NASLOVNADRUŠTVO
Biskup Škvorčević krstio peto i šesto dijete obitelji Lefelman

FOTO: požeška biskupija

Biskup Škvorčević krstio peto i šesto dijete obitelji Lefelman

28.4.2021. 10:13 | Požeška biskupija PREGLEDA: 2215

U župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Siraču, 27. travnja požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je večernje euharistijsko slavlje tijekom kojeg je krstio Leona i Elu Mariju, peto i šesto dijete roditelja Krasanka i Danijele Lefelman. Koncelebrirali su župnik Mihael Kos i biskupov tajnik Matej Siluković. Započinjući misno slavlje biskup je pozdravio spomenute roditelje i druge članove obitelji te je izrazio radost što je danas došao u Sirač u dragoj prigodi krštenja njihove djece. Spomenuo je kako se nalazimo u uskrsnom vremenu kada posebno snažno nastupa pred nas uskrsli Gospodin, kojem pripadamo po svetom krštenju i koji nas želi uvesti u zajedništvo svoje pobjede nad smrću. Kazao je da će u to zajedništvo ući po krštenju i mali Leon i Ela Marija.U homiliji biskup je ustvrdio da naviješteni ulomak prvog čitanja iz Djela apostolskih prikazuje događaje koje je Isus Krist pokrenuo svojim uskrsnućem prije dvije tisuće godina, i koji traju sve do danas. Naznačujući što je to uskrsli Gospodin konkretno pokrenuo, biskup je rekao da se nakon ubojstva đakona Stjepana dogodilo nešto iznenađujuće. Naime, Isusovi učenici koji su pred progonom pobjegli iz Jeruzalema, po svim onim krajevima u koje su dospjeli proširili su radosnu vijest da Isus nije ostao mrtav u grobu, nego da je svojim uskrsnućem pobijedio smrt. Tako se ljudska namjera da spriječi govor o uskrsnuću Isusa Krista i onemogući svjedočenje za taj događaj, pretvorila u izvanrednu priliku da se ono proširi u onodobnim poganskim krajevima i nastavi dalje sve do nas danas u Hrvatskoj, ustvrdio je biskup. Istaknuo je da tako nešto snažno ne bi mogao ostvariti neki mrtvac, nego samo onaj koji je pobijedio smrt te je djelatan u povijesnim događajima. Napomenuo je da je svrha naviještanja radosne vijesti o Isusovoj pobjedi nad smrću bila pozivati ljude na obraćenje i vjeru u uskrslog Gospodina, da se ljudi priklone Gospodinu Isusu Kristu i da budu njegovi. Biskup je pozvao sudionike slavlje neka preispitaju je li među njihovim životnim ciljevima prisutno nastojanje da se priklone Gospodinu. Naglasio je kako je najvažnije pitanje u našem životu čiji smo mi zapravo i što će od nas i od svega što smo radili na ovom svijetu na kraju biti. Kad se priklonimo Gospodinu, pobjedniku nad smrću i budemo njegovi, svrstali smo se na pravu stranu i hodimo onim putem kojim se ne stiže samo do groba, nego i preko groba, ustvrdio je biskup. Dodao je kako su se roditelji Lefelman prihvaćanjem brojne djece na svoj način priklonili Gospodinu koji voli život. Poželio je da njihova djeca kroz krštenje, a kasnije i kroz životno opredjeljenje budu pridružena Gospodinu te da budu njegova, jer će samo u Isusu Krstu moći ostvariti puninu života na koju su pozvana.


Biskup je potom podsjetio kako u današnjem evanđeoskom ulomku Isus sebe predstavlja kao pastira i tumači da oni koji u njega vjeruju, poznaju njegov glas i idu za njim, a on im daje život vječni. Ustvrdio je kako je Isus zbog zajedništva sa svojim Ocem tako moćna osoba da može ljudima dati život vječni, te da se svaki onaj koji se njemu priklanja, stavlja u naručaj Bogu Ocu, jer su Otac i on jedno. Biti jedno s Isusom Kristom, i u njemu biti jedno s Ocem, to je najveće i najsnažnije što nam se može dogoditi, zaključio je biskup. Poželio je da djeca Leon i Ela Marija po krštenje budu tako povjerena Isusu Kristu, te postanu jedno s njime i jedno s Bogom ovdje na zemlji i za svu vječnost. Poručio je roditeljima da će najbolje učiniti za svoju djecu, ako ih budu učili kako ona konačno pripadaju onom Bogu koji nam se objavio u Isusu Kristu, koji je pobijedio smrt i čovjeka uzdigao u najviše dostojanstvo.

