NASLOVNA

7 vrsta hrane koju ne želite čuvati u hladnjaku dulje od 24 do 48 sati od pripreme

28.9.2020. 09:04 | Punkufer.hr IZVOR: punkufer.dnevnik.hr PREGLEDA: 837

Piletina je jedna od najfleksibilnijih namirnica koja se može spremiti na 1001 način. No isto tako može biti izvor trovanja...

Neka vrsta hrane brzo se kvari, a čuvanje u hladnjaku tek malo usporava proces kvarenja. Baš zato ove je namirnice najbolje što prije pojesti, odnosno ne držati u hladnjaku dulje od 48 sati od termičke obrade...

1. Riža
Vjerovali ili ne, no u riži se vrlo brzo nakon termičke obrade počinju stvarati bakterije nepoželjne za ljudski organizam, pa je ovu namirnicu najbolje što prije pojesti, odnosno ne kasnije od 48 sati od kuhanja. Nakon što se riža ohladi držite je u hladnjaku, a po potrebi podgrijte prije konzumacije.

2. Tjestenina

Tjestenina se „ponaša“ vrlo slično kao i riža. Bacillus cereus stvara se nakon kuhanja pa je najbolje pojesti skuhanu količinu najkasnije 48 sata od kuhanja ili prije toga. Dakako, tjesteninu treba držati u hladnjaku. Ostane li vam slučajno tjestenina „vani“ preko noći, bacite je.


3. Krumpir
Botulizam je trovanje toksinom Clostridium botulinuma koje se najčešće nalazi u konzerviranoj hrani te salamama. No otkriveni su i slučajevi prisutnosti toksina u krumpiru, a posebice u onom pečenom u aluminijskom foliji. S obzirom da se krumpir ne preporučuje podgrijavati, najbolje je skuhati količinu koju planirate odmah pojesti i ne čuvati ništa za drugi dan.

4. Školjke

Školjke mogu biti izvor mnogih opasnosti za ljudski organizam – od alergija do trovanja. Najbolje je kupovati ovu vrstu hrane iz povjerljivih izvora, te je jesti neposredno nakon ulova. Sirove školjke smiju biti u hladnjaku maksimalno 48 sati prije nego što postanu opasne za ljudski organizam, a termički obrađene treba pojesti odmah.


5. Riba
Termički obrađena riba ima nešto duži vijek trajanja od školjki, no kada se stavi u hladnjak gubi na svojem okusu, teksturi i atraktivnosti. Baš zato pripremite samo ono što možete odmah pojesti.

6. Piletina
Piletina je jedna od najfleksibilnijih namirnica koja se može spremiti na 1001 način. No isto tako može biti izvor trovanja salmonelom ako se ne termički ne obradi do kraja. Junetinu možete jesti polupečenu, ali ne i piletinu. U sredini pečene piletine temperatura mora dosezati 75 Celzijevih stupnjeva.

7. Gljive

Grčevi u trbuhu čest su simptom konzumacije starih i podgrijanih jestivih gljiva. Upravo zato najbolje bi bilo pojesti ih neposredno nakon termičke obrade, a maksimalno 24 sata nakon kuhanja ili pečenja.

Izvor:punkufer.dnevnik.hr







Tagovi: zdrava prehrana, kvarenje hranje

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Prije 29 godina u Prekopakri je poginuo heroj Mario Svjetličić

.

Van svake pameti! Novi nogostup ʺkrasitʺ će rasvjetni stupovi

.

Ivana Paradžiković se izgubila u šumi iznad Jankovca

.

Održano 20. državno natjecanje u twirlingu

.

STOŽER OBJAVIO: Ovo su nove mjere!

.

Komemoracija uz 29. godišnjicu pogibije hrvatskih branitelja uz spomen ploču u Poljanskoj

.

Biskup Škvorčević predvodio misu za poginule branitelje 123. brigade

.

Ni do kirvaja se ništa promijenilo nije...

.

Hrvatska srušila crni rekord novooboljelih

.

Najmekaniji cheesecake: Recept za japansku tortu od sira koja se topi u ustima

.

Pleterničanka Mia Mikliš je prvakinja svijeta u wellnessu

.

U Požeško-slavonskoj županiji danas 140 aktivnih slučajeva

.

UDVDR: Uručeni laptopi djeci hrvatskih branitelja

.

Vrijeme danas oblačno i kišovito

.

Dodijeljena uvjerenja osposobljenima za Voditelja/icu izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova

.

Život mlade obitelji iz Novog Štitnjaka na njemačkoj adresi

.

Recept za tiramisu cheesecake koji se ne peče

.

Obilježena 29. godišnjica osnutka 123. brigade HV-a

.

U Požegi održana 50. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

.

Obavijest Tekije d.o.o. korisnicima s područja Grada Kutjeva te Općina Kaptol i Velika

.

Tmurna šetnja Požegom u vrijeme koronavirusa 24.10.2020.

.

Najgori dan do sada, prešli smo 2000 novooboljelih

.

Novo parkiralište u Kaptolu

.

Prelazimo na zimsko računanje vremena, kazaljke sata vraćamo unatrag 60 minuta

.

Završen postupak nove katastarske izmjere za katastarsku općinu Komušina

.

Vrijeme danas pretežno oblačno s mjestimičnom kišom

.

Ponovno nagli porast! U PSŽ zaraženo 134 osobe koronavirusom, 16 osoba je hospitalizirano

.

Dvadeset i prva redovna izvještajna Skupština Županijske zajednice udruga HVIDR-e Požeško-slavonske županije

.

Moguće iznajmljivanje električnih bicikala u Pakracu

.

Sve se glasnije spominju strože mjere. Kako će ih provesti Stožer kojem građani ne vjeruju?

.

Ususret blagdanu Svih svetih-u pet godina udvostručen uvoz cvijeća

FOTONALAZ

Pleterničanka Mia Mikliš je prvakinja svijeta u wellnessu