok Danijel u prvom, a apostol Petar u drugom čitanju govore o onome što su Božjega vidjeli i čuli, a i Lukin evanđeoski ulomak govori o onome što su Isusovi učenici vidjeli i čuli na gori Taboru, i Božji glas koji su čuli o Sinu Izabraniku kojega trebaju slušati. Podsjetio je nazočne da svakoga dana mnogo toga gledamo i slušamo na televiziji i drugim medijima. Međutim, upozorio je, ako naše gledanje i slušanje ostane samo na toj površnoj razini, nećemo nikada pravo i istinski razumjeti ni što je naš život ni što je svijet u kojem živimo. Stoga ih je pozvao da ne slušanju i ne gledaju samo ono što govore i ostvaruju moćnici ovoga svijeta, nego da se vođeni Božjom riječju vjerom uzdignu iznad ovozemaljske stvarnosti, te osluškuju ono što Bog govori i gledaju ono što on ostvaruje za nas. Osvrćući se na viđenje proroka Danijela, - u kojem nakon četiri čudovišna bića koja simboliziraju četiri susljedna i prolazna kraljevstva, čiji su vladari neljudski postupali s njegovim izraelskim narodom i progonili ga, s neba na zemlju silazi »netko kao Sin čovječji«, kojemu je Bog predao vječno i neprolazno kraljevstvo, - biskup je rekao da je u tom liku Sina čovječjega prikazan Sin Božji, Isus Krist kojemu je Otac predao svu vlast na nebu i na zemlji. Naglasio je da Gospodin Isus Krist tu vlast nije, poput zemaljskih moćnika stekao vojnom, političkom, gospodarskom ili nekom drugom moći, nego time što je položivši sebe za nas do kraja, do u smrt, jednom zauvijek pobijedio smrt. Stoga na pitanje tko je gospodar svijeta, prvi kršćani su odgovarali: Isus Krist je »Gospodin - Kyrios«, koji se inače pridavao zemaljskim kraljevima i moćnicima. Pozvao je nazočne da se obnove u svijesti kako je Isus Krist jedini i pravi gospodar svijeta i njihova života, i da se još većim žarom i odlučnošću opredijele njemu jedinome služiti.

Govoreći pak o evanđeoskom ulomku u kojem sv. Luka opisuje kako se Isus preobrazio pred trojicom svojih najbližih učenika dok je molio na brdu Taboru, biskup je ustvrdio da se i naša istinska preobrazba događa kad u molitvi Bogu otvaramo i uzdižemo dušu, kad u nas uđe Božja ljubav, naklonost i blizina, koju nazivamo milost, a kojom nam Bog već sada na zemlji daje predokus vječnog preobraženog života na nebesima. Na tom temelju možemo s pravom tvrditi da je optimizam naš životni stil, jer on ima svoje pokriće u Bogu koji voli čovjeka, te vjernik nema potrebe svrstavati se među one koji ne računaju s Bogom te svakodnevno tumače kako u Hrvatskoj ništa ne valja, ništa se ne može i ne isplati. U tom vjerničkom optimizmu poželio je svima radostan blagdan biskupijskog zaštitnika sv. Lovre.

Na svršetku misnog slavlja biskup je poručio nazočnima da su sudjelovanjem u svetoj misi, a osobito primanjem svete pričesti otvorili Isusu Kristu prostore svog bića, da on u njihovim nemoćima i trpljenjima ostvaruje svoju konačnu preobrazbu. Zahvalio je pjevačima za predvođenje liturgijskog pjevanja, a gospođi Ivki što je lijepo uredila prostor za misno slavlje. Zahvalio je župniku Gelemanoviću i župnom vikaru Dušaku za duhovno služenje prognanicima u ovom naselju, te je na sve zazvao Božji blagoslov. Nakon svete mise nazočni su prognanici primili novčani dar Požeške biskupije


Tagovi: biksup, kovačevac, posjeta

48 SATI NA 034PORTALU

.

Osoba privedena u Istražni zatvor u Požegi pozitivna na COVID 19, desetak pravosudnih policajaca u samoizolaciji

.

Kaufland kažnjen s 1,1 milijuna kuna

.

Pomozimo Ronilačkom klubu Požega oko prikupljanja donacija za kupovinu kompresora

.

NOVA ODLUKA: Proširuje se obveza nošenja maski

.

92 nova slučaja koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 132 osobe

.

Pravoslavni vjernici proslavili Petrovdan u Donjim Grahovljanima

.

NEK SMO I MI PO NEČEM NAJBOLJI U EU: Mladi u Hrvatskoj imaju najbolje digitalne vještine

.

Trgovina KTC u Požegi od danas ponovno otvorena

.

Komunalac Požega krenuo s podjelom uplatnica za prvih šest te akontacijskih rata za narednih pet mjeseci 2020. godine za komunalni otpad

.

Kazna za nenošenje maski je od 1000 do 5000 kuna

.

To se mora probati: Recept za brzu ʺmaksiʺ palačinku iz pećnice

Nikon D850 DSLR Camera i Nikon D750 DSLR

Potrebni ozbiljni radnici za rad u Švedskoj

NOVO! Antibakterijski i dezinfekcioni otirači

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Struje danas neće biti .....

.

Od jučer čak osam pozitivnih na koronavirus, ukupno 83 oboljelih u našoj županiji

.

NAJBOLJA CIJENA U GRADU - Otkup zlata koji nudi besplatnu procjenu i isplatu odmah u gotovini

.

Policija je noćas u Požegi zaustavila 40-godišnjeg vozača s 2,08 promila

.

60-godišnja Požežanka provalila u kuću 83-godišnjaka i ukrala novac

.

Danas pretežno sunčano

.

Prinosi i kvaliteta pšenice su rekordni, no ratari su nezadovoljni cijenom

.

52 nova slučaja u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 129 osoba

.

Putujte sigurno i odgovorno

.

Otvorene prijave za natjecanje „Ljetna okućnica Lipika 2020.“

.

Jedan trgovački lanac Slavonki mora isplatiti štetu jer ju je zaštitar optužio za krađu koju nije počinila

.

U PSŽ je na posljednjem testiranju bilo 186 uzoraka te nema pozitivnih rezultata na koronavirus

.

HZJZ objavio: Ovo su građani koji ne moraju nositi masku

.

Danas moguće probijanje zvučnog zida Eskadrile lovačkih aviona HRZ-a

.

Korona ruši rekordne cijene nafte na svjetskim tržištima, pogledajte kakve su nove cijene u RH

.

Nova pravila na granici, donosimo detaljne upute HZJZ-a

.

Malinovac: Recept za najfiniji okus djetinjstva u liker verziji

.

Općina Kaptol objavila je javni natječaj za prodaju nekretnine

.

Struje danas neće biti .....

.

Policija zabilježila provalu u kuću, požar stana, prometne nesreće i mučenje životinja

.

Najviša dnevna temperatura između 23 i 27 °C

.

Veliki trgovački lanac odlučio besplatno dijeliti zaštitne maske svim kupcima koji ih ne budu imali

.

Struje danas neće biti .....

FOTONALAZ

FOTKA DANA: U polju kod Jakšića