NASLOVNADRUŠTVO
Adventska duhovna obnova za redovnice u Požegi

FOTO: Autor/Izvor Požeška biskupija

Adventska duhovna obnova za redovnice u Požegi

5.12.2020. 17:50 | Požeška biskupija PREGLEDA: 889

U pripravi za svetkovinu Isusova rođenja, 5. prosinca u crkvi sv. Lovre u Požegi održana je adventska duhovna obnova za redovnice koje djeluju na području Požeške biskupije. Program duhovne obnove, koji je vodio je fra Petar Cvekan, župnik i gvardijan u našičkoj Župi sv. Antuna Padovanskog, odvijao se uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Na početku programu duhovne obnove prisutne redovnice je pozdravio Robert Kupčak, voditelj Pastoralnog centra Požeške biskupije, zahvalivši im što su i u izvanrednim okolnostima odvojile svoje vrijeme i došle na svoju redovitu adventsku duhovnu obnovu kako bi provjerile budnost svoga duha i ojačale ga za nošenje tereta svakodnevice.
Predstavio im je fra Tonia Vučemilovića, novoga biskupijskog povjerenika za osobe posvećenog života, preporučivši ga njihovoj molitvi i suradnji te zahvalio fra Petru Cvekanu za spremnost dolaska u Požegu i vođenje duhovne obnove. 

Nakon molitve Trećega časa, u svom nagovoru fra Cvekan je govorio o redovnicima i redovnicama kao duhovno budnim osobama naznačivši značajke duhovno budne osobe. To je ponajprije toplina srca, koja u čovjeka ulazi po slušanju i vršenju Božje riječi te po slavljenju svetih sakramenata, osobito svete mise.

Potom, blizina jednih drugima, ona fizička u samostanima, ali još više ona duhovna, jer po bližnjima se spašavamo ili propadamo. Naglasio je kako je Bog osobito blizu ljudima jedne mjesne Crkve po posvećenim osobama koje u njoj žive i djeluju te je pozvao redovnice da Bogu zahvale za tu njegovu blizinu.Nadalje, Bogu posvećena osoba svoju budnost potvrđuje svakodnevnim potvrđivanjem odluke kojom je prihvatila Božji poziv i nastojanjem da ga u svim životnim situacijama i okolnostima živi cjelovito i vjerodostojno. Kao primjer budnosti za Božju riječ, uz dakako Blaženu Djevicu Mariju, naveo je ruskog književnika Dmitra Sergejeviča Mereškovskog, koji je svakodnevno čitao Sveto pismo, te je čak zatražio da s njime u grob stave Sveto pismo, da se, kad uskrsne, pojavi pred Bogom sa Svetim pismom u rukama.

Dodao je kako je još jedan način kojim redovnici i redovnice očituju svoju duhovnu budnost život po redovničkim pravilima i održavanje reda u svijetu koji težeći za slobodom bez granice pokazuje da je zapravo svijet bez reda. Konačno, duhovna budnost Bogu posvećenih osoba najbolje dolazi do izražaja onda kad je Bog prvi i najvrjedniji u njihovu životu.

U drugom dijelu nagovora voditelj duhovne obnove pozvao je sestre redovnice da svoju duhovnu budnost očituju u vjernom, poniznom i radosnom obavljanju svojih svakodnevnih poslova, svjesne kako je svaki njihov posao na korist zajednice, i kako je svaka kriza i patnja koju će doživjeti u svom služenju prigoda da se još više približe Kristu Gospodinu. Na temelju povijesnog poučka da su redovnici bili najbolji onda kad je bilo najteže, kada su bili proganjani i ubijani, pozvao ih je da u sebi probude skrivene zalihe vjernosti i još predanije rade u službi Crkve i naroda.

Nakon duhovnog nagovora uslijedio je ispit savjesti, nakon čega su sudionice duhovne obnove imali prigodu za osobnu svetu ispovijed.

