NASLOVNAKULTURA
ʺBarun Trenk, novo lice legendeʺ - izložba koja je otvorena do kraja veljače u Gradskom muzeju Požega

FOTO: M.M.

ʺBarun Trenk, novo lice legendeʺ - izložba koja je otvorena do kraja veljače u Gradskom muzeju Požega

17.1.2020. 09:07 | Mladen Mirković PREGLEDA: 1230

Barun Trenk, novo lice legende – naziv je senzacionalne izložbe iz Republike Češke koja je svečano otvorena u Gradskom muzeju Požega, a svi zainteresirani imat će ju priliku pogledati do kraja veljače.

To je izložba koju su inicirali Trenkovi panduri u Burnu kako bi se upoznali sa određenim činjenicama oko Trenka od njegove smrti do toga kako je došlo do istraživanja mumije Trenka i kako je izložba u Požegi.
Članovi Povijesne postrojbe "Trenkovi panduri" prošli deset godina odlaze u Brno gdje u kripti Kapucinskog samostana leži mumificirano tijelo Franje baruna Trenka. Panduri mu iskazuju svoju počast, zajedno sa kapucinima se pomole pokraj njegova tijela, obiđu kriptu i tvrđavu Špilberk a ujedno svih tih godina upoznaju nove prijatelje.

Izložba je nastala suradnjom Kapucinskog samostana ( gdje leži mumificirano tijelo Franje Trenka), Gradskog muzeja Brno i Masarykovog sveučilištu u Brnu, točnije Zavoda za antropologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta koje je istraživanja i radilo. Autori ove izložbe su: Mikoláš Jurda, Helena Lukášová, Ctibor Ostrý, Petra Urbanová i Petr Vachůt.
Ova suradnja i ideja o istraživanju mumije Franje Trenka je krenula od Trenkovog palca koji je dugi niz godina nedostajao na mumiji Trenka, nepoznato nam je kada je nestao i kako je nestao. Nepoznata osoba ga prije nekoliko godina predaje u Gradski muzej Brno. Nedugo nakon što je palac postao vlasništvo muzeja, muzej ga predaje kapucinima gdje i pripada da se stavi uz tijelo Franje Trenka. Upravo ovim povratom palca od strane muzeja kapucinima kreće suradnja i pregovori oko mogućnosti istraživanja mumije što je 2017. godine i krenulo.

Mag Petr Vachůt, zamjenik ravnatelja Gradskog muzeja Brno postaje Koordinator projekta multidisciplinskog istraživanja mumije baruna Franje Trenka a doc. dr. Petra Urbanová djelatnica Masarykovog sveučilištu u Brnu, točnije Zavoda za antropologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta, postaje voditelj samoga istraživanja.04. listopada 1749. godine umire Franjo barun Trenk. Po vlastitoj želji pokopan je u habitu kapucinskog reda u kripti kapucinske crkve u Brnu. Navodi se da je kapucinima ostavio 4000 zlatnika. Od 1749. godine do 1872. godine Franjino tijelo je ležalo ispruženo na zemlji s dvije cigle ispod glave, a 1872. godine na zahtjev Franjinog pranećaka premješteno je u lijes sa staklenim poklopcem koji je javnosti dostupan od 1925. godine . Prvo istraživanje Trenka je obavljeno 1983. godine, kako bi se otklonile sumnje da se ne radi o njegovom tijelu kako su pojedinci tvrdili, 1998. godine obavljena je DNK analiza Franjinog tijela.

Zadnje istraživanje mumije o kome govori ova izložba je krenulo 2017. godine, da bi 02. listopada 2019. bilo javnosti i prikazano, kada je bilo i otvorenje izložbe u Brnu na kojoj su sudjelovali i Trenkovi panduri. U istraživanju mumije koje je vodila doc. dr. Petra Urbanová sa Zavoda za antropologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Brnu, napravljeno je nešto više od 27 000 CT snimaka glave i tijela od kojih je napravljeno 157 digitalnih modela. Mumificirano tijelo se snimalo pod infracrvenim (IR) i ultraljubičastim (UV) zrakama koje prikazuju golim okom nevidljive detalje površine. Uzeto je i sedam uzoraka mumificiranog mekog tkiva za genetsku analizu. Sve je to pomoglo da se napravi virtualna rekonstrukcija njegova izgleda.Tako smo doznali da je Franjo bio visok 184 cm, pušio je keramičku lulu te smo doznali kako je u stvarnosti izgledao. Lice mu je bilo puno zrna baruta, imao je probleme sa zubima, imao je česte zubobolje, imao je robusno široko lice, udubljeno čelo te veći nos. Zanimljivo je da ovim istraživanjem nisu mogli utvrditi uzrok smrti Franje Trenka. Tako da i dalje ostaje zagonetno od čega i kako je Franjo umro u 38 godini života, nakon što je napisao testament. Ovim istraživanjem Lice su rekonstruirali stručnjaci s Katedre računalne grafike i dizajna Fakulteta informatike Masarykovog sveučilišta.

