NASLOVNA
Bez velike pompe, tiho i samozatajno u Hrvatskoj je prije 20 godina nastanjen dabar

FOTO: Compas

Bez velike pompe, tiho i samozatajno u Hrvatskoj je prije 20 godina nastanjen dabar

11.1.2019. 07:19 | Novinar 034 IZVOR: Compas PREGLEDA: 208

Dabar je najveći europski kopneni glodavac koji teži do 35 kilograma i čija dužina može doseći i do 1 metra. Nakon tri godine pregovora koji su se odvijali, od 1993. do 1996. godine, između Marijana Grubešića i Krešimira Krapineca sa Šumarskog instituta iz Zagreba te predstavnika njemačke  pokrajine Bavarske dogovoreno je naseljavanje europskog dabra na područje Republike Hrvatske, a pri tome su Bavarci preuzeli i sve troškove oko uvoza. Prva dva para su puštena u rijeku Žuticu, Česmu, savski sliv i kod Legrada dravski sliv. Prvo smo dobili dva para da se ustanovi kako će se prilagoditi novom podneblju. Rezultati su bili vrlo pozitivni pa smo u sljedećoj turi dobili oko 80 jedinki – to je bilo u periodu od 1998. do 2006. godine. Dabar se jako brzo rasprostranio po svim našim rječicama, jezerima kao i kanalima koji su obrasli s vegetacijom.


Dabar je isključivo biljožder, glodavac koji se hrani sa zelenim lišćem, korom grančica i travom, a u posljednje vrijeme, kada nema stabala u blizini, napada i usjeve kukuruza i pšenice. Koti se jednom godišnje, i to od 1 do 5 komada mladunaca u periodu između travnju i lipnja. Kad odrastu, roditelji ih raseljavaju tako da ima svatko svoje stanište, otprilike u razmaku od 500 metara.

Dabar je strogo zaštićena životinja jer su kod nas izumrli i prije 200 godina. Pošto imamo dosta čiste rijeke, jezera, šume i općenito zdravu klimu, a to je jedno od mjerila opstanka dabra. Uglavnom, imaju ga sve europske zemlje, čak i Rusija na jezeru Bajkalu.

Zašto glođe stabla? – zato što mora zube trošiti. Tamo kuda stablo visi, a normalno da neko padne i u vodu, nehotice se stvaraju prepreke. U drugim europskim zemljama postoje udruge zelenih koje uz pomoć gospodarstva to rješavaju čišćenjem i brinu o tim životinjama koje se vode pod crvenom naznakom ugrožena vrsta.

Kada ovo opisujem mnogi građani me napadaju – „Koju štetu rade tvoji dabrovi na poljoprivredi i voćnjacima?“. Obično im odgovorim da to nisu samo moji dabrovi. To je prirodno bogatstvo svih nas. Nitko ne pita zašto je Vodoprivreda od naših lijepih rijeka i rječica napravila brzotečne kanale, porušila sva stabla i zapalila sve što gori, povadili sve panjeve i bilje. Na taj su način uništili floru i faunu Lijepe naše. Nitko ne pita gdje su naše šume. Od granice koja razdvaja Hrvatsku i Mađarsku stvorilo se  sedam pilana koje prerađuju naše prirodno bogatstvo stvarano stotinama godina. Sada brda ostaju gola s velikim šumskim neredom, a da ne nabrajam kooperante Šumarije. Stabla se ruše, paletiraju i završavaju u pepelu susjednih zemalja. Da netko prođe našim krajem i da pogleda koja se to vrsta i klasa stabala pretvara u pepeo – to se ne smije pitati. To je brza zarada. To je uništenje okoliša – povreda prirodnih bogatstava za koja će nas pitati svi budući naraštaji u Lijepoj našoj.

Drago Kuruc, dopredsjednik udruge Lijepa naša Požeško – slavonska grana

 
Tagovi: dabar, dabrovi, dabrovi u hrvatskoj

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Požar na otvorenom između Gradskih i Crkvenih Vrhovaca, vjetar otežava gašenje

.

U pojačanom nadzoru prometa najveća izmjerena koncentracija alkohola iznosila je 1,80 promila, dok je najveća utvrđena brzina kretanja bila 110 km/h

.

U Vinkovcima održan radni sastanak s predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske

.

Maja Grdiša odlična na 15. Prvenstvu Hrvatske u gađanju samostrelom

.

Predsjetvena priprema tla i sjetva kukuruza

.

UO Plesna radionica Ilijane Lončar zaslužila prolaz u finale 16. Susreta plesnih grupa TREPS

.

Slavonija uvjerljiva protiv Oriolika

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Na utakmici Mađarske i Hrvatske prijatelji se prigodno prisjetili Brune Bobana

.

Skupština DVD Pakrac: Društvo koje ima toliko prijatelja može biti samo odlično

.

Za poljoprivrednike s područja Lipika i Pakraca besplatan povrat prazne ambalaže

.

Struje neće biti...

.

Vrijeme danas djelomice sunčano i toplo, najviše dnevne temperature od 15 do 20°C

.

250.000 Hrvata su alkoholičari

.

Brunini prijatelji obilježili tužnu prvu godišnjicu njegove tragične smrti

.

Požeški HDZ- nekad i sad

.

Korizmena duhovna obnova redovnica u Požegi

.

ʺNema razloga da Grad Požega ne donese odluku da pojedini nogostupi ujedno budu i biciklističke stazeʺ

.

KOLEGA, IZDRŽI-ʺNisam kriv. To je materijalna činjenica, a ne osjećaj.ʺ

.

FOTO: Ministranti iz slavonsko-podravskog arhiđakonata u požeškom kolegiju

.

Sunčano i iznadprosječno toplo, temperature u Požegi do 22°C

FOTONALAZ

Na utakmici Mađarske i Hrvatske prijatelji se prigodno prisjetili Brune Bobana