NASLOVNAKULTURA
ʺBarun Trenk, novo lice legendeʺ - izložba koja je otvorena do kraja veljače u Gradskom muzeju Požega

FOTO: M.M.

ʺBarun Trenk, novo lice legendeʺ - izložba koja je otvorena do kraja veljače u Gradskom muzeju Požega

17.1.2020. 09:07 | Mladen Mirković PREGLEDA: 2123

Barun Trenk, novo lice legende – naziv je senzacionalne izložbe iz Republike Češke koja je svečano otvorena u Gradskom muzeju Požega, a svi zainteresirani imat će ju priliku pogledati do kraja veljače.

To je izložba koju su inicirali Trenkovi panduri u Burnu kako bi se upoznali sa određenim činjenicama oko Trenka od njegove smrti do toga kako je došlo do istraživanja mumije Trenka i kako je izložba u Požegi.
Članovi Povijesne postrojbe "Trenkovi panduri" prošli deset godina odlaze u Brno gdje u kripti Kapucinskog samostana leži mumificirano tijelo Franje baruna Trenka. Panduri mu iskazuju svoju počast, zajedno sa kapucinima se pomole pokraj njegova tijela, obiđu kriptu i tvrđavu Špilberk a ujedno svih tih godina upoznaju nove prijatelje.


Izložba je nastala suradnjom Kapucinskog samostana ( gdje leži mumificirano tijelo Franje Trenka), Gradskog muzeja Brno i Masarykovog sveučilištu u Brnu, točnije Zavoda za antropologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta koje je istraživanja i radilo. Autori ove izložbe su: Mikoláš Jurda, Helena Lukášová, Ctibor Ostrý, Petra Urbanová i Petr Vachůt.Ova suradnja i ideja o istraživanju mumije Franje Trenka je krenula od Trenkovog palca koji je dugi niz godina nedostajao na mumiji Trenka, nepoznato nam je kada je nestao i kako je nestao. Nepoznata osoba ga prije nekoliko godina predaje u Gradski muzej Brno. Nedugo nakon što je palac postao vlasništvo muzeja, muzej ga predaje kapucinima gdje i pripada da se stavi uz tijelo Franje Trenka. Upravo ovim povratom palca od strane muzeja kapucinima kreće suradnja i pregovori oko mogućnosti istraživanja mumije što je 2017. godine i krenulo.

Mag Petr Vachůt, zamjenik ravnatelja Gradskog muzeja Brno postaje Koordinator projekta multidisciplinskog istraživanja mumije baruna Franje Trenka a doc. dr. Petra Urbanová djelatnica Masarykovog sveučilištu u Brnu, točnije Zavoda za antropologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta, postaje voditelj samoga istraživanja.04. listopada 1749. godine umire Franjo barun Trenk. Po vlastitoj želji pokopan je u habitu kapucinskog reda u kripti kapucinske crkve u Brnu. Navodi se da je kapucinima ostavio 4000 zlatnika. Od 1749. godine do 1872. godine Franjino tijelo je ležalo ispruženo na zemlji s dvije cigle ispod glave, a 1872. godine na zahtjev Franjinog pranećaka premješteno je u lijes sa staklenim poklopcem koji je javnosti dostupan od 1925. godine . Prvo istraživanje Trenka je obavljeno 1983. godine, kako bi se otklonile sumnje da se ne radi o njegovom tijelu kako su pojedinci tvrdili, 1998. godine obavljena je DNK analiza Franjinog tijela.

Zadnje istraživanje mumije o kome govori ova izložba je krenulo 2017. godine, da bi 02. listopada 2019. bilo javnosti i prikazano, kada je bilo i otvorenje izložbe u Brnu na kojoj su sudjelovali i Trenkovi panduri. U istraživanju mumije koje je vodila doc. dr. Petra Urbanová sa Zavoda za antropologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Brnu, napravljeno je nešto više od 27 000 CT snimaka glave i tijela od kojih je napravljeno 157 digitalnih modela. Mumificirano tijelo se snimalo pod infracrvenim (IR) i ultraljubičastim (UV) zrakama koje prikazuju golim okom nevidljive detalje površine. Uzeto je i sedam uzoraka mumificiranog mekog tkiva za genetsku analizu. Sve je to pomoglo da se napravi virtualna rekonstrukcija njegova izgleda.Tako smo doznali da je Franjo bio visok 184 cm, pušio je keramičku lulu te smo doznali kako je u stvarnosti izgledao. Lice mu je bilo puno zrna baruta, imao je probleme sa zubima, imao je česte zubobolje, imao je robusno široko lice, udubljeno čelo te veći nos. Zanimljivo je da ovim istraživanjem nisu mogli utvrditi uzrok smrti Franje Trenka. Tako da i dalje ostaje zagonetno od čega i kako je Franjo umro u 38 godini života, nakon što je napisao testament. Ovim istraživanjem Lice su rekonstruirali stručnjaci s Katedre računalne grafike i dizajna Fakulteta informatike Masarykovog sveučilišta.