Izložba je u Gradskom muzeju Brno otvorena 02.10.2019. godine. Na službenom otvorenju su na poziv domaćina sudjelovali i članovi Povijesne postrojbe "Trenkovi panduri". Ovom prilikom Trenkovi panduri su bili smješteni u tvrđavi Špilberk nekoliko desetaka metara od Trenkove samice u kojoj je i umro. Otvorenje izložbe u Brnu je prenosila nacionalna češka televizija.Ova izložba je preseljena u Požegu suradnjom Trenkovih pandura , Gradskog muzeja Brna ,Kapucinskog samostana u Brnu i Gradskog muzeja Požega. Za vrijeme gostovanja Trenkovih pandura u Brnu, 29.09.2018. održan je sastanak na kome su bili prisutni: Mag Petr Vachůt, zamjenik ravnatelja Gradskog muzeja Brno i ujedno koordinator projekta multidisciplinskog istraživanja mumije baruna Franje Trenka, doc. dr. Petra Urbanová sa Zavoda za antropologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Brnu, Vladimir Potnar i Jure Šain ispred Trenkovih pandura te prof. Goran Hruška.

Na tom sastanku je dogovoreno, sudjelovanje Trenkovih pandura na otvorenju izložbe u Brnu 02.10.2019., preseljenje izložbe iz Brna u Požegu i dolazak predstavnika Gradskog muzeja Brno i Masarykovog sveučilištu na obilježavanje Dan grada Požege 09.03.2019. kada ih prima i gradonačelnik. Istoga dana održan je sastanak gostiju iz Brna sa djelatnicima Gradskog muzeja Požega, nakon čega djelatnici Gradskog muzeja Požega dogovaraju i organiziraju preseljenje i postavljanje izložbe u Požegi.

Tagovi: izložba, barun trenk, požega

48 SATI NA 034PORTALU

.

Bernarda Olujević pobjednica je natjecanja u šminkanju koje je održano u Slavonskom Brodu

.

MASAKR U NJEMAČKOJ: U dva su kafića pobili osmero ljudi

.

Otuđena dva bicikla u Požegi i novac u Vidovcima

.

Osvrt na pobačaje iz pera umirovljenog ginekologa iz Lipika

.

Najbolji splitski komičari prvi put u Pakracu: Ne propustite comedy show „Mi muškarci, vi žene“

.

Pogledajte koji su najčešći razlozi iseljavanja naših čitatelja iz Hrvatske

.

Završila planinarska škola u HPD Gojzerica Požega

.

U Novoj Kapeli održan susret župnih lektora Posavskog arhiđakonata

.

Struje neće biti...

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Danas pretežno sunčano i toplo

.

Senzacija: Požega postaje grad počasnog konzula Crne Gore Envera Moralića koji ovdje uopće ne živi

.

Održana 21. sjednica Gradskog vijeća - usvojena odluka o raspisivanju izbora za članove Vijeća mjesnih odbora

.

Požega se zacrvenila! - Renato Adžić iz Mihaljevaca novi je vijećnik Radničke fronte u Gradskom vijeću Grada Požege

.

Cijena goriva drastično porasle na benzinskim pumpama

.

PROBLEMI U PROMETU: Gotovo da nema vozača koji nije imao nesreću na parkiralištima!

.

Statistika kaže da je prosječna neto plaća u Hrvatskoj u prosincu bila 6.559 kuna!

.

Prijave za natječaj ʺPušenje odbaci, lovu nabaci!ʺ do 26. veljače

.

Nepropisnom vožnjom unatrag do prometne nesreće u Pakracu

.

Oko 35.000 neosiguranih vozila na cestama Hrvatske

.

Dožupan Vedran Neferović polako postaje nervozan, prijeti li novi napad na novinare?!?

.

Kako se zove ʺono za vađenje juheʺ ?

.

OŠ Antuna Kanižlića domaćin je međunarodnog Erasmus projekta - A school of democracy - we know our rights and duties

.

U Slatini započeli arhiđakonatski susreti župnih lektora

.

Struje neće biti .....

.

Danas prijepodne češća sunčana razdoblja, ujutro u unutrašnjosti lokalno magla

.

Odigrane utakmice 9. kola Županijske malonogometne lige Požeško - slavonske

.

U pakračkom rodilištu u 2019. godini rođenih čak 29 beba više u odnosu na 2018.

.

Struje neće biti .....

FOTONALAZ

Dost’ dobro parkiranje u Pleternici