4. gastro manifestacija „Festival slanine i vina Slanvinʺ država se 18. svibnja u Kaptolu

Slanvin
(FOTO: Požeška kronika)

4.5.2019. | 09:02 | Požeška kronika
Pregleda: 2292

Tjednik KRONIKA požeško-slavonska i Udruga Požeški čuvari baštine organizira po 4. puta gastro manifestaciju „Festival slanine i vina Slanvin“, natjecanje majstora u pečenju slanine, koja će se održati u subotu 18. svibnja od 16 sati, u Sportskom centru Kaptol.

 Cilj ove manifestacije je okupiti sve ljubitelje slanine, ove cijenjene suhomesnate delicije koja je jedno vrijeme bila potisnuta iz prehrane, a sada se sve više vraća. Festival će okupiti ponajbolje majstore u pečenju slanine na otvorenoj vatri na štapu, poznate „slaninske ruže“. Očekuju se majstori pečenja s cijelog područja Slavonije, koji će pokazati kako se priprema ova delicija te ponuditi na kušanje uz ponajbolja vina sa 12. Županijskog i 6. Međunarodnog ocjenjivanja kvalitete vina u Kaptolu. Festival slanine zajednički organiziraju tjednik Kronika požeško-slavonska, Udruga vinara „Vino-kap“ Kaptol i Udruga „Požeški čuvari baštine“, uz pokroviteljstvo Općine Kaptol, grada Požega i Požeško-slavonske županije.




Stručni ocjenjivački sud donijet će odluku o najboljoj „slaninskoj ruži“, a organizatori najbolje nagraditi šampionskom titulom, zlatnim, srebrnim i brončanim plaketama te vrijednim nagradama. Na sudjelovanje će biti pozvane i udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, ribička društva, udruge građana, vinari i udruge vinara, restorani, seoska turistička imanja, uzgajivače svinjogojce i crne slavonske svinje te ostale udruge i pojedince koji u svom radu koriste i priređuju suhomesnate delicije po starim receptima ili su jednostavno ljubitelji ove slavonske suhomesnate delicije.


Organizator svim ekipama osigurava tablu slanine, drveni štap i vatru na kojoj će se peći slanina i pripremati „slaninska ruža“. Umijeće majstora pečenja je najboljim zarezivanjem pripremiti slaninu, začinit je pravim začinima i ispeći na otvorenoj vatri te natjerati slaninu da formira kulinarski cvijet. Pozivamo članove udruga da se na vrijeme prijave za ovo natjecanje i uzmu učešće u manifestaciji koja slavi našu slavonsku slaninu i dio je naše baštine, folklora i načina života. Prošle godine su 33 ekipe oduševile kako žiri, tako i posjetitelje umijećem pečenja „slaninske ruže“ u koju su se mnogi zaljubili kao novu deliciju.

Predviđeni hodogram:

do 1600 sati postavljanje štandova na Etno sajmu „Slanvin“

do 1700 sati prijava ekipa za pečenje slaninske ruže, priprema za natjecanje

od 1800 sati dodjela diploma i priznanja sa 9. Međunarodnog ocjenjivanja vina

od 1830 sati ocjenjivanje najbolje slaninske ruže,

od 1900 sati degustacija pečene slanine, kušanje i javno ocjenjivanje nagrađenih vina, a u nastavku druženje uz tamburašku glazbu, pjesmu i slavonsko kolo.



VIŠE NA TEMU:
KAPTOL
MANIFESTACIJA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI