NASLOVNADRUŠTVO
Biskup primio voditelje braniteljskih udruga s područja Požeške biskupije

FOTO: Požeška biskupija

POŽEŠKA BISKUPIJA

Biskup primio voditelje braniteljskih udruga s područja Požeške biskupije

3.12.2019. 08:36 | Požeška biskupija PREGLEDA: 801

U pripravi za XI. hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćin, požeški biskup Antun Škvorčević primio je 2. prosinca u Biskupskom domu u Požegi Nenada Križića i Matu Bubaša, predsjednika HVIDR-e Virovitičko-podravske županije, voditelje organizacije hodočašća u Voćin s pedesetak voditelja HVIDR-e te drugih braniteljskih udruga i specijalne policije proisteklih iz domovinskog rata. Na susretu su sudjelovali branitelji i braniteljice s područja šest županija na kojima se prostire Požeška biskupija: Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Osječko-baranjske. Program je započeo u Dvorani bl. Alojzija Stepinca prigodnom riječju Nenada Križića koji je predstavio nazočne branitelje, te ukratko prikazao tijek priprave i organizacije predstojećeg hodočašća hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćin idućega 13. prosinca pod vodstvom Mate Bubaša i suradnika.Biskup Škvorčević je uputio riječi dobrodošlice braniteljima, izražavajući radost što im može opet otvoriti vrata Biskupskog doma, primiti ih, iskazati im poštovanje i zahvalnost za žrtvu koju su uložili u slobodu domovine te im posvjedočiti koje im dostojanstvo pripada u našem društvu.  Uslijedilo je pojedinačno predstavljanje i obraćanje svakog pojedinog branitelja koji su se, prisjećajući se ratnih dana, osvrnuli na sadašnje stanje te očitovali brige i nevolje koje ih prate nakon domovinskog rata. Svi nazočni su obećali sudjelovati na predstojećem jedanaestom hodočašću hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćin te izrazili zahvalnost za duhovnu i drugu skrb koju Požeška biskupija na čelu s biskupom Antunom iskazuje hrvatskim braniteljima, udovicama, roditeljima i svim drugim dionicima teškog ratnog iskustva.
Potom je biskup Antun braniteljima izrazio dvostruku zahvalnost. Najprije za  njihovu izvanrednu, na smrt spremnu slobodu kojom su krenuli u obranu Domovine, te im poručio da tu slobodu čuvaju kao dragocjenu baštinu, njihovu vlastitu i našu zajedničku. Ustvrdio je da se budućnost domovine i države istinski može graditi jedino slobodom od sebičnosti i uskih interesa,  kazavši kako su branitelji u tom smislu svojevrsni izazov našoj Hrvatskoj, osobito onima koji možda imaju premalo osjetljivosti za te i takve vrijednosti, te je pozvao branitelje neka nikada ne budu žalosni zbog toga što ih ljudi možda ne cijene dovoljno. «Ne vrijedite vi onoliko koliko vas drugi vide kao takve, nego onoliko koliko vi jeste takvi. Vaš ponos je ukorijenjen u onome što ste najbolje mogli i znali učiniti za svoju domovinu», poručio im je biskup. Pored toga, zahvalio im je što su se ponovno okupili na ovom susretu u Požegi, i već stvorili određeno hodočasničko, voćinsko raspoloženje. Podsjetivši na stradanja koja je Voćin pretrpio, ne samo u nedavnom domovinskom ratu, nego i u prijašnjim stoljećima, biskup je naglasio da je Voćin uvijek pronalazio duhovnu snagu kojom se iznova podizao i pobjeđivao. Kad se, ljudski gledano, činilo da je nakon ubojstva 47-ero stanovnika i potpunog razaranja drevnog svetišta u Voćinu zavladala potpuna nemoć, hodočasnici koji su se u velikom broju počeli okupljati na materijalnim ruševinama posvjedočili su da ne pobjeđuje onaj koji ruši, i da nitko ne može uništiti čovjeka koji nije duhovno razoren u sebi samome, u svom dostojanstvu i ponosu. «Kad hrvatski branitelji dođu u Voćin i okupe se oko lika Gospe Voćinske, spominjući se svih njegovih stradanja, oni uvijek ponavljaju veliku povijesnu istinu da pobjeđuju oni koji su veliki duhom i duhovnom slobodom», ustvrdio je biskup. Konačno je zahvalio braniteljima što razumiju koliko je dragocjeno današnju Hrvatsku izgrađivati u dimenzijama duha, i što se žele uključiti u duhovni dinamizam koji je stoljećima prisutan u Voćinu. Podsjetivši branitelje da su «stradalnici s naših prostora uvijek u Voćinu s Bogom pronalazili bistrinu duha i hrabrost, i u toj duhovnoj jasnoći i hrabrosti znali pobjeđivati i u najtežim ratnim nevoljama», biskup im je poručio da «s tom duhovnom jasnoćom i hrabrošću mogu pobjeđivati i sve svoje sadašnje nevolje, slabosti i poteškoće». Svim braniteljima je zahvalio što se ne prepuštaju pesimizmu i negativnosti, nego se uvijek izdižu iznad toga, te postaju znak sasvim posebne nade u Hrvatskoj. Napose je zahvalio gospodinu Nenadu Križiću što neumorno, unatoč svemu, nastoji povezivati branitelje s više razina i iz više razloga, a osobito s naslova hodočašća u Voćin. Pozvao je na koncu branitelje da jedni druge poštuju i vole te da jedni za druge mole.
Susret je zaključen u starodrevnoj požeškoj crkvi sv. Lovre gdje je biskup Škvorčević predvodio molitvu za poginule i preminule hrvatske branitelje kao i za sve one koji trpe zbog posljedica Domovinskog rata, zazvao Božji blagoslov na prisutne branitelje i njihove obitelji, izrazio radost zbog skorog ponovnog susreta na hodočašću u Voćinu te svim dionicima susreta darovao krunicu s likom Gospe Voćinske kao znak međusobne molitvene povezanosti.