Završavajući misno slavlja biskup je roditeljima čestitao najprije na rođenju njihove djece, a onda i na njihovu preporođenju u svetom krštenju, te je poželio da ono što je Bog u njima započeo ostvarivati, uz njihovu pomoć bude dovršeno. Također im je poželio puno radosti u žrtvi ljubavi koju će ulagati u svoju djecu, svjesni da djeca od ničega tako ne žive kao od ljubavi koju u njih unose. Na novokrštenu djecu i na cijelu njihovu obitelj zazvao je Božji blagoslov. Nakon svete mise biskup se u župnom domu susreo s članovima obitelji Lefelman, zanimao se za njihov obiteljski život, djeci je podijelio darove a roditeljima uručio novčani prilog Požeške biskupije.Tagovi: krštenje, obitelj, djeca, biskup

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Subotnja šetnja Požegom, 24.7.2021.

.

Vučković: “Putem Mjere 5.2.1. Požeško-slavonskoj županiji bit će osigurana brza, efikasna i učinkovita pomoć“

.

Dolazi velika promjena za one koji vole komentirati i čitati komentare ispod članaka na našim portalima. Pojedince čekaju masne kazne

.

Danas, od 9,00 - 10,30 i 10,30 - 12,00 sati je pretposljednji dan obuke u Školi plivanja

.

Pali presretači: USKOK podigao prijavu protiv šest policajaca s područja Slavonskog Broda

.

Kaskaderi održali radionicu u Lipiku; u ponedjeljak dječja kaskaderska radionica

.

Divljač stvara milijunske štete na usjevima, a poljoprivrednici ju ni ne prijavljuju jer je gotovo nenaplativa

.

Počinje cijepljenje i u ljekarnama, a građani će moći odmah dobiti covid-potvrdu

.

Članovi Stolnoteniskog kluba Požega osvojili tri medalje na ʺCibalia Kids Openuʺ u Vinkovcima

.

Trik za tako finu limunadu da bismo je pijuckali cijelo ljeto

.

U slijetanju osobnog automobila s ceste u Marindvoru jedna osoba povrijeđena

.

Najveće škembe u Europi imaju Hrvati, Eurostat je objavio da je u Hrvatskoj 65% građana pretilo

.

Danas pretežno sunčano uz prolaznu naoblaku

.

FOTO: Šetnja kroz Kutjevo petkom

.

U 2020. godini najviše Hrvata otišlo u Njemačku, u Hrvatsku najviše doseljenih iz BiH

.

Na lipičkim bazenima dodijeljene prve diplome za uspješno završenu Školu plivanja

.

SKLONIŠTE ZA ŽIVOTINJE BUČJE: Najviše pasa i dalje udomljavaju Nijemci

.

Najfiniji pečeni krumpiri iz pećnice

.

Od ponedjeljka do srijede u Požegi će se održati akcija dobrovoljnog darivanja krvi

.

Bilice Cup: Brojne malonogometne ekipe u petak i subotu dolaze u Bilice

.

Izrada Provedbenog programa za mandatno razdoblje 2021. – 2025. obveza svih jedinica lokalne i regionalne samouprave

.

Alkohol i žene! U Hrvatskoj svaka šesta žena svakodnevno pije alkohol

.

Pojačane aktivnosti nadzora prometa u dane vikenda i najava akcije

.

U Pakracu pronađena droga kod 20-godišnjaka, u Pleternici predana ručna bomba

.

Biskup Škvorčević posjetio obitelji u Našicama nastradale u nevremenu

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 54 uzorka, od kojih su 3 pozitivna

.

Danas sunčano, do kraja dana moguće nestabilnosti

.

IZLOŽBA KONJA U MIHALJEVCIMA Vilenjaku 1. mjesto s pastuhom Mangom

.

Današnjom radionicom završeno Muzejsko ljeto za djecu

.

Hrvatski tamburaški savez Osijek: Prijave za sudjelovanje na 44. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe su otvorene do 1. rujna 2021. godine.

.

Više od 25 tisuća građana otišlo ove godine u mirovinu, pogledajte koliko dobivaju

FOTONALAZ

Kod Zvečevačkog parka uočena je srna, molimo vozače da budu oprezni