Vrhunac duhovne obnove bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Petar Cvekan. U homiliji je, oslanjajući se na naviještenu Božju riječ redovnice potaknuo na svakodnevnu zahvalnost Bogu za poziv koji im je uputio i izabranje da budu njegove.Kazao je kako ljudska logika nikad ne može objasniti razloge koje je Bog smatrao valjanima da čovjeka izabere i pozove da ide za njim i da ga nasljeduje na svećeničkom i redovničkom putu. Tu jedini naš odgovor može biti beskrajna zahvalnost i poniznost svakodnevnog prihvaćanja Božje volje za moj život, zaključio je.

Pri svršetku slavlja povjerenik Vučemilović je zahvalio voditelju duhovne obnove za poticaje koje je uputio prisutnim redovnicama i žar koji im je nastojao prenijeti u življenju svojega redovničkoga poslanja. Zahvalio je također redovnicama za njihov dolazak u Požegu i voditelju Pastoralnog centra za pomoć u organizacije i realizaciji programa duhovne obnove te zamolio fra Cvekana da na sve prisutne zazove Božji blagoslov.


Tagovi: duhovna obnova, redovnice, advent, požeška biskupija

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Marko Tolja sinoć oduševio brojne Brođane

.

Subotnja šetnja Požegom, 24.7.2021.

.

Vučković: “Putem Mjere 5.2.1. Požeško-slavonskoj županiji bit će osigurana brza, efikasna i učinkovita pomoć“

.

Dolazi velika promjena za one koji vole komentirati i čitati komentare ispod članaka na našim portalima. Pojedince čekaju masne kazne

.

Danas, od 9,00 - 10,30 i 10,30 - 12,00 sati je pretposljednji dan obuke u Školi plivanja

.

Pali presretači: USKOK podigao prijavu protiv šest policajaca s područja Slavonskog Broda

.

Kaskaderi održali radionicu u Lipiku; u ponedjeljak dječja kaskaderska radionica

.

Divljač stvara milijunske štete na usjevima, a poljoprivrednici ju ni ne prijavljuju jer je gotovo nenaplativa

.

Počinje cijepljenje i u ljekarnama, a građani će moći odmah dobiti covid-potvrdu

.

Članovi Stolnoteniskog kluba Požega osvojili tri medalje na ʺCibalia Kids Openuʺ u Vinkovcima

.

Trik za tako finu limunadu da bismo je pijuckali cijelo ljeto

.

U slijetanju osobnog automobila s ceste u Marindvoru jedna osoba povrijeđena

.

Najveće škembe u Europi imaju Hrvati, Eurostat je objavio da je u Hrvatskoj 65% građana pretilo

.

Danas pretežno sunčano uz prolaznu naoblaku

.

FOTO: Šetnja kroz Kutjevo petkom

.

U 2020. godini najviše Hrvata otišlo u Njemačku, u Hrvatsku najviše doseljenih iz BiH

.

Na lipičkim bazenima dodijeljene prve diplome za uspješno završenu Školu plivanja

.

SKLONIŠTE ZA ŽIVOTINJE BUČJE: Najviše pasa i dalje udomljavaju Nijemci

.

Najfiniji pečeni krumpiri iz pećnice

.

Od ponedjeljka do srijede u Požegi će se održati akcija dobrovoljnog darivanja krvi

.

Bilice Cup: Brojne malonogometne ekipe u petak i subotu dolaze u Bilice

.

Izrada Provedbenog programa za mandatno razdoblje 2021. – 2025. obveza svih jedinica lokalne i regionalne samouprave

.

Alkohol i žene! U Hrvatskoj svaka šesta žena svakodnevno pije alkohol

.

Pojačane aktivnosti nadzora prometa u dane vikenda i najava akcije

.

U Pakracu pronađena droga kod 20-godišnjaka, u Pleternici predana ručna bomba

.

Biskup Škvorčević posjetio obitelji u Našicama nastradale u nevremenu

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 54 uzorka, od kojih su 3 pozitivna

.

Danas sunčano, do kraja dana moguće nestabilnosti

FOTONALAZ

Kod Zvečevačkog parka uočena je srna, molimo vozače da budu oprezni