 

Tagovi: biskup, prijem, braniteljske udruge,

48 SATI NA 034PORTALU

.

Više od pola milijuna građana nabavilo e-propusnice

.

U HRVATSKOJ 40 NOVOZARAŽENIH: Obavljeno ukupno 11.464 testiranja

.

Zabilježen novi slučaj zaraze korona virusom u Brodsko-posavskoj županiji, ukupno ih je 14

.

Može li se koronavirus prenijeti dodirom?

.

Obavijest svim kandidatima za zanimanje policajac/policajka

.

HKS donio odluku o prekidu sezone, u svim ligama isti klubovi ostaju i u sezoni 2020./2021.

.

HNB-ova preporuka o beskontaktnom plaćanju u visini od 250 kuna bez PIN-a u primjeni od 6. travnja

.

Stožer civilne zaštite PSŽ moli iseljenike: ʺNe dolazite kući za Uskrs!ʺ

.

PROMETNA U KNEŽCIMA: Izlaskom iz zavoja izgubio nadzor nad vozilom te sletio s ceste

.

Jedan župnik se na genijalan način dosjetio kako na Cvjetnicu blagsloviti župljane

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Mercedes ML 55 AMG MOŽE ZAMJENA-KREDIT-KARTICE-FULL

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Ministar Aladrović progovorio o novim planovima za krizu: Moguće je skraćivanje radnog tjedna

.

Proslava Cvjetnice u Požegi

.

Danas pretežno sunčano uz mjestimičnu naoblaku

.

Zbog zlouporaba do daljnjeg nema usluge e-Prijava boravišta

.

Stožer: Imamo 1182 oboljelih, to je 56 novih slučajeva korone

.

Oprez, lako se navući: Recept za meke oblake od palačinki

.

U Brodsko-posavskoj županiji potvrđena 2 nova slučaja zaraze korona virusom

.

Trgovački lanci otvaraju vrata malim proizvođačima - kome se javiti za otkup?

.

Omogućena chatbot komunikacija korisnika i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

.

Danas pretežno sunčano uz umjerenu naoblaku

.

Prošetajte s nama od Matičevca do Roginog kamena kroz krasnu fotogaleriju

.

Cvjetnica bez mnoštva vjernika, blagoslov maslinovih grančica ispred televizora

.

Učestala pitanja vezana uz izdavanje e-Propusnica

.

NE NASJEDAJTE NA LAŽNE VIJESTI: Novinski papir ne prenosi virus!

.

CRNO JUTRO: U prometnoj nesreći kod Knežaca smrtno stradao 23-godišnjak

.

NEMA NOVIH SLUČAJEVA: Požeština se još uvijek dobro drži sa tri pozitivna na koronavirus

.

Poštujte odluke Stožera civilne zaštite i za vikend ostanite doma!

.

U Velikoj se uređuje šetnica uz Veličanku

.

Uzgoj tikvica: Sjetva presadnica u travnju za raniju berbu

.

Gradska knjižnica Pakrac najavila da neće biti naplate zakasnine

FOTONALAZ

HUMOR U DOBA KORONAVIRUSA: Pogledajte kako se neki ʺsnalazeʺ u izolaciji