Izložba je u Gradskom muzeju Brno otvorena 02.10.2019. godine. Na službenom otvorenju su na poziv domaćina sudjelovali i članovi Povijesne postrojbe "Trenkovi panduri". Ovom prilikom Trenkovi panduri su bili smješteni u tvrđavi Špilberk nekoliko desetaka metara od Trenkove samice u kojoj je i umro. Otvorenje izložbe u Brnu je prenosila nacionalna češka televizija.Ova izložba je preseljena u Požegu suradnjom Trenkovih pandura , Gradskog muzeja Brna ,Kapucinskog samostana u Brnu i Gradskog muzeja Požega. Za vrijeme gostovanja Trenkovih pandura u Brnu, 29.09.2018. održan je sastanak na kome su bili prisutni: Mag Petr Vachůt, zamjenik ravnatelja Gradskog muzeja Brno i ujedno koordinator projekta multidisciplinskog istraživanja mumije baruna Franje Trenka, doc. dr. Petra Urbanová sa Zavoda za antropologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Brnu, Vladimir Potnar i Jure Šain ispred Trenkovih pandura te prof. Goran Hruška.

Na tom sastanku je dogovoreno, sudjelovanje Trenkovih pandura na otvorenju izložbe u Brnu 02.10.2019., preseljenje izložbe iz Brna u Požegu i dolazak predstavnika Gradskog muzeja Brno i Masarykovog sveučilištu na obilježavanje Dan grada Požege 09.03.2019. kada ih prima i gradonačelnik. Istoga dana održan je sastanak gostiju iz Brna sa djelatnicima Gradskog muzeja Požega, nakon čega djelatnici Gradskog muzeja Požega dogovaraju i organiziraju preseljenje i postavljanje izložbe u Požegi.

Tagovi: izložba, barun trenk, požega

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Reakcija na članak:„Nećak Franje Lucića, Branko P. ostvario pravo na zakup više od 25 hektara zemlje u Pleternici na 25 godina?!“

.

Četiri slavonske zastupnice SDP-a: Djeca su na prvom mjestu

.

Za prelazak granice uskoro bi nam mogla trebati digitalna covid putovnica?

.

S tržišta se povlači popularan napitak, zbog mogućeg ostatka sredstva za ispiranje čašica

.

Slavonija tuguje za liječnikom; ʺOtišao je veliki čovjekʺ

.

To nam treba! Recept za ʺzačinjenuʺ vruću čokoladu s rumom i cimetom

.

Cjepivo bi u Hrvatsku trebalo stići za nekoliko tjedana, a zdravstveni radnici će ga primiti prvi

.

Novi crni rekord u Hrvatskoj: Preko 4500 novopozitivnih osoba

.

Požeška bolnica dosad zbrinula skoro 300 covid pacijenata te porodila jednu covid pozitivnu trudnicu

.

Krenula izgradnja Spomen parka Domovinskog rata u Lipiku

.

Božinovićev zamjenik: U šoping centru budite 10 minuta i van, brzo

.

Danas je Međunarodni dan osoba s invaliditetom, policija će provoditi nadzor korištenja invalidskih parkirnih mjesta

.

Jučer požar obiteljske kuće u Pakracu

.

Ekipe zimske službe Komunalca Požega d.o.o. na terenu; kolnike posipaju solju

.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 429 slučajeva zaraze korona virusom

.

Struje neće biti....

.

Danas oblačno sa snijegom i ledenom kišom

.

Nakon puno godina: Uređuje se korito Pakre

.

Dobro su nas nasmijali: Izdvajamo najbolje požeške memeove

.

Svjedocima pogibelji naših branitelja na Bazi Papuk, sjećanja su još uvijek živa

.

U Lipiku ponovno problemi s vodom

.

Obilježena 29. godišnjica pogibelji Hrvatskih branitelja na Bazi Papuk

.

Voda iz lokalne vodoopskrbe naselja Podgorje nije za piće

.

MATEJ PLAVČEK, GLAZBENIK IZ PAKRACA: “27” nudi novi zvuk, zrelije poruke i istinsku emociju!

.

U pripremi preslatkih Rudolf keksića uživat će i veliki i mali

.

Veliki obiteljski Božić Marijinih obroka

.

Policija riješila seriju provala i krađa diljem PSŽ, osumnjičena desetorica mladića iz Našica i N. Gradiške

.

Objavljeni najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Udruzi slijepih Pakraca i Lipika donacija od 10 tisuća eura

.

NAGRADNA IGRA: Grad Kutjevo traži najljepši adventski vijenac

.

Slavonka koju je ugrizao poskok dok je brala grožđe dobila odštetu

.

Policija upozorava vozače na učestalu pojavu divljači na cesti

.

Policija traži kradljivce mobitela i novčanika u Požegi. Netko u Seocima isjekao tuđa drva, pa ih ostavio

.

Od jučer imamo 48 novopozitivnih osoba, ukupno smo na 377 aktivnih slučajeva

.

Danas oblačno s mjestimičnim snijegom i ledenom kišom

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Jesen na Papuku iznad Velike